Beenhouwerij Gheysens sloot definitief de deuren. “Het einde van vier generaties Gheysens die een beenhouwerij in Lendelede runden”, zegt Marc Gheysens. “Vijftig jaar geleden – op 1 januari 1985 – namen mijn vrouw Ingrid en ik de zaak over van mijn ouders André en Yvonne. “Wij bleven al die jaren een ambachtelijke beenhouwerij en maakten volgens tv-kok Piet Huysentruyt het beste gehakt dat er is. Toch iets om trots op te zijn!”
Marc (74) en Ingrid (71) zijn allebei Lendeledenaren van afkomst. “We leerden elkaar kennen in café ‘t Paradijs rechtover de kerk”, zegt Ingrid, die toen als bediende bij bouwonderneming Despriet in Kortrijk werkte. “In oktober 1984 trouwden we en op 1 januari van het jaar erop begonnen wij samen met de slagerij in de Stationsstraat 1.”
Leerjongen
“Na de lagere school aan het Sint-Amandscollege begon ik op mijn veertiende als leerjongen bij slager Lucien Verrotte in Kortrijk”, vervolgt Marc. “Dat ik mijn vader André zou opvolgen, was voor mij als vanzelfsprekend. Het was mijn grootvader Edouard die in 1885 met een beenhouwerij begon in de Stationsstraat, waar later de apotheek Vereenooghe gevestigd was. Mijn vaders ouders, Remi Gheysens en Marie Vandewalle, verhuisden de slagerij naar café de Handboog op het Dorpsplein waar het tegelijkertijd café en beenhouwerij was.”
“Mijn ouders namen dan de zaak over en bouwden een nieuwe slagerij met woning in de Stationsstraat 1. Na mijn leerperiode werkte ik bij mijn vader, maar deed ook nog andere klusjes om iets bij te verdienen. Ik voerde onder andere voor Dewulf van de Boerenbond (later Aveve) voeders naar de boeren. In die periode raakte ik drie vingers kwijt toen mijn hand bleef haperen in een machine.”
Het beste gehakt
Tv-kok Piet Huysentruyt schreef in een van zijn kookboeken en zei ook in zijn programma SOS Piet dat ‘Slagerij Gheysens uit Lendelede het beste gehakt had van heel West-Vlaanderen en ver daarbuiten. “Piet zijn ouders Denise en Walter wonen in Sente en waren klanten bij ons. Als Piet op bij hen op bezoek kwam moesten ze altijd zorgen dat ze gehakt en een lekker stuk vlees van Gheysens in huis hadden. ‘Het beste zwijnegehakt dat er is’, zei Piet. Hij sprak er ook nog over in het laatavondprogramma van Lieven Van Gils op de VRT. Maar naast ons gehakt waren we ook bekend voor onze paté, gehakt en destijds bloedworst, waarvan we er in de topperiode ooit nog op een maandag 90 kg maakten!”
Vleesronde van 30 km
Marc kwam zo goed als nooit in de beenhouwerij zelf. “Dat was mijn domein”, zegt Ingrid. “Ook omdat Marc in de voormiddag de bestellingen thuisbezorgde met de fiets: Lendelede, Izegem, Heule, Kortrijk, Kapelle…Soms deed hij een ‘vleesronde’ van wel 30 kilometers. Zolang vader André en moeder Yvonne konden, hielpen ze ook nog mee in de slagerij. Ze woonden naast ons. Yvonne deed ook vaak de afwas van de slagerij. Als wij hier ‘s morgens om 6 uur of vroeger in het atelier kwamen, was alles proper opgekuist.”
Paarden als hobby
Marc had naast zijn drukke job als beenhouwer één grote hobby: paarden. “Iedere namiddag was ik met onze paarden bezig. Met hen nam ik vaak deel aan drafwedstrijden in Kuurne, Waregem, Oostende en Etterbeek”, aldus Marc. “Zonder de hulp van mijn ouders had ik dat nooit kunnen doen. De zondagnamiddag ging mijn vrouw mee naar de paardenkoersen omdat dit lange tijd de enige namiddag was dat de winkel gesloten was. Corona zorgde ervoor dat er lange tijd geen paardenraces meer waren en nadien is het er niet meer van gekomen om de dieren te trainen. We hebben nu nog vijf paarden die bij onze enige dochter Livine en haar man Tijl Deroo in de stallen in de Meikapelstraat staan.”
Naast het werk en de paarden was er geen tijd meer voor andere hobby’s. “We namen wel ieder jaar drie en later vier weken vakantie en gingen toch een 30-tal keer naar Oostenrijk, altijd bij dezelfde familie.”
“Nu we definitief gestopt zijn met de beenhouwerij, doen we alles op het gemak. We laten alles op ons afkomen en zorgen en genieten van ons kleinkind Emeline (2,5). We genieten nu van elke minuut, van elke dag en we zien wel wat er verder nog kan!”
The post Marc en Ingrid van slagerij Gheysens in Lendelede zetten er na 50 jaar punt achter: “Het einde van vier generaties” is provided by KW.be.