Op 29 maart 2025 overleed Georges Van Houtte in Veurne op 86-jarige leeftijd. Hij werd geboren in Brugge, maar hij drukte vooral zijn stempel op de Koksijdse horeca. Zijn hele leven zette Georges zich in om zijn culinaire passie te delen.
De liefde van Georges voor de gastronomie kreeg hij van jongs af aan mee. Vele decennia geleden spoelde zijn moeder met haar vijf kinderen aan in Koksijde en baatte ze Pension Louise uit. Ook Georges kreeg het horecavirus te pakken en nam in zijn jonge jaren een oud cafeetje over dat hij transformeerde tot restaurant Le Coquillage, dat een populair adres werd voor culinaire fijnproevers.
Georges was gehuwd met de Française Chantal Wauquier, en zo kreeg zijn restaurant ook heel wat cliënteel uit de Franse regio over de vloer. De passie en gedrevenheid van Georges kende echter geen grenzen: ruim 40 jaar was hij voorzitter van de Koksijdse Horeca Koksijde. Hij richtte in 1997 de Orde van de Sint-Jacobsmossel op, een bijzonder culinair genootschap dat nog elk jaar met een plechtige intronisatieceremonie en een gastronomisch feest prominente persoonlijkheden in het zonnetje zet.
Regine Van Houtte, de zus van Georges, getuigt: “Onze ouders waren hoteliers, en mijn broer heeft nooit de gelegenheid gehad om te studeren. Hij is vroeg beginnen te werken, en leerde het klappen van de zweep in gerenommeerde zaken in de grote steden. Het restaurantwezen was hem op het lijf geschreven en hij heeft zich ongelooflijk ingezet voor de horeca! Zo organiseerde hij succesvolle buitenlandse reizen, onder meer naar de grote Franse wijn- en champagnehuizen, want hij had enorm veel connecties.”
“Elke keer werd zijn gezelschap vorstelijk ontvangen! Hij heeft er ook altijd voor geijverd om Koksijde in de kijker te zetten. Met recht en reden kende de gemeente hem de titel van gastronomisch ambassadeur toe. Een van zijn stokpaardjes was om bijvoorbeeld op de nationale feestdag van Luxemburg of Frankrijk zijn toer in de gemeente te doen om te kijken of de vlaggen wel uithingen. Zijn redenering: ‘als de buitenlandse toeristen hun vlag zien hangen, dan zijn ze zeker content!’ Met de Orde van de Sint-Jacobsmossel bracht hij destijds Koksijdse restaurants samen rond een ‘horecabanket’, waarbij de leerlingen van de Hotelschool Ter Duinen instonden voor de bediening en ook meehielpen bij de bereiding.”
Oorkondes met onderscheidingen
Sandrine, een van de drie dochters van Georges vertelt: “Mijn vader had ook heel wat oorkondes met onderscheidingen. En hij kreeg de Gouden Medaille der Kroonorde voor zijn carrière. Toen papa stopte met Le Coquillage, heeft mijn oudste zus het restaurant een tijd gerund, tot ze verhuisde naar La Réunion. Daar gingen mijn ouders dan elk jaar naartoe, en ook dit jaar was de reis eigenlijk al geboekt, maar het heeft niet mogen zijn!”
Regine bevestigt wat vele mensen die Georges hebben gekend, vertellen: “Georges was een minzame, voorname man, die altijd mooi Algemeen Nederlands sprak. Hij sprak mensen op een heel hoffelijke manier aan, zoals ‘mevrouw, ik groet u’. Die mooie manieren hebben we van mama meegekregen, die uit een bourgeoisiefamilie kwam. Mijn broer had ook altijd 5 euro in zijn zakken zitten – als hij die kon geven aan een arme sukkelaar op straat, dan maakte hem dat gelukkig.”
Ook het gemeentebestuur van Koksijde heeft alleen maar lof voor Georges: “Hij was een horecaman pur sang, geliefd om zijn enthousiasme, zijn vakkennis én zijn karaktervolle lach. Hij bleef tot op hoge leeftijd actief en betrokken, altijd met liefde voor het vak. We nemen afscheid van een man die niet alleen de gastronomie diende, maar ook een stukje lokale horecageschiedenis schreef – met smaak.”
De uitvaart vindt plaats op vrijdag 4 april om 11 uur in de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk, Kerkplein, Koksijde.
The post Koksijde neemt afscheid van horecamonument Georges Van Houtte is provided by KW.be.