In de West-Vlaamse bodem liggen nog heel wat waterleidingen die gemaakt zijn van asbesthoudend cement. Zo’n 3.319 kilometer aan leidingen, om precies te zijn. Volgens de plannen zouden die tegen 2060 allemaal vervangen moeten worden, maar Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA) wil dat proces graag versnellen.
Het gebruik van asbest is al bijna 25 jaar verboden in ons land omdat werd bewezen dat de stof kankerverwekkend is. Zo zitten oudere huizen doorgaans nog vol asbest, voornamelijk in het dak en rond leidingen. Ook de drinkwaterleidingen die overal onder onze huizen, wegen en velden lopen bevatten asbest. Sinds de eeuwwisseling worden die stelselmatig verwijderd en vervangen door asbestvrije alternatieven, maar dat proces gaat traag.
Lage prioriteit
Tot op heden ligt er nog 3.319 kilometer aan asbesthoudende waterleidingen onder de grond in West-Vlaanderen, goed voor 31.736.000 kilogram asbestcement. Enkel in Antwerpen zit er nog meer asbest in de bodem in de vorm van waterleidingen. “De Vlaamse drinkwaterbedrijven hanteren vandaag een uitfaseringsstrategie om alle asbestleidingen uiterlijk tegen 2060 te vervangen. De termijn voor leidingen is langer omdat blootstelling voorkomen bij kwetsbaren – denk aan scholen of woonzorgcentra – een veel grotere prioriteit is”, aldus Vlaams parlementslid Andy Pieters. “Dat is logisch, maar het is belangrijk dat we ook blijven kijken waar het sneller kan. Elke wegenwerf is een kans om asbest mee te verwijderen.”
The post Nog ruim 3.000 kilometer waterleidingen met asbest in onze grond: “Verwijdering moet sneller gaan” is provided by KW.be.