Bakkerij Petris ontwikkelt hamburgerbroodje met zeewier: “Hier willen we wereldwijd de fastfoodsector mee veroveren”

Tristan Liekens (24) van Bakkerij Petris ontwikkelde samen met een van zijn werknemers een hamburgerbroodje op basis van zeewier. “Als we ’t juist aanpakken, is dit iets wat weleens wereldwijd zou kunnen aanslaan”, zegt Ahmad Al-Khabi (37), een Bruggeling met Syrische roots.

Tristan en Ahmad vonden elkaar een tweetal jaar geleden via de bakkerij in Wenduine. “Ik kwam daar solliciteren en zag als bakker meteen Tristans groeipotentieel. Hij deed het gewoon helemal anders”, zegt Ahmad, die daarvoor acht jaar bij Fijnbakkerij Lieven werkte. “Er was direct een goeie klik tussen ons”, neemt Tristan over. “Niet alleen Ahmads handen, maar ook zijn ideeën bleken een meerwaarde voor het bedrijf. Hij was het ook die opperde dat we met onze geplande tweede winkel niet aan de kust moesten blijven maar naar hartje Brugge moesten trekken. Dat was inderdaad een gouden zet.”

Fastfoodwereld in beweging

Het zeewierverhaal is niet volledig nieuw: twee jaar geleden introduceerde Tristan ook al een zeewierbroodje in samenwerking met de Bredense ‘seaweedchef’ Donald Deschagt. “Zeewier zal meer en meer z’n intrede doen, en met zo’n hamburgerbroodje kunnen we misschien wel een internationale markt aansnijden. De fastfoodwereld is constant in beweging, het enige wat níet verandert is dat broodje. Bovendien heeft het geliddelde hamburgerbroodje op zich ook niet zoveel smaak”, zegt Tristan. Het broodje dat hij samen met Ahmad creëerde, heeft dat wel. Het is een smaaksensatie. “We hebben een drietal maanden geëxperimenteerd om tot de juiste kruiding te komen”, zegt Ahmad. Want naast het zeewier, zitten er nog een viertal andere kruiden in verwerkt. “Die geven we niet zomaar prijs, natuurlijk. Maar ik kan je wel verklappen dat mijn Syrische roots er inzitten. Het broodje wordt dus met liefde gemaakt.”

“’t Is inderdaad ons kindje”, lacht Tristan. Het kreeg ook een naam: de ‘Ahmatris bun’. “Het mooie aan dit broodje is ook, dat het totaalplaatje gewoon klopt. Er zitten geen bewaarmiddelen in, ’t is honderd procent plantaardig en dus geschikt voor iedereen. Omdat we daar zelf de middelen niet voor hebben, zouden we het recept graag willen verkopen aan een groot bedrijf dat het in massaproductie wil steken. We zijn zelfs al op eigen houtje, als twee kleine garnalen, gaan aankloppen bij een van de grootste voedingsbedrijven ter wereld. We hebben er samengezeten met de CEO, en die vond het een topproduct maar… we hebben er achteraf niets meer van gehoord. Misschien is de wereld er gewoon nog niet klaar voor?”

De Droomfabriek

Zelf geloven Tristan en Ahmad zo hard in het concept dat ze het zelfs opzonden naar De Droomfabriek. “Ik hoorde laatst op de radio nog een dame zeggen dat ze elke morgen zeewier at. Ik heb direct mijn telefoon genomen en naar Tristan gebeld: Zie je wel!” (lacht) “De smaak van het zeewier is trouwens heel subtiel. Je proeft ze pas op het laatst, maar de smaak blijft wel hangen”, aldus Ahmad.

“Je moet het gewoon proeven”, besluit Tristan. “De smaak van het broodje is echt heel mooi uitgebalanceerd, waardoor je ’t met van alles en nog wat kunt combineren. Steek hier beleg tussen en je krijgt een smaakbommetje.”

Wie wil met Tristan en Ahmad in zee? Mail naar [email protected], of neem telefonisch contact op via 0491 73 38 23 (Tristan) of 0483 48 23 47 (Ahmad)

The post Bakkerij Petris ontwikkelt hamburgerbroodje met zeewier: “Hier willen we wereldwijd de fastfoodsector mee veroveren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tijdelijk weer fietsers toegelaten op zondag op Lierse Vesten, letters op verbodsbord blijken 15 millimeter te klein 

In Lier kunnen mensen op zondag tijdelijk weer op de Vesten fietsen. Het fietsverbod geldt al decennialang, omdat de stad de Lierse Vesten voor wandelaars wil voorbehouden. Nadat een fietser zijn boete heeft aangevochten, blijkt dat het lettertype op de verbodsborden 15 millimeter te klein is. De borden zijn dus niet wettelijk. "We hebben geen poot om op te staan",

Lees meer »

Is Dwars door Vlaanderen nog maar het begin? Het is allemaal geen toeval: Neilson Powless is al jaren “verliefd” op Vlaanderen

“Ik moet die finish opnieuw zien, want ik weet niet wat ik gedaan heb.” Neilson Powless (28) is de verrassende winnaar van Dwars door Vlaanderen. Hij beleefde de meest gekke dag van zijn leven in Waregem: hij klopte tegelijk zijn buurman, de broer van een van zijn beste vrienden én een idool. “Ik heb op het podium gestaan, dus dit

Lees meer »

Ondernemer Luc Beke heropent kleinste snoephuisje van het land: “Mijn hart verloren aan deze hoek van de Zwinstreek”

Vlak bij de brug in Damme centrum werd vrijdag het ‘kleinste snoephuisje van het land’, dat nauwelijks 9 m² groot is, opnieuw geopend nadat het sinds de coronaperiode gesloten bleef. Het is ondernemer Luc Beke, die ook al de plezierboot Lamme Goedzak kocht, die het snoephuisje nieuw leven inblaast.
The post Ondernemer Luc Beke heropent kleinste snoephuisje van het

Lees meer »

Wereldfestival viert 60ste verjaardag met internationale topgroepen: “Nog 50 gastgezinnen gezocht”

Het Wereldfestival in Izegem mag tussen 3 en 8 juli 60 kaarsjes uitblazen. Dat diamanten jubileum gaat niet onopgemerkt voorbij. De organisatie zet dit keer onder de noemer ‘Nieuwe culturen ontdekken’ in op verbondenheid met andere culturen en tradities en heeft voor het eerst groepen uit Martinique en Taiwan op bezoek. Er zijn ook heel wat nieuwigheden, maar tegelijk is

Lees meer »

Van Langenhove vraagt 3 uur spreektijd op 3de procesdag Schild & Vrienden, voorzitter spoort aan tot beperking: “Uw advocaten hebben al uitvoerig gepleit”

Dries Van Langenhove en zijn medebeklaagden verschijnen vandaag opnieuw voor het hof van beroep in Gent voor de derde dag in het proces Schild & Vrienden. De tweede procesdag vorige week draaide uit op een lange marathonzitting vol scherpe woordenwisselingen en hoog oplopende spanningen. Vandaag krijgen de zes verdachten, onder wie Van Langenhove, zelf het woord. Ook hun advocaten zullen

Lees meer »

Enorme brand in afvalverwerkingsfabriek in Parijs

In het noorden van de Franse hoofdstad Parijs brak maandag een grote brand uit in een afvalverwerkingsfabriek. Zeker tweehonderd brandweerlieden werden ingezet om de brand te bestrijden. Iets voor middernacht was de brand onder controle, aldus de brandweer. Het zal wel nog enkele uren duren voor het vuur volledig geblust is.

Lees meer »