“Onze Americano heet nu Canadian.” Barista Stephen Quintens (52) doorstreept zelfs het woord ‘Americano’ op alle kaarten in z’n koffiebar bij de Ieperse Lakenhallen. “Ik hoop op navolging.”
De koffie blijft dezelfde — een espressoshot met heet water, maar Stephen en z’n partner Hilde van koffiebar en branderij SloWWings willen af van elke link met Amerika en doorstrepen Americano ostentatief op hun koffiekaart. “Een statement tegen de stunten van Trump, zijn retoriek en beleid dat draait om macht en eigenbelang”, verklaart Stephen.
“Het is een symbolisch en klein gebaar, maar elk verzet telt. ?‘Goh…’, zuchten klanten wel eens bij een zoveelste nieuwsbericht. ‘Wat gebeurt er toch allemaal in de wereld?’ Eens zuchten zal de wereld niet veranderen. Zal mijn daad iets veranderen? Misschien niet. Wel hoop ik dat het andere mensen aanzet tot nadenken en navolging. Het drinken van deze koffie kan inspireren tot andere ideeën. Wat doen we met die man? En wat kunnen we doen als gewone burger? Vele kleine verzetjes kunnen grote gevolgen hebben.”
Afgrond
“De American Dream is veraf”, vervolgt de barista. “Ik was nooit de grootste Amerika-fan, maar ik kon me wel vinden in een aantal waarden. Helaas drijven ze nu hun eigen land en de wereld richting afgrond.”
“De uitstap uit de wereldgezondheidsorganisatie, de handelsoorlog, de omgang met gender, de hernoeming van de Golf van Mexico, het willen inlijven van Groenland en zelfs Canada — een land groter dan de States. Ongelooflijk. En waar stopt het? Zal dit goed zijn voor de Amerikanen zelf? Ik denk van niet.”
Canada steunen
Stephen en Hilde krijgen het niet meer over hun hart een Americano te serveren. Met hun Canadian willen ze Canada een hart onder de riem steken. “Een land dat onder druk gezet wordt door Trump en dat ons meer dan honderd jaar geleden te hulp schoot tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de omgeving van Ieper liggen duizenden Canadese militairen begraven, die vochten in historische veldslagen zoals Hill 62 en de eerste gasaanvallen in april 1915. Zij gaven hier hun leven voor onze vrijheid.”

Stephen vergelijkt Trump met Hitler en de aanzet tot een Tweede Wereldoorlog. “Ook bij Hitler was de logica volledig zoek en sloeg de balans door naar negativiteit.” De Americano ontstond uitgerekend in WO II. “Espresso, ontwikkeld door Italianen, viel als een bommetje op de maag bij Amerikanen die hier werden ingezet tijdens de oorlog. Daarom vroegen ze om er wat water bij te doen. De Americano werd dus een bijnaam van espresso met water, oorspronkelijk bedoeld voor Amerikanen.”
Bewustwording
De koffieprijzen stijgen. “Maar dat lijkt minder een gevolg van de huidige handelsoorlog: China begint massaal koffie te drinken en de teelt kampt met ziektes.” Met zijn koffiezaak draagt de barista al langer de eigen waarden uit. Hij zet in op specialty coffee: hoogwaardige koffie met aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit.
“Voor ons is koffie meer dan een drankje. Het vertegenwoordigt cultuur, beleving en soms zelfs een boodschap. We zetten in op fair trade en eerlijke prijzen. Onze chocolade wordt aangevoerd op een zeilboot, een blijk van duurzaamheid. De naam SloWWings verwijst naar de nodige vertraging in het leven. De nieuwe Canadian doet stilstaan bij belangrijke waarden zoals respect, vrijheid en herinnering. Kom eens langs en proef hoe wij koffie inzetten als bruggenbouwer voor verbinding en bewustwording.” (TP)
The post Zo verzet barista Stephen (52) zich tegen Trump: “Symbolisch en klein, maar het telt” is provided by KW.be.