De Kamercommissie Justitie heeft vorige week het wetsvoorstel verworpen dat dierenrechtenorganisaties opnieuw het recht zou geven om zich burgerlijke partij te stellen bij gevallen van dierenmishandeling. “Een pijnlijk dieptepunt”, zegt Gilbert Deley, voorzitter van Het Blauwe Kruis van de Kust.
“Als onze werking Justice4Animals straks geen rol kan spelen in gerechtelijke dossiers, is dat een regelrechte uitnodiging voor dierenmishandelaars om hun gang te gaan. De dieren verliezen een belangrijke stem in de rechtbank.”
Justice4Animals werd enkele jaren geleden door Het Blauwe Kruis van de Kust opgericht om een juridische vacuüm op te vullen: dieren een stem geven voor de rechter. Op basis van concrete dossiers van dierenmishandeling in Oostende en de bredere kustregio stelt de organisatie zich systematisch burgerlijke partij.
“Die rol is essentieel”, legt Deley uit. “We kunnen zo druk uitoefenen voor een correcte vervolging. Maar als we dat enkel nog kunnen doen als we als asiel een direct belang hebben worden we juridisch gemuilkorfd in heel wat gevallen van dierenmishandeling.”
Geen rechten meer
De bal ging aan het rollen door een arrest van het Hof van Cassatie op 11 juni 2024 dat stelde dat dierenrechtenorganisaties geen persoonlijk belang hebben, waardoor burgerlijke partijstelling niet kan worden aanvaard. Met deze beslissing werden dierenbelangenorganisaties juridisch buitenspel gezet.
We konden niet langer aan de onderzoeksrechter vragen een onderzoek in te stellen, krijgen geen inzage meer in het strafdossier en verliezen onze rechten als benadeelde partij.
In theorie hebben dieren rechten, maar in de praktijk worden ze niet afdwingbaar
“Gelukkig kunnen wij als Justice4Animals in bepaalde gevallen nog optreden als burgerlijke partij doordat we, als we het mishandelde dier zelf opvangen, we toch een benadeelde partij zijn”, zegt Gilbert Deley. “Maar ook wij willen kunnen optreden tegen dierenmishandeling ook als we niet onmiddellijk betrokken zijn. Daarom was er het wetsvoorstel om dit mogelijk te maken.”
Tart elke logica
De verwerping van het wetsvoorstel komt er bovendien ondanks brede steun onder juristen en de bevolking. Een overgrote meerderheid van de Belgen is ervan overtuigd dat dierenrechtenorganisaties net wél toegang moeten krijgen tot de rechter.
“Uit een IPSOS-enquête van GAIA in 2024 blijkt dat 79% van de mensen ons hierin steunt, dat dan toch gekozen wordt voor straffeloosheid, tart elke logica”, aldus Deley.
In theorie hebben dieren rechten, maar in de praktijk worden ze niet afdwingbaar. Maar we geven ons, samen met heel wat organisaties waaronder GAIA en Animal Rights, niet gewonnen.
“We zullen blijven onze rol spelen, zolang het kan en ik elke situatie dat het mogelijk is. Structureel kan dit enkel opgelost worden door het parlement en de regering. We roepen de volksvertegenwoordigers dan ook op om alsnog hun verantwoordelijkheid te nemen. Laat dit geen geschenk zijn voor wie dieren mishandelt, maar een signaal dat we in België de rechten van dieren ernstig nemen.”
The post Dierenasiel Oostende trekt aan de alarmbel: “Dierenmishandelaars dreigen vrijuit te gaan door het muilkorven van Justice4Animals” is provided by KW.be.