Als geen ander kent Brugge een boeiende geschiedenis. Die bestaat niet enkel uit grootse gebeurtenissen, maar nog meer uit vele petites histoires, kleine wetenswaardigheden die zelden of nooit worden opgerakeld. In de reeks ‘Brugsche vertalseltjies’ diept gediplomeerd stadsgids Chris Weymeis weetjes op uit een rijkgevulde historische grabbelton. Deze week: de Franse ex-koning loopt incognito in Brugge.
Brugge mocht in zijn geschiedenis meermaals hoogwaardigheidsbekleders ontvangen. Soms gebeurde dat met veel poeha, soms verkozen die personen een zo bescheiden mogelijke bezoek. Dat was onder andere het verlangen van Henri Dieudonné d’Artois (1820-1883), hertog van Bordeaux en graaf van Chambord, die op zondag 14 januari 1844 de stad bezocht. Hij was niet de eerste de beste, want hij was als Henri V gedurende één weekje (van 2 tot 9 augustus 1830!) de koning van Frankrijk en van Navarra.
Dat koningschap moeten we met een korrel zout nemen. Henri werd in 1830 op negenjarige leeftijd tot koning aangesteld nadat zijn grootvader Karel X troonsafstand had gedaan en nadat zijn oom, Lodewijk XIX, het koningschap verwierp. Dit alles gebeurde tijdens een woelige periode, zodat Henri V al na een week door de burgerkoning Lodewijk Filips werd opgevolgd. Na zijn aftreden vertrok Henri V met zijn ouders naar Engeland en kort erna naar Oostenrijk, waar Henri een teruggetrokken bestaan leidde en in 1883 kinderloos overleed.

Toen Henri in januari 1844 naar Brugge kwam, deed hij dat incognito. Op zaterdag was hij met een stoomboot in Oostende gearriveerd en overnachtte er in het Hôtel des Bains. Op zondag, in alle vroegte, kwam hij met de trein naar Brugge waar hij, samen met zijn gevolg, voor het ontbijt zijn intrek nam in het estaminet Le Comte de Flandre op de Statieplaats, het huidige ‘t Zand.
De hertog was blijkbaar zeer religieus, want hij vroeg waar hij nog vóór het ontbijt naar de mis kon gaan. Hij was verheugd te vernemen dat hij net op tijd was om de mis van acht uur in de nabijgelegen kathedraal bij te wonen.
De hertog reisde dan wel incognito, maar dat betekent niet dat de kranten van die tijd er geen verslag over uitbrachten. Daaruit vernemen we dat hij middelbaer van gestelte was en verder blond van hair, blauwe oogen heeft, aenvallig spraekzaem is en een lieftallig gelaet heeft, maar kreupelt op het linker been.
Om 11 uur vertrok Henri en zijn gevolg naar Gent, met zijn trein die bestaet uyt twee reyskoetsen en een fourgon. Of hij dan echt zo stiekem naar Brugge is gekomen als hij misschien zelf wou, is zeer de vraag, temeer er op zijn treincoupé een ‘H’ onder een kroon met lelies stond geschilderd.
Herlees hier alle afleveringen
The post Brugsche vertalseltjies (13): Franse ex-koning was incognito in Brugge is provided by KW.be.