Vandemoortele neemt Délifrance over: West-Vlaamse groep wordt de grootste diepvriesbakker ter wereld

Dankzij de overname van Délifrance mag Vandemoortele Groep zich vanaf nu de grootste diepvriesbakker van deze planeet noemen. Het hoofdkwartier staat vandaag in Gent, maar de roots liggen in Izegem. Waar ene Constant Vandemoortele in 1899 zijn tijd ver vooruit was. Een portret.

We schrijven 1881. De jonge Constant Vandemoortele trekt van zijn geboortedorp Dentergem naar de bruisende industriestad Izegem. Als molenaarszoon trekt hij van deur tot deur om meel te verkopen, tot hij bij de oliemolen van de broers Lowie en August Vandemoortele aanklopt. Ze dragen dezelfde achternaam, maar zijn geen familie.

Constant start er als ploegbaas, maar wil zijn eigen verhaal schrijven. Samen met zijn 15-jarige zoon Adhémar start hij in 1891 zijn eigen oliefabriek op. Hij gebruikt zijn jarenlange ervaring die hij in de oliemolen opdeed, maar kijkt verder. In windmolens gelooft hij niet langer, hij zet de stap naar mechanisch persen en investeert in stoommachines.

Die gedurfde, maar succesvolle zet ligt aan de basis van waar Vandemoortele vandaag voor staat. Liefst 33 sites in Europa en eentje in de Verenigde Staten en toonaangevend in de wereld van bakkerijproducten en plant based food solutions – denk aan margarines, sauzen, vinaigrettes, oliën en vetten…

9.000 medewerkers

Vandemoortele is anno 2026 goed voor een jaarlijks omzetcijfer van meer dan 2 miljard euro, heeft 4.300 mensen in dienst – waarvan 1.250 in eigen land, brengt zowat zesduizend producten op de markt en exporteert naar liefst 72 landen. Nog voor de overname van Délifrance was Vandemoortele, met haar Bakery Products al een stevige speler in de sector der diepvriesbakkers. Broodjes, donuts, koffiekoeken… Ze vertrekken naar alle windrichtingen, tot in de Verenigde Staten en Azië.

“De site in Izegem is een van de absolute hoekstenen en zal dat ook altijd blijven”

Met de toevoeging van de Franse groep gaan die cijfers alleen maar verder de hoogte in en klokt Vandemoortele straks af op een omzet van om en bij de 3,7 miljard euro, met liefst 9.000 medewerkers in dienst.

“We hebben nog altijd dezelfde waarden als 126 jaar geleden”, benadrukte HR-manager Marc Croonen vorig jaar in deze krant. “We blijven een familiebedrijf waar mensen en kwaliteit centraal staan. En al sinds de prille start dragen we duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel. Dat zit in de genen van Vandemoortele.”

Een beeld uit de absolute beginjaren.
Een beeld uit de absolute beginjaren. © Vandemoortele

Vandemoortele maakte al snel de omslag van de industriële sector naar de consumentenmarkt. Destijds werd de Vandemoortele-olie gebruikt om onder andere zeep en veevoeder te vervaardigen, maar rond 1930 rolt de eerste eetbare olie in Izegem van de band. Gewaagd, maar al snel bleek het de juiste beslissing te zijn. Nog voor de Tweede Wereldoorlog produceerde Vandemoortele twintig procent van alle olie voor menselijke consumptie in België.

Iets wat zich ook vertaalde aan de Izegemse fabriek. Er kwam een olieraffinaderij en er komen steeds meer nieuwe en exotische grondstoffen per spoor en kanaal richting hartje West-Vlaanderen. “Pinda’s uit Afrika en India, soja uit China… Die werden in eigen huis verfijnd tot ze aan de hoogste standaarden beantwoordden.” In 1963 was Vandemoortele de eerste om tafeloliën in plastic flessen te introduceren, vandaag een essentieel onderdeel in elk huishouden.

Ankerpunt Izegem

Anno 2025 blijft Izegem een niet weg te denken ankerpunt binnen Vandemoortele. De hoofdzetel mag dan wel in de schaduw van Planet Group Arena van AA Gent te vinden zijn, in de Pekkerstad zijn nog altijd om en bij de 300 mensen aan de slag, waaronder de voltallige R&D-afdeling – 75 mensen sterk. “Izegem is vitaal voor onze organisatie. We produceren er nog altijd onder andere onze margarines en we blijven er voortdurend investeren. De site is een van de absolute hoekstenen van Vandemoortele en zal dat ook altijd blijven”, aldus Marc Croonen.

Vandemoortele telt straks 9.000 personeelsleden, maar blijft lokaal en familiaal verankerd. Zo zetelen in de raad van bestuur nog altijd telgen van de familie Vandemoortele

Naast lokale verankering blijft ook het familiale aspect van groot belang. Binnen de raad van bestuur, onder voorzitterschap van Jean Vandemoortele, zetelen vier telgen van de vierde generatie en zijn twee van de vijfde generatie Vandemoortele aan boord, met nog twee anderen als observator.

In oktober vorig jaar kreeg stichter Constant nog een gedenkplaat in Izegem, uit handen van de Vrienden van de Izegemse Musea. “Een bewijs hoe belangrijk het verleden voor ons bedrijf is geweest, maar we kijken meer dan ooit naar de toekomst.”

De fabriek in Izegem, begin twintigste eeuw.
De fabriek in Izegem, begin twintigste eeuw. © Vandemoortele

Een toekomst die dus mee vorm gegeven zal worden met Délifrance onder de Vandemoortele-vleugels. Daarmee grijpt het bedrijf ook terug naar de jaren zestig, toen het zich voor het eerst op de markt van de bakkerijproducten begaf. In de nineties lanceert het als eerste donuts in ons land, met een eigen productielijn in 1997. Doony’s is geboren. Later volgen nog onder andere muffins en brownies en in 1998 wordt ook Croustifrance opgericht. Daar vinden kleine supermarkten en tankstations een resem afbakproducten en komen ze ook te weten hoe zelf lekkere croissants en pistolets moeten bakken.

Vandemoortele telt vandaag productiesites in eigen land, Frankrijk, Nederland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland en sinds april vorig jaar heeft het ook een eigen fabriek in New Jersey in de Verenigde Staten. Délifrance voegt daar nu ook vestigingen in Thailand en China aan toe.

Zo gaat Vandemoortele verder op zijn vertrouwde elan. “We willen altijd de markt herdefiniëren. Wij kijken vooruit, maar met respect voor wat geweest is.”

The post Vandemoortele neemt Délifrance over: West-Vlaamse groep wordt de grootste diepvriesbakker ter wereld is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Directeur gemeentescholen Luc Musschoot met pensioen: “Ik zal nu meer tijd hebben voor mijn grote passie: tango dansen”

Eind maart gaat Luc Musschoot met pensioen als directeur van de gemeentelijke basisscholen Het Spoor in Sijsele en De Ooievaar in Damme. Luc was in totaal 37 jaar actief binnen het gemeentelijke onderwijs, waarvan 15 als directeur. “Een directeur in het lager onderwijs moet zich met alles bezighouden: van verstopte toiletten tot personeelsbeheer en educatief beleid”, blikt Luc terug.

Lees meer »

Prins Harry beschuldigd van “pesterijen op grote schaal” door voorzitter van liefdadigheidsorganisatie: “Doofpotoperatie”

Prins Harry wordt beschuldigd van “intimidatie en pesterijen op grote schaal”, nadat hij eerder deze week de liefdadigheidsorganisatie Sentebale heeft verlaten. In een interview op Sky News heeft Sophie Chandauka, de voorzitter van de raad van bestuur van Sentebale, het over een “doofpotoperatie” waarbij volgens haar de prins betrokken zou zijn.

Lees meer »

‘Instagram-eiland’ is veranderd in overvol door ratten geteisterd rampgebied: “Zelfs als je me zou betalen, wil ik er niet meer naartoe”

Comino, dat bekendstaat om zijn kristalheldere water en iconische Blue Lagoon, kreunt onder het massatoerisme. Elke dag zetten boten duizenden bezoekers af op dit piepkleine, Maltese eiland dat officieel een beschermd natuurgebied is. Overvolle stranden, dreunende beats en een groeiende rattenplaag bedreigen de natuur en maken de plek voor veel locals onleefbaar. Milieuactivisten luiden de alarmbel en eisen drastische maatregelen.

Lees meer »

Maaike brengt het verhaal van de IJslandvaarders

Maaike Monkerhey (45) uit Wijtschate heeft haar derde boek uit. ‘Roerloos’ vertelt het verhaal van de IJslandvaarders. “Als kind was ik al gefascineerd door een boek over een stuurman die stierf tijdens een IJslandvaart”, vertelt ze.
The post Maaike brengt het verhaal van de IJslandvaarders appeared first on KW.be.

Lees meer »

DVK Egem heeft een uitstekende jeugdwerking

DVK Egem zet veel in op zijn jeugdopleiding, want voor hen is de jeugd hun toekomst. Henk Sabbe is al een tiental jaar de TVJO bij de club. Hij heeft een duidelijk kijk op het jeugdvoetbal en wijst naar Voetbal Vlaanderen om toch enkele verbeteringen aan te brengen in de reglementering van het damesvoetbal bij
The post DVK Egem

Lees meer »

25.000 mensen betogen in Valencia om aanpak overstromingen aan te klagen

In de Spaanse stad Valencia zijn zaterdag meer dan 25.000 mensen op straat gekomen om opnieuw het ontslag te eisen van Carlos Mazon, de conservatieve minister-president van de regio. Ze verwijten de regionale autoriteiten dat ze de inwoners niet tijdig hadden gewaarschuwd voor de dodelijke overstromingen van oktober 2024 en dat de hulpverlening nadien te traag op gang kwam.

Lees meer »