De Dadizeelse hobbyhistorcus Dirk Vandenberghe kreeg via de Brit Bob Tate uit Christchurch, een zelfgemaakt houten soldaatje. Dirk gaf het exemplaar inmiddels een plaats bij het graf van een onbekende soldaat op het Tyne Cot Cemetery in Passendale. “De gesneuvelde soldaten wiens naam we nog niet weten, zijn even belangrijk als zij van wie we wel al weten wie ze waren.”
Dadizelenaar Dirk Vandenberghe is al jarenlang erg geïnteresseerd in alles wat iets met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft. “Ik zie mezelf als een hobbyhistoricus die aan herdenkingswerk doet.” Tijdens de herdenking van Wapenstilstand op 11 november zet Dirk op de Britse begraafplaats in Dadizele ieder jaar een gesneuvelde soldaat extra in de kijker.
Een gedichtenboekje
“Maar ook op andere dagen in het jaar ben ik volop bezig met opzoekingswerk omtrent bijvoorbeeld de bevrijding van Dadizele. Daarbij schenk ik veel aandacht aan het Royal Newfoundland Regiment dat hier toch een erg belangrijke rol speelde. Zonder hun heldhaftige inzet zou onze toekomst er misschien wel anders uitgezien hebben.”
Enkele jaren geleden kreeg Dirk van Fabian Verstraete, oprichter en uitbater van het oorlogsmuseum Daiselfront op de Plaats in Dadizele, het gedichtenboekje ‘Story Poems from the great war’. Het boekje werd geschreven door de Brit Robert ‘Bob’ Tate.
“Mijn interesse was snel gewekt. Op één van de eerste bladzijden stond de afdruk van een certificaat waarop Dadizele stond vermeld.” Het certificaat was uitgereikt door de 36ste Ulster Division, de bevrijders van Dadizele op 29 september 1918, aan Bob’s vader Gunner William Tate. Eind 2022 nam Dirk via mail contact op met Robert. De Dadizelenaar kreeg al snel een positief antwoord terug. “Bob en zijn vrouw Pauline zijn inmiddels vrienden geworden. Enkele keren per jaar komen ze naar ons land en logeren ze steevast in het Talbot House in Poperinge.”
Houten soldaat cadeau
Tijdens die bezoeken brengt Bob telkens zelfgemaakte in het zwart geschilderde houten soldaten mee. Die geeft hij telkens een plaatsje bij een willekeurig graf op een van de Britse begraafplaatsen in de regio. De Brit kiest telkens voor een graf van een onbekende soldaat.
“Een heel mooi project om de gesneuvelde soldaten te herdenken. De gesneuvelde soldaten wiens naam we niet kennen zijn even belangrijk als de graven waarop er wel een naam staat”, aldus Dirk. Hij kreeg onlangs van Bob een houten soldaatje cadeau. Daarmee trok hij naar het Tyne Cot Cemetery in Passendale.
Dirk plaatste er, net zoals Bob dat altijd doet, de houten soldaat bij een naamloos graf van een soldaat die diende bij het Royal Newfoundland Regiment. “Dergelijke momenten voegen nog iets extra toe aan mijn interessante hobby.”
Ondertussen blijft Dirk ook verder zoeken naar de namen van die onbekende soldaten.
Werk van lange adem
“Dat is een werk van lange adem, maar ik vind het erg leuk om toch een verhaal te kunnen verbinden aan die mensen die zoveel voor ons gedaan hebben. De voorbije jaren is er spijtig genoeg veel informatie verloren gegaan, maar stap voor stap kom ik telkens weer nieuwe zaken te weten.”
Dirk neemt familieleden van gesneuvelde soldaten, die een bezoek brengen aan onze regio, ook soms mee naar de plek waar hun dierbare gesneuveld is.
“Via een handige tool kan je dat gemakkelijk zien. Ik merk wel dat die mensen erg dankbaar zijn wanneer ze dergelijke plek hebben bezocht.”
Dirk hoopt nog vele jaren zijn hobby te beoefenen en in contact te komen met mensen zoals Bob Tate. “Het herdenkingswerk is nooit af, maar dat maakt het net zo interessant.”
The post Dirk plaatst een houten soldaatje bij graf van een onbekende soldaat in Passendale “Herdenkingswerk is nooit af” is provided by KW.be.