De Diksmuidse firma Vandezande is dan tóch veroordeeld voor de dodelijke valpartij van arbeider Geert Ramboer (53) nabij het sluizencomplex in Ooigem. Eerder werd het bedrijf daarvoor vrijgesproken, maar het OM ging in beroep. Ruim vier jaar na het drama is de opluchting bij de nabestaanden groot. “Dat alle schuld bij papa werd gelegd, deed pijn.”
Op 15 februari 2021 voerde de Diksmuidse firma Vandezande in opdracht van de Vlaamse Waterweg onderhoudswerken uit in het pompgebouw nabij het sluizencomplex in Ooigem. Kort na de middag liep het evenwel fout toen arbeider Geert Ramboer op een ladder een zware dwarsbalk terug wou plaatsen boven een pompschacht. De ladder schoof weg in de modder en de 53-jarige Diksmuideling viel acht meter naar beneden in een koker. De man, die al bijna dertig jaar werkte voor Vandezande, kwam in het water terecht en verdronk.
Geen schuld
Na onderzoek werd Vandezande voor de Brugse strafrechtbank gedaagd wegens inbreuken op de welzijnswet en gebrek aan voorzorg. Het arbeidsauditoraat vroeg er een geldboete van 24.000 euro omdat het slachtoffer geen valbescherming gebruikte. Ook de ladder was volgens het arbeidsauditoraat helemaal niet geschikt voor de klus. De advocaat van Vandezande was het daar niet mee eens en legde de schuld bij het slachtoffer.
Op 26 april 2024 oordeelde de rechtbank dat het bedrijf geen enkele schuld trof aan het ongeval. Volgens de rechtbank had het slachtoffer de balk niet alleen mogen terugplaatsen en moest hij de valbescherming gebruiken die hem ter beschikking was gesteld. Nog volgens de rechtbank had hij een loopbrug moeten gebruiken, in plaats van een ladder.
In beroep
De nabestaanden van Geert Ramboer reageerden diep ontgoocheld op de uitspraak, maar kregen terug hoop toen het arbeidsauditoraat besliste om beroep aan tekenen tegen de uitspraak. En met succes, want het hof van beroep in Gent oordeelde nu dat Vandezande wel degelijk schuld trof aan het ongeval en legde het bedrijf een geldboete op van 24.000 euro.
Het hof wees onder meer op de gemakzuchtige houding van de projectcoördinator, die voorafgaandelijk aan de werken niet ter plaatse ging om de risico’s te analyseren en ervan uitging dat Geert Ramboer voldoende ervaring had. “Het slachtoffer kreeg geen instructies rond het verwijderen en terugplaatsen van de dwarsbalk. Men wist zelfs niet af van het bestaan van die balk. Alles werd aan het toeval overgelaten en alles moest vlugvlug gebeuren”, oordeelde het hof.
Nog volgens het hof zou Geert Ramboer nooit beslist hebben om op eigen kracht de dwarsbalk terug te plaatsen, mocht er sprake zijn geweest van een degelijke risicoanalyse.
Opluchting
De nabestaanden reageren opgelucht op de veroordeling. “Dat alle schuld bij pa werd gelegd, deed pijn”, zegt Kevin Ramboer, de zoon van Geert. “Het is dan ook een grote opluchting dat Vandezande vier jaar na de feiten tóch schuldig werd verklaard. Nu kunnen we het overlijden van pa eindelijk met een gerust hart verwerken. We zijn het Openbaar Ministerie heel dankbaar om te blijven geloven dat mijn vader niet zichzelf de dood heeft ingejaagd, zoals Vandezande beweerde. Die geldboete is bijzaak. Het belangrijkste is dat ze nu eindelijk schuldig zijn. Ik hoop dat ze in de toekomst veiligheid ernstig nemen.” (AFr)
The post Bedrijf alsnog veroordeeld voor fatale val Geert (53), familie reageert opgelucht: “Papa heeft zichzelf de dood niet ingejaagd” is provided by KW.be.