De lokale afdeling Westkust van Familiekunde Vlaanderen publiceert sinds 2017 geregeld oude landboeken. Onder andere de landboeken van Alveringem, Leisele, Izenberge, Beveren-aan-de-IJzer en Oeren zijn al beschikbaar. Deelgemeente Stavele is daar nu bijgekomen.
Het was in gemeenschapszaal De Moote dat de makers van het Landboek van Stavele van 1697 Joeri Stekelorum, Gaby Van Canneyt en Jan Van Acker hun nieuwste publicatie zijn komen voorstellen. Gaby deed de transcriptie, Jan schreef de inleiding van het boek en Joeri zorgde voor de lay-out.
“In 2017 heeft onze vereniging haar eerste van ondertussen 21 landboeken uitgegeven”, vertelt voorzitter Joeri Stekelorum. “Dat van Adinkerke. Een inwoner sprak mij van een oud boek over gronden in Adinkerke dat hij in zijn bezit had. Ik dacht onmiddellijk, dat moet een landboek zijn. Gaby heeft de oude teksten in de computer ingebracht; woord na woord, alinea na alinea en bladzijde na bladzijde. Historicus Jan Van Acker schreef een inleiding en interessante weetjes over hoe het landboek tot stand is gekomen en zelf nam ik de lay-out en het digitaal uittekenen van de kaarten op mij. Zo is het ook gegaan voor alle volgende landboeken, inclusief dat van Stavele.”
Kadaster
“De oudste landboeken dateren van de jaren 1500”, weet Jan Van Acker. “Ze fungeerden als kadaster avant la lettre en beschreven alle percelen op de parochie. Per perceel werd informatie opgenomen over de eigenaar, oppervlakte, ligging, soort grondgebruik en eventueel de fiscale waarde. Landboeken in die tijd hadden immers een fiscaal doel, meer bepaald belasting heffen op het eigendom. In pakweg de jaren 1600-1700 waren er geen adressen. Stavele had in het jaar 1697 25 wijken of hoeken. Ze allemaal uittekenen, was voor Joeri een enorm werk. De grenzen waren immers niet altijd nauwkeurig aangegeven. Een klein stukje Stavele dat tegen Krombeke aanleunt, is niet opgenomen in het boek. Omdat de dorpelingen daar belasting betaalden aan Krombeke.”
“Ik heb gelukkig hulp gekregen”, pikt Joeri Stekelorum in. “Net zoals landmeter Marinus Ollevier in 1697 heel Stavele rondgegaan is om na te gaan of het eerdere landboek 1630-1632 dat hij als basis gebruikte nog actueel was, hebben ook mijn vader Rik – in Stavele opgegroeid – en nonkel Freddy die er vandaag nog altijd woont, de gemeente doorkruist om mij te helpen met de samenstelling van de kaarten. Met onze nieuwste uitgave willen we de geschiedenis van Stavele eer aan doen én mensen die hun familiestamboom willen kennen, info geven over waar hun voorouders aan het einde van de 17de eeuw hebben gewoond. Een uniek tijdsdocument over een unieke gemeente.”
‘Landboek Stavele’ telt 214 pagina’s, kost 21 euro en is verkrijgbaar aan het onthaal van het gemeentehuis in Alveringem. Het kan ook via mail besteld worden, via [email protected].
The post Ook Stavele heeft nu een landboek is provided by KW.be.