“Nee, dit is geen grote haardroger”: hiermee beschermen Wim en Liesbeth hun bloesems en iedereen mag komen genieten van het resultaat

Wim Myngheer (44) en Liesbeth Quaegebeur (40) hebben een nieuwe, gigantische “haardroger” en die staat in hun boomgaard. Niet om fruit te drogen, maar om bloesems te beschermen. Binnenkort mag iedereen er komen genieten van het resultaat. “Er zijn dit jaar enorm veel knoppen, dus de boomgaard zal heel mooi zijn.”

“Onze provincie telt nog maar weinig fruittelers”, vertelt Wim Myngheer (44) op het platteland van het Ieperse dorp Zuidschote. “Momenteel zijn er misschien maximum twintig, een sterke daling terwijl het areaal ongeveer gelijk blijft. Mijn grootvader plantte de eerste fruitbomen hier in 1961. Mijn vader en oom zetten z’n werk verder en vandaag baten Liesbeth en ik het bedrijf uit. Waarom we steeds minder collega’s hebben? De job is zeer arbeidsintensief en vergt samenwerking met heel wat mensen om alles gesnoeid, geplukt en gesorteerd te krijgen. Bovendien hebben ondernemers in de agrarische sector alsmaar minder bestaanszekerheid.”

Zee

De kustprovincie blijkt nochtans geen slechte plek voor het telen van fruit. “Bij de zee zijn temperaturen zachter dan in het binnenland. Toch kunnen ook wij af en toe schade hebben door nachtvorst. Elke misoogst is tegenwoordig moeilijk aanvaardbaar. Alles wordt duurder en een jaarlijkse oogst is noodzakelijk om de kosten te dekken. Investeren in productiezekerheid wint dus aan belang.”

Kiezen voor kanjer

En zo prijkt plots een gigantische “haardroger” in de boomgaard. Of dat is toch wat Liesbeth iedereen probeert wijs te maken. “Maar de mensen lijken het niet te geloven”, lacht Wim. “Voorheen konden we weinig ondernemen tegen vorstschade. We maaiden wel de grasstroken kort om warmte overdag op te nemen en ’s nacht terug af te geven. Verder moesten we onze vingers kruisen en hopen dat het zou meevallen. De voorbije jaren kwamen nieuwe technieken op de markt, zoals overkapping, nachtvorstberegening, warmtepotten en de kanjer waar wij nu voor kiezen.”

Enkele graden

De naam: tow & blow. “De machine maakt zelf geen warme lucht, maar blaast warme, hoge lucht naar de grond. Steeds meer collega’s investeren in zo’n speciale windturbine. Van zodra het windstil wordt, stijgt warme lucht en zakt koude naar beneden. De ventilator van de turbine kan zich uitstrekken tot een hoogte van ongeveer acht meter, zuigt lucht aan tot een hoogte van vijftien meter en blaast deze warmere lucht naar de boomgaard. De hogere luchtlagen kunnen makkelijk drie, vier graden warmer zijn. Door deze lucht te mengen met de koudere lagen, boeken we een temperatuurwinst van enkele graden. Dat kan het verschil maken.”

“Tegen vriestemperaturen tot min vijf, zeven graden zoals in 2017, haalt zo’n machine weinig uit, maar bij enkele graden onder het vriespunt kunnen we heel wat bloesems redden. De turbine heeft een bereik tot een zestal hectare. We plaatsen hem strategisch op de lager gelegen, koudste plaatsen. Op dit golvend perceel konden we vroeger goed zien dat onder een bepaalde grens geen appels meer hingen: dat is de koudegrens.”

Benieuwd

Het koppel hoeft ’s nachts niet te waken in de boomgaard. “We stellen een minimumtemperatuur in. De turbine richt zich automatisch op en start met draaien van zodra het kwik zakt onder anderhalve graad. De machine weegt bijna twee ton, maar moet ingeklapt zijn bij sterke wind, anders gaat hij vliegen.”

“We zijn benieuwd, ook voor ons is het nieuw. Tegen half april worden de bloesems zichtbaar.” Ook het publiek mag komen genieten van de kleurenpracht. “Het is gestart tijdens de coronacrisis: in 2021 mocht men weinig doen, behalve wandelen en fietsen. Daarom besloten we onze bloesems te delen met de bevolking. We stippelden een wandeling uit doorheen de boomgaarden en dat blijft een succes. We zijn klaar voor een vijfde editie.”

Wit-roze kleurenpracht

“De witte bloesems zijn van de peren, de roze van de appels. De perenbomen bloeien eerst, daarna de appels. Omdat we verschillende soorten hebben, bloeien ze niet allemaal op hetzelfde moment. We houden wandelingen in drie weekends, waarin telkens andere bloesems te bewonderen zijn. In onze bloesembar verkopen we lokale producten, waaronder eigen sappen, huisgemaakt gebak en biertjes van lokale brouwerij Leroy Breweries. De bar wordt opengehouden door lokale verenigingen. In onze hoevewinkel zijn appels, peren, sappen, honing, appelmoes, stroop en confituur te verkrijgen. Iedereen is welkom op 12, 13, 19, 20, 21, 26 en 27 april. Dit jaar zijn er enorm veel knoppen, dus de boomgaard zal heel mooi zijn.” (TP)

The post “Nee, dit is geen grote haardroger”: hiermee beschermen Wim en Liesbeth hun bloesems en iedereen mag komen genieten van het resultaat is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nederlands leger moet zich versneld in gereedheid brengen, schrijft hoogste militair

De Nederlandse krijgsmacht moet zich versneld in gereedheid brengen voor een eventuele inzet. Dat bericht de Nederlandse openbare omroep NOS donderdag op basis van een zogeheten ‘dagorder’ van de hoogste militair van het land, generaal Onno Eichelsheim, die woensdag is verspreid onder alle ruim 76.000 medewerkers van de Nederlandse defensie, zowel militair als burgerpersoneel.

Lees meer »

Openwatersportdag in Oostende wil zich vooral op de jongeren richten

Surfclub Inside-Outside organiseert op zaterdag 31 mei aan de Spuikom een openwatersportdag. Men doet dit samen met Matteo Vaneygen, een laatstejaarsstudent LO en bewegingsrecreatie aan Howest in Brugge. “Het is een verlengd weekend en we verwachten dan ook aardig wat volk.”
The post Openwatersportdag in Oostende wil zich vooral op de jongeren richten appeared first on KW.be.

Lees meer »

De gruwel van Boetsja die De Wever tot tranen toe bewoog: “We staken lichamen in massagraven zodat honden eraf bleven”

In maart 2022 werd de naam Boetsja wereldwijd symbool voor oorlogsmisdaden. Wat Oekraïense troepen aantroffen na de Russische terugtrekking — burgers geëxecuteerd op straat, een massagraf bij de Sint-Andreas-kerk en getuigenissen van executies, marteling en verkrachting — tart elke verbeelding. Een reconstructie van de horror die premier De Wever tot tranen toe bewoog.

Lees meer »

Westerlo sleept in blessuretijd nog een felbevochten punt uit de brand

In de Europe Play-offs openden Westerlo en Charleroi gisterenavond de debatten. De Carolo’s konden voor even alleen leider worden, de thuisploeg moest winnen om de rol niet te lossen. Het werd een felbevochten strijd tot diep in blessuretijd, maar uiteindelijk bleef het bij een gelijkspel waar beide ploegen niet veel mee opschieten.

Lees meer »

Lady Gaga zet Coachella in vuur en vlam: dit mogen fans verwachten van haar optreden in het Sportpaleis

Het is nog een tijdje wachten op het optreden van Lady Gaga (39) in het Sportpaleis van Antwerpen, maar vrijdagavond gaf de Amerikaanse zangeres alvast een voorproefje van haar nieuwe show op het festival Coachella. Dat fans lovend zijn over de performance van de wereldster is alvast een understatement, want de ‘little monsters’ van de zangeres doopten het festival inmiddels

Lees meer »

Franse gerecht legt windpark voor jaar stil na dood steenarend

De rechtbank van het Franse Montpellier legt een windpark in Bernagues, in het departement Hérault, gedurende een jaar stil. Volgens de rechtbank zijn de uitbaters verantwoordelijk voor de dood van een steenarend. Drie dagen eerder heeft de rechtbank ook de stop bevolen van windmolens in Aumelas, in hetzelfde departement.

Lees meer »

Superfans genieten van exclusief optreden Pommelien Thijs in Wintercircus Gent bij opening Record Store Day: “Fijn om zo dicht bij publiek te staan”

Pommelien Thijs palmde zaterdagochtend het Wintercircus in Gent in. Voor zo’n 700 toeschouwers bracht ze drie nummers bij de start van de Record Store Day. Superfans San (23) en Lobke (22) uit Kortrijk genoten ten volle: “Die vinylplaat heb ik gekocht, maar voor een platenspeler ga ik passen. Het zal decoratie worden”, lachen de twee.

Lees meer »