Brugge vroeger en nu (14): van bakkerij tot café, het verhaal van Pick(ery)

Voor velen lijkt Brugge door de eeuwen heen onveranderd. Maar is dat werkelijk zo? Koen De Brabander, sinds de 16de eeuw in rechte lijn verbonden met Brugse grond, gaat op zoek naar antwoorden. Hij vergelijkt oude beelden met het heden. Deze week neemt hij je mee naar Bakkerij Pickery op de Brugse Eiermarkt anno 1900.

Waar we vandaag het gekende Café Pick vinden, bevond zich tot eind 1960 de brood- en beschuitbakkerij van de familie Pickery.

De bakkerij werd in 1809 door Jean Pickery gesticht in de Ezelstraat. Na zijn dood in 1811 werd hij opgevolgd door zijn zoon Jan, die de bakkerij op zijn beurt overdroeg aan zijn zoon Albert. Een klein detail: in zijn gezin werd ook de latere Brugse beeldhouwer Hendrik Pickery geboren. Maar dat is een ander verhaal.

Terug naar Albert, die de bakkerij na zijn huwelijk met Barbara Dubois in 1822 verhuisde naar de hoek van de Eiermarkt en de Rozemarijnstraat.

De winkel lag dan wel aan de Eiermarkt, maar het eigenlijke bakkersatelier bevond zich net om de hoek in de Rozemarijnstraat. Albert overleed in 1857 op 58-jarige leeftijd en zijn zoon Albert jr. zette de zaak voort en bracht ze tot grote bloei. Op een gegeven moment stelde hij liefst 29 mensen te werk.

Kransterlingen

De bakkerij was vooral bekend om zijn Noeuds de Bruges, ook wel Brugse Achten of Brugse Knopen genoemd. Echte Bruggelingen spraken echter van Kransterlingen. De creatie van deze lekkernij, een gesuikerd koekje, zou teruggaan op een recept dat werd ontwikkeld op verzoek van Maria van Bourgondië, die weleens iets anders wilde dan de taarten die in haar tijd zeer populair waren…

Wie vandaag Noeuds de Bruges wil proeven, kan dat zonder probleem: ze worden nog steeds volgens het authentieke recept gemaakt door Oud Huis Deman.

De Pick anno 2025, een rustplaats voor dorstige reizigers.
De Pick anno 2025, een rustplaats voor dorstige reizigers. © Davy Coghe

Bakkerij Pickery kende verschillende generaties van opvolging, met een zijsprong toen de zaak werd overgenomen door dochter Hélène, die huwde met bakker Edmond Willems. Uiteraard werd ervoor gekozen de naam van de zaak te behouden, gezien de commerciële weerklank.

Zoon Fernand Willems zou de laatste uitbater zijn, en 1960 werd het laatste jaar van Oud Huis A. Pickery. Begin 1961 werd het pand te koop aangeboden.

Het heropende als Estaminet De Pickery, maar die naam werd al snel gewijzigd naar De Pick, naar bevel van de volksmond.

Zo behoudt de huidige naam van het pand nog altijd een link met bakker Albert Pickery, die 200 jaar geleden besloot zijn zaak daar te vestigen.

Herlees hier alle afleveringen en ontdek het rijke Brugse verleden op www.erfgoedbrugge.be.

The post Brugge vroeger en nu (14): van bakkerij tot café, het verhaal van Pick(ery) is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ze pronkten met buit op sociale media”: inbrekers die woning Knoks gezin plunderden riskeren tot veertig maanden cel

Vier Chilenen moeten zich voor de Brugse strafrechtbank verantwoorden voor drie woninginbraken en vier pogingen daartoe in Knokke, Gent en Brasschaat. De hoofdbeklaagde riskeert veertig maanden cel.
The post “Ze pronkten met buit op sociale media”: inbrekers die woning Knoks gezin plunderden riskeren tot veertig maanden cel appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Eentje om in te kaderen: Johan Bakayoko treft heerlijk raak

Een pareltje van Johan Bakayoko (21) bij PSV. Onze landgenoot mocht eindelijk nog eens starten en bedankte z’n coach voor het vertrouwen. De winger tekende met een prachtig schot in de verre bovenhoek voor de 2-0. Een geweldige goal tijdens een fijne avond voor de Eindhovenaren, want Almere City werd weggespeeld en kreeg een 5-0 aan de broek.

Lees meer »

Gezondheidstoestand Guy D’haeseleer blijft kritiek, nog geen donor gevonden

De gezondheidstoestand van Guy D’haeseleer, burgemeester van Ninove en kopstuk van Forza Ninove, blijft kritiek. Al tien dagen ligt hij in het ziekenhuis, in afwachting van een levensnoodzakelijke levertransplantatie. “Het is op en af. Gisteren waren de bloedwaarden licht gestegen, vandaag zijn ze opnieuw gedaald”, zegt plusdochter Malika Sclacmender.

Lees meer »

“Nee, dit is geen grote haardroger”: hiermee beschermen Wim en Liesbeth hun bloesems en iedereen mag komen genieten van het resultaat

Wim Myngheer (44) en Liesbeth Quaegebeur (40) hebben een nieuwe, gigantische “haardroger” en die staat in hun boomgaard. Niet om fruit te drogen, maar om bloesems te beschermen. Binnenkort mag iedereen er komen genieten van het resultaat. “Er zijn dit jaar enorm veel knoppen, dus de boomgaard zal heel mooi zijn.”
The post “Nee, dit is geen grote haardroger”:

Lees meer »

Chinese autofabrikant BYD meldt forse winststijging

De Chinese autofabrikant BYD meldt dat de winst in het eerste kwartaal hard is gestegen. Het bedrijf dat Tesla van de troon heeft gestoten als grootste verkoper van elektrische auto’s ter wereld profiteerde daarbij van schaalvoordelen na een periode van sterke groei, staat in een onaangekondigde kwartaalupdate.

Lees meer »

Directeur Spanje van Siemens komt met zijn vrouw, drie kinderen en piloot om in helikoptercrash in rivier bij New York

Agustín Escobar, de regionale directeur in Spanje van de Duitse elektronicagigant Siemens, is donderdag omgekomen toen de helikopter waarin hij en zijn vrouw en drie kinderen zaten is neergestort in de Hudsonrivier bij New York. Dat melden lokale media, die zich baseren op autoriteiten. De crash gebeurde rond 15.15 uur lokale tijd (21.15 uur in België). Ook de piloot kwam

Lees meer »

Brugsche vertalseltjies (14): ‘De Beul van Belgenland’ op bezoek in Brugge

Als geen ander kent Brugge een boeiende geschiedenis. Die bestaat niet enkel uit grootse gebeurtenissen, maar nog meer uit vele petites histoires, kleine wetenswaardigheden die zelden of nooit worden opgerakeld. In de reeks ‘Brugsche vertalseltjies’ diept gediplomeerd stadsgids Chris Weymeis weetjes op uit een rijkgevulde historische grabbelton. Deze week: het bezoek van ‘De Beul van Belgenland’.
The post Brugsche

Lees meer »

Voormalig directeur Sint-Leo Hemelsdaele verrijkte zich jarenlang met geld uit schoolkas: “Hij vervalste stuk om feiten te verbergen”

Liefst zeven jaar lang verrijkte een voormalig directeur van Sint-Leo Hemelsdaele in Brugge zich met middelen uit de schoolkas. Volgens de school sloeg P.C. (56) liefst 250.000 euro scheef, maar het parket houdt het op ruim 181.000 euro. Hij ging ook ver om zijn gesjoemel verborgen te houden. “We tillen bijzonder zwaar aan de feiten”, aldus de procureur, die twaalf

Lees meer »