‘t Kippengeluk, zo heet de kippenmobiel van Michael Doucin (23) en Lisa Depoorter (23). Op de Zandberg in De Klijte verblijven sinds een tijdje 250 legkippen in een mobiele kippenkar. “In Nederland zie je dergelijke kippenmobielen meer, maar in West-Vlaanderen is het nog vrij uitzonderlijk.”
Michael Doucin heeft niet een onmiddellijke band met de landbouw of pluimveesector. “Mijn grootvader had die wel en via hem kweekte ik interesse voor legkippen”, vertelt hij. Samen met zijn vriendin kocht Michael een mobiele kippenkar. “Er is een overspanning aangebracht met een camouflagenet. Dit camouflagenet brengt in de zomer ook voldoende schaduw. “We willen de kippen zo gelukkig mogelijk maken. Onze kippen zien dagelijks het daglicht.”
Eitjes te koop
De kippenmobiel is dus diervriendelijker dan de kippenstal. “Doordat we de kippenkar om de week verplaatsen is er steeds vers gras voor de kippen. In de kippenmobiel zelf kunnen de kippen dan weer schuilen en hun eitjes leggen.”
De eitjes zijn onder meer te koop in restaurant In de Zon. “We hebben ook een automaat waar eitjes gekocht kunnen worden in doosjes van zes en twaalf.” De automaat bevindt zich aan het voormalige tankstation van De Klijte. “Daar staan ook al twee broodautomaten, met de kippenautomaten erbij is er heel wat beweging van mensen die brood en eieren aankopen.”
Andere smaak
De eieren van ’t Kippengeluk zijn anders van smaak dan de eieren te koop in de supermarkt. “Bij ons proef je als het ware nog de natuur”, stelt Michael. “Er zitten veel meer vitamines en mineralen in dan in de eieren van de pluimveehouders. Mensen kopen onze eieren omwille van deze voordelen maar ook voor het verhaal achter de eieren. We moeten terugkeren naar vroeger: veel kleinschaliger en met het besef waar het ei vandaan komt.”
The post Michael en Lisa lanceren mobiele kippenwagen: “Zo krijgen de kippen altijd vers gras” is provided by KW.be.