Bijna 4,5 miljoen euro. Zoveel ontvingen onze steden en gemeenten tussen 2019 en 2024 aan subsidies om schoolomgevingen verkeersveiliger te maken. West-Vlaanderen is daarmee koploper. De grootste slokop is Roeselare, dat meer dan 700.000 euro kreeg.
Onveilige kruispunten, fietstroutes en schoolomgevingen zelf zijn de grootste redenen voor ongevallen met (zwaar)gewonden en zelfs doden bij schoolgaande kinderen en jongeren. En vaak zo dé reden waarom ouders kun kroost niet per fiets of te voet naar school laten trekken.
Daarom werd in de vorige legislatuur ruim 13 miljoen euro aan subsidies voorzien om schoolomgevingen veiliger te maken. West-Vlaanderen kreeg met 4.354.654,07 euro 28,5 procent van het totale budget en is daarmee koploper in Vlaanderen.
Antwerpen staat met 20,5 procent op de tweede plek, gevolgd door Oost-Vlaanderen (19,5 procent). Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Gianna Werbrouck (Vooruit) opvroeg.
Roeselare koploper
Binnen West-Vlaanderen ging het grootste deel van de subsidies naar Roeselare. De Rodenbachstad pakte met 737.162,02 euro liefst 42 verschillende schoolomgevingen aan, verspreid voor vijf jaar.
“Elke eurocent die we van Vlaanderen kregen, hebben we zorgvuldig besteed” – mobiliteitsschepen Piet Delrue, Roeselare
Het ging daarbij vooral over de plaatsing van zogenaamde Octopuspalen en -beugels (vaste en wegneembare beugels die het wildparkeren beletten en ervoor zorgen dat kinderen niet meteen op straat lopen, red.), het installeren van fietsrekken, heraanleggen van voetpaden en aanpassen van parkeerstroken.
“Elke eurocent hebben we zeer zorgvuldig besteed”, beklemtoont Piet Delrue (Open VLD), schepen van Mobiliteit in Roeselare. “Als scholenstad dragen we verkeersveiligheid hoog in het vaandel, met een bijzondere focus op onze schoolomgevingen. We investeren al fors in deze materie, maar elke extra euro die Vlaanderen ons geeft, zorgt voor een nóg veiligere situatie op de weg.”
Niet voldoende
Bij elk project vindt intensief overleg plaats met de betrokken scholen. “Omdat zij uiteindelijk de effecten hiervan rechtstreeks ondervinden. We hameren er ook op dat er, naast betere infrastructuur, ook telkens werk gemaakt wordt van sensibilisering en educatie. Beide gaan hand in hand.”
Dat beaamt ook Gianna Werbrouck. “De vorige mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) stelde tijdens scherpe doelstellingen voorop: een kwart minder verkeersdoden en zwaargewonden tegen 2025, een halvering tegen 200 en in 2040 geen dodelijke voetgangers- en fietsslachtoffers meer.”
“Subsidies zijn niet voldoende, want de recente recente verkeersveiligheidsbarometer van Vias toont aan dat er in West-Vlaanderen in 2024 drie voetgangers, negen fietsers en één bromfietser het leven lieten” – Gianna Werbrouck, Vlaams parlementslid voor Vooruit
“Heel wat lokale besturen leverden al inspanningen om de schoolomgevingen veilig te maken, maar subsidies alleen zijn niet voldoende. Uit de recente verkeersveiligheidsbarometer van Vias blijkt dat er in West-Vlaanderen in 2024 drie voetgangers, negen fietsers en één bromfietser het leven lieten.”
Topprioriteit
Deze legislatuur is 1,4 miljard euro extra voorzien om de Vlaamse mobiliteitsinfrastructuur verder op te waarderen. Een goeie zaak, vindt Werbrouck. “Verkeersveiligheid moet een topprioriteit zijn en blijven. We moeten er alles aan doen om de weg van thuis naar school op alle flanken zo veilig mogelijk te maken.”
“Ook wij blijven investeren”, sluit schepen Delrue af. “Vanuit de stad hebben we de voorbije zes jaar 1 miljoen euro voorzien. Nu zijn we volop bezig met de opmaak van ons meerjarenplan. Daarin zal een zo veilig mogelijke (school)mobiliteit een cruciale rol blijven spelen.”
The post “Verkeersveiligheid moet áltijd een prioriteit zijn”: West-Vlaanderen ontving 4,5 miljoen euro voor veiligere schoolroutes is provided by KW.be.