Geert Van Robays (61) neemt op 1 mei afscheid van Leefsschool Groene Poortje na een carrière die vier decennia omvat. Geboren en getogen in Anzegem, was hij al die jaren nauw verweven met het lokale onderwijswerk. Sinds 2010 is hij directeur van de lagere school in Kaster, waar hij zijn visie op onderwijs vorm gaf. “Het mooiste project was onze evolutie van een traditionele naar een leefschool”, klinkt hij voldaan.
We vallen met de deur in huis. Of hij er klaar voor is? Geert antwoordt dat hij er nog niet zo veel mee bezig geweest is. Zijn laatste werkdag valt twee weken na de paasvakantie. Maar voor het zover is, staat er nog één grote uitdaging te wachten. “Mijn allerlaatste werkdag is pas op 30 april, eerst nog de doorlichting vlak na de paasvakantie. Het voelt alsof ik nog één finale moet spelen”, lacht hij. Na een indrukwekkende loopbaan van 41 jaar in het onderwijs, neemt de graag geziene directeur op 1 mei afscheid van het unieke leefschooltje in de uithoek van Groot-Anzegem.
Beste van twee werelden
Afgestudeerd in 1984, kwam Geert in 2010 in Kaster aan het roer te staan na enkele onderwijsopdrachten in Groot-Anzegem. Kaster was toen nog een traditionele basisschool. Samen met een groep leerkrachten en ouders durfde Geert dromen van een andere aanpak. In 2012 werd het dan werkelijkheid en transformeerde de dorpsschool tot een leefschool met een eigen pedagogische visie. De verandering was geen bruuske ommezwaai, maar een weldoordachte en gezamenlijke groei. Vijf pijlers dragen de visie: zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, eigenaarschap van leren, een persoonlijke leerweg en diepgaande betrokkenheid. “Geen overvolle werkbundels, maar doordachte werkbrieven, geen strakke scheiding van vakken, maar blokken waarin kinderen eigen keuzes leren maken”, schetst directeur Geert. “Onze school bevindt zich ergens tussen een traditionele school en een Freinetschool. We kiezen bewust voor het beste van beide werelden.”
Van dorpsschool naar aantrekkingspool
Het is een aantrekkingspool voor gezinnen uit de wijde omgeving. Vandaag telt de school 125 leerlingen en een team van 13 leerkrachten. De aanpak is vernieuwend: leefgroepen per graad met maximum dertig leerlingen, waaraan telkens twee leerkrachten verbonden zijn met evenveel klassen Er is ruimte voor eigen leertrajecten, bewust inzetten van handboeken en zelfontdekkend leren. Maatwerk en uitdaging op het tempo van elk kind. Lessen als rekenen, Nederlands en wereldoriëntatie verlopen per leerjaar. De school is gegroeid, niet enkel in leerlingenaantal, maar ook in uitstraling. “Vandaag is nog maar een derde van de kinderen afkomstig uit het dorp zelf. Sommige ouders rijden tot ruim tien kilometer, ook vanuit Wallonië, omdat ze bewust kiezen voor deze aanpak.” Dankzij het systeem van leefgroepen is er ruimte voor differentiatie. “In het vakjargon benoemen we het als de zone van de naaste ontwikkeling”, preciseert Geert. “Je wil elk kind net dat stapje verder brengen, op eigen tempo. Niet voor iedereen gelijk, maar voor iedereen passend.” Wie meer aankan, wordt uitgedaagd via moeilijker lesmateriaal en vervolgens in de verrijkingsklas. Wie extra zorg nodig heeft, krijgt dat eerst binnen de klascontext. Uitgediepte ondersteuning van een zorgleerkracht is ook een optie.
Een hechte ploeg
Geert leidde niet zomaar een school, hij bouwde een gemeenschap. Een gezonde mix van jonge en ervaren leerkrachten, meesters en juffen die samen verantwoordelijkheid dragen. “Ik herinner me levendig hoe sommige collega’s hun job in een traditionele school achterlieten om in Kaster mee hun schouders onder dit project te zetten. De school is klaar voor de toekomst en daar zijn de juiste mensen voor gevonden.” Het wordt een stevig verankerd directieteam met een verdeling van de administratie en pedagogische leiding. Yasmien Derijcke, logopediste en coördinator bij het Leersteuncentrum Gent, neemt op 1 mei de pedagogische leiding op en Bram Colman blijft les geven én neemt dan ook deels het directeurschap op.
Hoogtepunten
In 2013 kreeg de school een positieve doorlichting, en ook nu -net voor Geerts pensioen- komt de onderwijsinspectie opnieuw. “Normaal komen ze om de zes jaar, maar door corona is dat wat verschoven. Het voelt als een soort afsluitend examen”, glimlacht hij. Geert werd ooit genomineerd als ‘directeur van het jaar’ door zijn team en de ouders. “Een ongelooflijke opsteker”, herinnert hij zich. “Zeker omdat het gebeurde zonder dat ik het wist. Het raakte me toen ik dan achteraf de omslag kreeg met de motivatiebrieven vol warme woorden. Daar leef je lang op.” Een ander hoogtepunt was de vernieuwing van de speelplaats. “Dankzij het winnen van de ‘Pimp je speelplaats’-wedstrijd. “Uit 500 inzendingen werd onze school als enige West-Vlaamse geselecteerd. Met die 3.500 euro konden we de speelplaats omtoveren tot een levendige plek waar elke leefgroep afwisselend zijn eigen speeldomein heeft.”
Blik op de toekomst
Nog voor directeur Geert het had zien aankomen, werd hij vlak voor de paasvakantie verrast met een warm afscheidsfeest, waar elke klas een act bracht rond het thema ‘Wat kan ik doen als ik op pensioen ben?’ -van zwemmen tot beeldhouwen, van wellness tot yoga, het aanbod was even gevarieerd als creatief. “Prachtige ideeën”, glimlachte Geert. “Al zullen mijn drie kinderen, die elk druk aan het verbouwen zijn, mijn To do-lijstje voorlopig wel weten te vullen.” Ook de toekomst van de schoolgebouwen is verzekerd. De plannen voor een nieuwbouw liggen op tafel: het oude klooster verdwijnt en maakt plaats voor moderne klaslokalen, een refter en een zorglokaal. “We wachten al sinds 2010 op subsidie, na vijftien jaar wachten komt er eindelijk beweging”, zegt Geert. Daarnaast stond hij mee aan de wieg van het dorpsovenproject: een publiek toegankelijke oven op het schooldomein. “De oven werd gebouwd door vrijwilligers, gesteund door de gemeente en Cera. “Een win-winsituatie: de school met het oudercomité en de buurt kunnen ervan genieten.” Alleszins vindt Geert het na 41 jaar voltijds in het onderwijs gewerkt te hebben, mooi geweest. “Het was pittig, ik kijk tevreden terug, maar vijf jaar erbij? Nee, dit is het juiste moment. Wat we met ons team hebben gerealiseerd, maakt me ongelooflijk trots”, benadrukt hij. Op 1 mei begint voor Geert Van Robays een nieuw hoofdstuk. Het oude laat hij achter met een glimlach en vooral een nalatenschap die nog jaren verder zal leven in elk hoekje, elk kind en elke droom die ooit in Kaster begon.
The post Geliefde directeur Geert neemt afscheid van zijn leefschool Groene Poortje: “Nog één finale, dan is het klaar” is provided by KW.be.