The Crystal Ship slaat een nieuwe weg in: tijdens dit overgangsjaar blijkt dat de internationale belangstelling van artiesten zeer groot is. “Voor drie vrije plaatsen waren er meer dan 600 aanvragen van over heel de wereld”, zegt Niels D’Hoedt van Toerisme Oostende. De artiesten zelf smullen van de mogelijkheden en aandacht. Vanaf aanstaande zaterdag kan ook het publiek dat doen.
“Voor passanten was het leuk om de voorbije twee weken de twaalf artiesten aan het werk te zien, maar we denken dat het voor de bezoeker toch optimaler is om alle kunstwerken in definitieve vorm te zien”, zegt Niels D’Hoedt van Toerisme Oostende. In bepaalde buurten is er veel gevelkunst: 18 werken in het centrum, 16 op het Westerkwartier, 12 op de Vuurtorenwijk en 9 in de zone rond het Vlaams Plein. Mariakerke, Zandvoorde en Stene worden niet vergeten en daardoor is The Crystal Ship overal aanwezig. “De 89 werken geven ook de verschillende stijlen in de streetartwereld weer”, klinkt het trots.
In afwachting van een driejaarlijkse curator stelde de adviesraad voor deze negende editie zelf een line-up voor. “Het was een bewuste keuze om een internationale open oproep te doen. Daarvoor hadden we drie muren in de aanbieding. De respons vanuit de streetartcommunity was enorm met meer dan 600 inschrijvingen. Dat heeft ons verrast en bewijst dat ons festival internationaal een grote bekendheid heeft. Er waren ook reacties van artiesten die al op onze radar stonden en we daardoor naar hier konden halen. We gaan verder met de lijst aan de slag.”
Praktisch
Op zaterdag 12 april opent het festival in de Guldensporenlaan aan het werk van de Nederlandse JDL. Er zijn bij Toerisme Oostende plannetjes te verkrijgen met de twaalf nieuwe kunstwerken. Ze worden vanaf volgende week met alle andere werken ook opgenomen in de Ostend City Walks-app.
Stefan Thelen (Super A): “Ik putte inspiratie uit mijn jeugd en job in pretparken”
Op een gebouw van Verhelst in de Stationsstraat in Zandvoorde is Nederlander Stefan Thelen aan de slag. Als Super A realiseert hij een gigantisch kunstwerk met gebroken Disneyfiguren. “Er zijn werken van mij in Hasselt, Genk en Antwerpen en dit is mijn eerste deelname in Oostende, een festival dat bij artiesten erg bekend is”, zegt de kunstenaar. “Hier gebruik ik de tegenstelling tussen nep en echt. We ambiëren allen erg het perfecte beeld. Tussen kapotgevallen beelden van Mickey Mouse en Donald Duck schilder ik een echte muis en eend. Ik putte inspiratie uit mijn jeugd en mijn job in pretparken”, luidt het. Voorbijgangers gaven hem al positieve reacties. “Het toffe aan Oostende is dat ze kunst in de openbare ruimte omarmen. Als ik terugfiets naar het hotel zie ik werken van mijn collega’s. Een ideale manier om de stad om een andere manier te leren kennen.”
Erb Mon: “Het is een uitdaging, want hier is reliëf in verwerkt”

De Spanjaard Erb Mon behoort tot de pioniers van de straatkunst in Barcelona. Hij werkt vaak met lijnen die door de kleurcombinaties nieuwe horizonten creëren. Hij laat ook in Oostende zijn visitekaartje achter met een mural aan het Permeke Shopping bij Petit Paris. “Ik neem niet zo vaak deel aan festivals en solliciteerde zelf na een oproep. Toen ze me deze muur aanboden wilde ik die heel graag realiseren. Het is een uitdaging want hier is reliëf in verwerkt. Ik wil met mijn werk de architectuur veranderen. Change is tenslotte het thema van deze editie. Vaak worden op murals personen geportretteerd. Ook dat wou ik veranderen met dit werk.” Aan de werkomgeving bewaart hij goede herinneringen: “Toen ik op de stelling stond, ging plots het raam ernaast open. Iemand bood me een koffie en zoetigheid aan. Ook de andere reacties van het publiek waren erg lief.”
Yessiow: “Bezoek ambassadeur was voor mij een hele eer”
“The Crystal Ship is een van de bekendste streetartfestivals ter wereld”, zegt de Indonesische Yessiow. “Ik schilderde al een muur in het station van Leuven, maar het was altijd al mijn droom om hier aan de slag te kunnen gaan.” Op de hoek van de Voorhavenlaan en de Sergeant Debruynestraat maakt ze een kleurrijk werk. “Het toont twee vrouwen en hun handen die in verbinding staan. Het staat symbool voor de vrouwen in de streetartwereld. We merken een verbetering voor de vrouwelijke artiesten want ze zijn meer zichtbaar en krijgen meer kansen. Die verandering is positief en sluit aan bij het thema.” De reacties op haar werk zijn positief: “Zelfs de ambassadeur van Indonesië kwam langs. Dat was voor mij een hele eer.” Ze is vol lof over Oostende: “Hier zijn veel murals en een prachtig kunstwerk Rock Strangers op het Zeeheldenplein.”
The post Kunstenaars The Crystal Ship volop aan het werk: “Internationale belangstelling stijgt” is provided by KW.be.