In een samenwerking met sociale woonmaatschappij SW+ Kortrijk-Wevelgem wil het Kortrijkse stadsbestuur Lange Munte een facelift geven. De sociale woonwijk die ten zuidoosten van het stadscentrum, aan de rand van de E17, ligt, werd gebouwd in de jaren ’70 en ’80. Zo kregen de woningen de laatste jaren steeds meer te maken met vochtproblemen, een verouderde infrastructuur en een gebrek aan isolatie. Ondertussen zijn de sloopwerken volop aan de gang. Tegen het voorjaar van 2026 zouden de nieuwbouwwerken moeten aanvangen.
Wat wordt er precies gedaan? De sloopwerken, gegund aan de firma Vacomet voor 481.000 euro, zijn al in november 2024 gestart. In totaal worden er in die fase 47 woningen, garages en bijgebouwen gesloopt. Die liggen in de Adolf Bayerlaan, Dirk Martenslaan, Louis Pasteurlaan, Leo Bakelandlaan en Maurits Maeterlincklaan. Niet alle woningen in de wijk worden gesloopt. Er worden er ook veel doorgedreven energetisch gerenoveerd, waardoor ze zullen voldoen aan de moderne eisen van duurzaamheid. In totaal komen er weliswaar 142 nieuwe woningen: 19 woningen en 123 appartementen, verdeeld over 11 gebouwen in de Dirk Martenslaan, Louis Pasteurlaan, Adolf Bayerlaan en Maurits Maeterlincklaan. Deze omvatten zowel gezinswoningen als aangepaste woningen voor mensen met een beperking. De bouw gaat van start in het voorjaar van 2026. De gunning van deze werken is gepland voor het najaar van 2025.
Kortweg genomen is het de bedoeling dat de wijk wordt opgeknapt. Lange Munte zal zo klimaatbestendiger en duurzaam worden, luidt het bij het stadsbestuur. Er is momenteel ook veel verharding in de wijk. Met de nieuwe plannen zou er 8000 m² onthard worden. Deze reconversie is trouwens niet het enige project in de buurt dat op til is: de verkaveling Langwater 2, de verkaveling Koramic, de nieuwe brandweerkazerne en de heraanleg van de N8 zijn lopende of afgelopen dossiers in de nabijheid van Lange Munte.
Masterplan?
De vele nieuwigheden maken buurtbewoners, maar ook oppositieleden bezorgd. Er werden in de fase van het openbaar onderzoek voor de reconversie van Lange Munte 108 bezwaarschriften ingediend. Vlaams Belang eist een masterplan voor de verschillende projecten en andere oppositiepartij Groen diende destijds ook een bezwaarschrift in. “Het stadsbestuur moet luisteren naar de bewoners en deze plannen grondig herzien”, zegt gemeenteraadslid Marniek De Bruyne (Vlaams Belang). “De impact op leefbaarheid en mobiliteit is enorm. De extra verkeersdruk die dit project met zich meebrengt, zal de al problematische situatie aan de rotonde ‘CowboyHenk’ volledig doen vastlopen.”

In augustus vorig jaar trok Steven Vandenabeele, bewoner van de landelijke Morinnestraat, nog aan de alarmbel omwille van de steeds weer de kop opstekende mobiliteitsproblemen in de Morinnestraat. De straat tussen Lange Munte en Zwevegem is een populaire sluiproute tijdens de spits. Het probleem destijds kwam er doordat Waze-gebruikers door de landelijke weg werden gestuurd tijdens de opstoppingen aan de Cowboy Henk-rotonde. Er was daar toen tijdens de spits al meer stilstaand verkeerd dan gewoonlijk door de werkzaamheden op de E17. Eens die afgelopen waren, keerde de rust gedeeltelijk terug. Al kampt de straat – en bij uitbreiding wijk – wel al jaren met dergelijk sluipverkeer.
“We zijn naar Zwevegem verhuisd, we ontzagen de verbouwing en beslommering”
Gilbert en Marthe wonen sinds 1980 op de wijk. “Het was hoog tijd dat er iets gedaan werd aan vernieuwing van de wijk. Veel huizen -ook het onze- waren niet zo goed geïsoleerd, zeker niet zoals de huidige normen zijn. Het is wel een beetje raar dat er sprake is van torengebouwen, dat zal misschien te veel volk meebrengen, want het is hier een eerde rustiger wijk. Er is wel veel autopassage van aan het OC tot aan de parking van De Lange Munte en terug. Het begint zelfs aan Cowboy Henk.”
Groene hart verdwijnt
Het bezwaarschrift van de andere oppositiepartij Groen heeft het eveneens over het ontbreken van een overkoepelend mobiliteitsplan voor Kortrijk-Oost. De partij hekelt het feit dat er klassieke parkeerplaatsen bovengrond worden voorzien, wat ten koste gaat van het groen in de buurt. De mogelijkheid tot openbaar vervoer zou er volgens hen ook onvoldoende gegarandeerd worden.

Groen ziet het verder als een gemiste kans om de Pietje Patersbeek zichtbaar te maken als deel van een duurzame waterstructuur en vindt dat een actieplan voor de biodiversiteit ontbreekt. Vlaams Belang heeft het ook over de impact van de geplande woontorens op het bestaande park aan het OC Lange Munte. “Het stadsbestuur offert het groene hart van de Lange Munte op voor vier massieve woonblokken ‘voor grote gezinnen’”, zegt De Bruyne. “Bewoners die hier al jaren wonen voor de rust en het groen, zien hun leefomgeving drastisch veranderen.”
Vochtproblemen
“De woningen in de Lange Munte dateren uit de jaren 1970 tot 1980, dat is 45 tot 55 jaar geleden. Ook onze woning dateert van toen: 1978”, vertellen bewoners Marianne en Etienne. “Wij kampten lang met vochtproblemen. We waren blij dat er nieuwbouw zou komen maar we hebben niet gewacht en zijn verhuisd naar Zwevegem. We ontzagen de verbouwing, de beslommering en de afbraak.”
Toch zijn er ook positieve reacties. Meyram en Mohsin wonen 45 jaar op de wijk. “Het was hier goed wonen in het begin, maar we hebben het zien achteruitgaan en het was hoognodig dat er iets gedaan werd. Alles raakte iets meer dan verloederd. De sloopwerken zijn nu begonnen waar het afbreken nodig was. We kijken uit hoe het nu verder zal evolueren met de renovaties. We gaan zeker niet weg.”
The post “Appartementen brengen veel verkeer naar onze rustigewijk”: Reconversie sociale woonwijk Lange Munte in Kortrijk is broodnodig, maar stuit ook op verzet is provided by KW.be.