AVELGEM – Het slagerskoppel Jeroen Lievens (37) en Joyce Cordonnier (38) uit Avelgem vielen zaterdag stevig in de prijzen op een internationale slagerswedstrijd. En hoe: met maar liefst 31 keer goud, 6 keer zilver en 1 keer brons werden ze uitgeroepen tot derde beste slager van Europa! Een unicum, want nog nooit eerder stond een Belg in de top drie van deze meer dan vijftig jaar oude wedstrijd. “Een hele eer om als eerste Belg zo hoog te eindigen”, zegt Jeroen supercontent.
Wat ooit begon als een Franse broederschapswedstrijd rond bloedworst, is intussen uitgegroeid tot een toonaangevende Europese competitie voor ambachtelijke charcuterie: de Confrérie des Chevaliers du Goûte Andouille de Jargeau. Slagers uit heel Europa sturen er hun beste producten naartoe, de jury diende 750 producten te beoordelen uit onder meer België, Duitsland, Nederland, Denemarken en Frankrijk. Ook Jeroen Lievens (37) en Joyce Cordonnier (38) uit Avelgem deden dit jaar voor de vierde keer mee.
40 inzendingen, 38 keer prijs
Hun deelname was opnieuw een schot in de roos: van de 40 ingezonden producten vielen er maar liefst 38 in de prijzen. “Van goud en zilver tot zelfs een aparte bekroning voor onze terrines en patés”, zegt Jeroen trots. Enkel hun twee producten met gemengd gehakt werden niet beoordeeld. “Dat werd niet gezien als een kant-en-klaar product en viel daardoor buiten de categorie”, legt Jeroen uit. Een pistolet met vers gedraaid gehakt moeten ze daar nog ontdekken. “Ik zei het nog tegen de organisator: je zou eens moeten zien hoeveel vers gehakt wij draaien voor op de pistolet van onze klanten. Niets beter dan vers gekapt!”
Geschiedenis geschreven
Nog nooit eerder wist een Belg de top drie van het algemene Europese klassement te halen. Tot nu. Jeroen en Joyce behaalden de derde plaats, na twee Duitse collega’s. “De organisator zei letterlijk dat we geschiedenis hebben geschreven”, vertelt Jeroen met fonkelende ogen. De beoordeling gebeurde door een onafhankelijke jury van voedingsexperts, die de producten keurden op uitzicht, geur, kleur, smaak en droogproces. “Het is een echte passie”, zegt Jeroen. “We zijn er elke dag van ’s morgens tot ’s avonds mee bezig en waken voortdurend over de kwaliteit van elk product dat onze toonbank bereikt.” Alles wordt zelf gemaakt: van pastrami -kruidenham bereid uit het voorkwartier van rund, licht gepekeld en op smaak gebracht met typische kruiden en peperkorrels en vervolgens langzaam gegaard op lage temperatuur tot natuurhammen, préparé, mosterdspek, lakbuikspek, patés, salami’s en gedroogde worsten. Eigenlijk deed zowat alles uit hun charcuterietoonbank mee -en dat loonde.
Van karkas tot charcuterie
De kracht van hun succes? Dat is hun ambacht! “Bij ons komt alles binnen in karkasvorm. We kiezen het vlees zelf uit in het slachthuis, versnijden het in eigen atelier en maken àlles zelf. Er komt niemand tussen. Alleen zo kunnen we onze kwaliteit honderd procent bewaken”, duidt de enige slager uit Avelgem. Na de feestelijke prijsuitreiking tijdens het galadiner in hotel Ter Valk in Heerlen èn hun dolle rit als teamlid van the Belgian Butcher Bulls in Parijs, gaat maandag de winkel weer open. “We willen er een lap op geven”, klinkt het koppel. “Het BBQ-seizoen staat voor de deur. Al onze goudhaantjes zullen te vinden zijn op de aperitiefplanken.”
Toekomst vol smaak
De toekomst? “Onze zaak verder uitbouwen op basis van kwaliteit en service”, besluit Jeroen. “Met ons team van een vijftiental mensen zijn we klaar voor het volgende hoofdstuk. Deze erkenning geeft ons alleen maar meer goesting om elke dag opnieuw het beste van onszelf te geven.”
The post Beenhouwers Jeroen en Joyce uit Avelgem schrijven geschiedenis op Europese topwedstrijd: “Een pistolet met vers gedraaid gekapt moeten ze daar nog ontdekken!” is provided by KW.be.