Vanuit haar huis keek Rolande Ollevier (92) jarenlang op de muur van een Carrefour. Nu gaapt een grote werfkuil waar archeologen een middeleeuwse burcht blootleggen. Zaterdag worden weer honderden kijklustigen verwacht. “Maar ik heb het beste zicht, de mensen mogen altijd aanbellen”, zegt Rolande, intussen beter bekend als “de gravin van Vlaanderen”.
“Ik woon hier van ’t joar ’t jestig”, vertelt Rolande Ollevier (92). Haar huis ligt middenin het stadscentrum van Ieper, nu een bescheiden stad in de Westhoek, maar een Europese metropool in de middeleeuwen. “Ze begonnen de Carrefour aan mijn deur af te breken en moesten plots stoppen, want ze hadden iets gevonden.” De ontdekking is groter dan Rolande ooit durfde denken. Tot onder haar voeten lag eeuwenlang de burcht verborgen waar de graven van Vlaanderen resideerden in de middeleeuwen.
Vondst van de eeuw
“De vondst van de eeuw, aldus Vlaams erfgoedminister Ben Weyts (N-VA) die de site enkele weken geleden kwam bezoeken”, zegt Jan Decorte, erfgoedcoördinator van CO7. Bij z’n bezoek bekeek de minister de burcht ook eens vanop de eerste verdieping bij Rolande, samen met Iepers schepen en Vlaams volksvertegenwoordiger Eva Ryde (N-VA). Ze bombardeerden Rolande prompt tot “de gravin van Vlaanderen”, die vanuit haar slaapkamer “het mooiste zicht” heeft.
(Lees verder onder de video)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op “Cookie-instellingen” te klikken.”
Dat bleek ook tijdens de opendeurdag van vorige maand op de archeologische site. Zo’n 750 toeschouwers probeerden boven de hoofden te turen en zetten de jongsten in de nek zodat ook zij een glimp konden opvangen van de uitzonderlijke vondst. Wie aanbelde bij de ‘gravin’ mocht even uit haar raam turen. Ook wij merkten dat Rolande uiterst gastvrij is. “Moet je een druppel hebben? Of een koffie of water?” We bedanken, maar zijn wel benieuwd naar het unieke uitzicht. “Wil je kijken vanuit de slaapkamer? Lopt mo! Ik kan niemand weigeren. Ze hebben hier al veel uit de grond gehaald en veel mensen willen dat zien. Ze verschuiven zelfs de hekken om de werf te betreden.”
Nieuwe opendeur
“Nu zaterdag stellen we de site opnieuw open voor bezoekers, want velen hadden de eerste opendeurdag gemist en de interesse is groot”, aldus Decorte. “We kunnen intussen veel meer tonen en vertellen. Een greep uit de kleinere vondsten: schoenen, dobbelsteentjes en iets dat lijkt op een teddybeer. Onze kraanmachinist graaft een parcours op de site zodat de bezoekers een mooi zicht krijgen op de burchtmuur.”
Kraanman
“Ik ben al heel mijn leven kraanman, maar dit zag ik nog nooit”, zegt kraanmachinist Jeannot Verbeke (60) uit Poperinge. “Munitie graaf ik overal op in deze streek, maar wat we hier blootleggen is wat anders, nondeju. We moeten opletten voor de stabiliteit aan de randen. Van zodra ik zie dat het gevaarlijk wordt, moeten de archeologen uit de werfput. Ik ben content dat het zo’n mooi weer is, anders zouden deze opgravingen een ramp zijn. Het was voorzien dat ik hier twee weken aan de slag zou zijn, maar ik ben er al vier weken langer en het is zeker nog niet voorbij.”
Zoeken naar kasteel
“We zitten in de vijfde week van het archeologisch onderzoek”, duidt Decorte. “Nu zijn we de burchtmuur aan de voorzijde volledig vrij aan het leggen. Deze muur uit de elfde, twaalfde eeuw is gebouwd uit ijzerzandsteen en anderhalve meter dik. Hij steekt nu zo’n twee meter hoog uit de grond. Om de drie meter zie je een steunbeer van een meter breed. Deze week maakten we een doorsnede van de verdedigingsgracht en vanaf volgende week dalen we verder af om resten te zoeken van het kasteel dat op de burchtsite zou gestaan hebben.”
Tweede overleg
Vrijdag vond een tweede overleg plaats tussen de stad, de bouwheer en het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed over een eventuele bewaring van de site. “Er zijn drie scenario’s, maar alles hangt af van het budget”, analyseert Decorte. “De burcht is veel groter dan we dachten. Dit is het belangrijkste archeologisch onderzoek van de laatste dertig jaar in Ieper en de belangrijkste site ooit in de binnenstad. We graven hier naar het ontstaan van de stad. In Vlaanderen is het de eerste keer dat we onderzoek doen naar een woonplaats van de graven sinds het Gentse Gravensteen eind jaren 1980. De blootgelegde muur in Ieper is identiek als die in Gent.”
En de gravin zag dat het goed was. “Dat ze mij nu de gravin van Vlaanderen noemen? (lacht) Verzekers wel, ’k zin oud é. De mensen mogen blijven binnenkomen om te kijken vanuit mijn slaapkamer. Als je hen een plezier kan doen, waarom niet? En als het vuil wordt, ga ik wel kuisen. Ik hoor nog, maar zien lukt niet meer zo goed: het mag niet te ver zijn. Toch blijf ik kijken. Het is een verzetje. Anders zit ik toch maar gewoon binnen, buiten zie ik nu tenminste nog eens iets.” (TP)
The post Rolande (92) ziet middeleeuwse burcht verrijzen vanuit haar venster: “Zij is nu de gravin van Vlaanderen” is provided by KW.be.