Miloudi El Hajjaji (Vooruit) is het eerste gemeenteraadslid met Marokkaanse roots ooit in Harelbeke. Hij geeft aan vooral z’n handen uit de mouwen te willen steken om zaken gedaan te krijgen. Hij lijkt daar, in samenwerking met vzw Bader, alvast voor een eerste keer in geslaagd te zijn. De twee partijen zaten samen met de slachtoffers én (ouders van, red.) daders in een case van vandalisme in het Harelbeekse centrum.
Harelbeke krijgt als stad meer en meer te kampen met de grootstedelijke problematieken. Dat varieert soms van ‘kattenkwaad’ tot ergere feiten, vooral in de buurt van het stadspark en de bib, in het hart van de stad. De invoering van spontante ID-controles – en vooral de uitbreiding van de zone en tijdsduur – zijn een voorbeeld van een recente repressieve maatregel. Inwoners voelen zich dan ook steeds onveiliger, dat gaf burgemeester Michaël Vannieuwenhuyze (team harelbeke) aan bij de invoering van de controles.
Deurschoppers
Niet alle betrokken jongeren zijn van Harelbeke. Een deel ervan komt overdag van Waregem, Kuurne of Kortrijk naar Harelbeke om er rond te hangen. Toch blijkt een deel ervan wel van Harelbeke zelf te zijn en ook de feiten te plegen. De laatste weken had één bepaald gezin in de Eilandstraat steeds meer last van wat ze zelf ‘deurschoppers’ noemden, jongeren die herhaaldelijk bleven schoppen op de voordeur van het huis in kwestie, tot er blijvende schade vastgesteld werd.
De slachtoffers hadden een beveiligingscamera en konden met de hulp van de politie de daders identificeren. Op maandag 31 maart kwam er officieel een klacht binnen. Het werd ook meteen een punt op de politieraad, waar ene Miloudi El Hajjaji sinds het begin van de legislatuur zetelt. Hij is gemeenteraadslid bij Vooruit Harelbeke en het symbolische allereerste raadslid uit de Marokkaanse gemeenschap in Harelbeke. De case klonk hem bekend in de oren.
“De ouders hadden geen weet dat hun kind in deze zaak betrokken was. Ze hebben hun excuses geuit en zullen alle schade vergoeden”
“Ik ben even geleden door een paar jongeren aangesproken in de moskee van vzw Bader in Harelbeke”, doet hij ons zijn verhaal bij hem thuis. We zijn daarvoor ook in het bijzijn van Bader-voorzitter Lyazid Msalem en vrijwilliger Nourdin Sika die eveneens als bemiddelaars optraden in dit verhaal. “Ze legden me uit wat ze gedaan hadden en zeiden dat ze in de problemen zitten. Wat blijkt? Ze konden dit ongecontroleerd doen doordat hun ouders, die overigens heel harde werkers zijn, hen niet altijd kunnen controleren door hun veeleisende jobs. Ik vroeg een van de jongeren het telefoonnummer van z’n ouders. Die vielen uit de lucht.”
Constructief gesprek
Miloudi bracht vzw Bader op de hoogte en ging op zoek naar de bewoners in de Eilandstraat in kwestie. Met wat geluk en een nodige portie geduld, vond hij het juiste huis. Hij ging meteen anderhalf uur in gesprek en kon hen overtuigen om met de ouders van de daders te spreken. Dat gebeurde dan op woensdag 2 april. Een van de jongeren besloot op het nippertje om mee te gaan en de slachtoffers in de ogen te kijken.
Een constructief gesprek volgde. Dat beaamt ook het slachtoffer. “De ouders hadden geen weet dat hun kind in deze zaak betrokken was. Ze hebben hun excuses – die zeer gemeend waren – geuit en zullen alle schade vergoeden. Ze zullen ook andere slachtoffers aanspreken (het gaat om meerdere voorvallen, red.), samen met enkele leden van de politieraad. De moskee zal dat ook verder blijven opvolgen. Ik ben blij met deze stap. Voor mij is het bij deze afgesloten.”
Integratie bevorderen
Lyazid en Nourdin benadrukken dat de moskee en vzw Bader het als een erezaak zien om het goede voorbeeld te tonen aan de jongeren uit de moslimgemeenschap. “In de moskee kent iedereen elkaar”, leggen ze uit. “We willen integratie zoveel als mogelijk bevorderen. Zo’n 35 jaar geleden kwam een eerste arbeidersmigrantengroep uit Marokko terecht in Harelbeke. We voelen ons Belg, Marokkaan, maar ook Harelbekenaar.”
“We willen het goede voorbeeld tonen en in gesprek gaan. Zo zaten we de laatste maanden ook samen met een aantal scholen uit de regio waar er zich problemen voordeden met jongeren met Marokkaanse roots. We hebben al een aantal problemen kunnen oplossen en kijken er verder voor.”
Ook Miloudi zelf geeft aan het niet bij deze ene actie te houden. Hij ziet zichzelf nog als bemiddelaar optreden in dergelijke cases. Hij volgt voor Vooruit ook de inschrijvingsstop bij KRC Harelbeke nauwgezet op. “Als jongeren geen tijdverdrijf hebben, komen ze op straat terecht en beginnen zo zo’n daden te plegen. We moeten dat zoveel als mogelijk tegengaan en integratie bevorderen”, luidt het devies ten slotte.
The post Miloudi El Hajjaji (Vooruit) en vzw Bader verzoenen daders en slachtoffers van vandalisme in Harelbeke: “Schade is vergoed” is provided by KW.be.