In Zonnebeke kregen vorige week opnieuw enkele graven van onbekende soldaten een naam op hun grafsteen. Stevig speurwerk van Michiel Vanmarcke van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) leidde mee tot identificatie van twee van de graven. Tijdens de plechtigheid van Lance Corporal Samuel Chapman was een familielid aanwezig.
Op het Tyne Cot Cemetery in Passendale en het Zantvoorde British Cemetery in Zandvoorde vonden vorige week verschillende ‘rededications’ plaats. Een ‘rededication’ is een ceremonie waarbij een graf van een onbekende soldaat een naam krijgt. Dat gebeurt na uitgebreid onderzoek en identificatie van de stoffelijke resten. Van twee herinwijdingen die vorige week plaatsvonden lag speurwerk van Michiel Vanmarcke aan de basis. Het is niet voor het eerst dat Michiel, die ondertussen werkzaam is bij de CWGC, erin slaagt een onbekende soldaat een naam te geven.
“Twee onafhankelijke onderzoekers, waaronder mezelf, dienden rond juni 2020 een dossier ingediend bij de CWGC in de hoop het graf van een onbekende soldaat van het Machine Gun Corps op CWGC Tyne Cot Cemetery in Passendale te identificeren”, vertelt Michiel Vanmarcke. “De soldaat in kwestie werd in december 1920 gevonden op het voormalige slagveld rondom Inverness Copse, langs de Menenstraat. Er werden onder meer schouderinsignes van het Machine Gun Corps, en twee medaillestreepjes gevonden op het uniform. De combinatie van het regiment, medailles, en vondstlocatie maakte het mogelijk om via een proces van eliminatie tot één enkele soldaat te komen: Lance Corporal James Ball Baron. Dat was de enige vermiste soldaat van het Machine Gun Corps met zowel de Military Medal (MM) en Croix de Guerre (CdG) – de gevonden medailles – die sneuvelde nabij Inverness Copse en de Menenstraat.”
Gesneuveld
Baron, afkomstig uit Cornwall, kreeg eerder in de oorlog al een Military Medal voor zijn moed toen hij eigenhandig zijn positie hield terwijl de andere leden van het machinegeweer-team buiten strijd waren. Hij trad aan bij de Duke of Cornwall Light Infantry in augustus 1914, net na de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog. Hij werd uiteindelijk overgeplaatst naar het Machine Gun Corps, waarmee hij op 24-jarige leeftijd sneuvelde op 24 Augustus 1917.
Michiel Vanmarcke vond ook de laatste rustplaats van Second Lieutenant Hugh Barr op CWGC Zantvoorde British Cemetery. “Op die begraafplaats bevond zich een graf van een onbekende ‘Second Lieutenant’ van het Machine Gun Corps met een sterfdatum in Oktober 1918”, vertelt Michiel. “In mei 1920 werden de stoffelijke resten van een soldaat begraven op de begraafplaats in Zandvoorde nadat hij ten noorden van Wervik werd gevonden. Op het uniform bevond zich nog de ster van een Second Lieutenant, terwijl de knopen deze waren van het Machine Gun Corps. Opnieuw heeft een proces van eliminatie – deze keer volgens de rank, regiment, vondslocatie en mogelijke sterfdatum – geleid tot een identificatie meer dan 100 jaar na de sterfdatum. Hugh Barr was de enige Second Lieutenant van het Machine Gun Corps die sneuvelde nabij de boerderij waar de onbekende officier werd gevonden. Met ooggetuigenverslagen die Barr effectief in de directe omgeving plaatsten werd het mogelijk om ook deze identificatie goed te laten keuren.”
Familielid
De 28-jarige Hugh Barr werd gedood toen hij onder zwaar machinegeweervuur naar voren probeerde op te rukken om te kijken waar hij zijn eigen machinegeweren van ‘A’ compagnie, 35e Bn. Machine Gun Corps kon opstellen om het 17e Royal Scots te ondersteunen in hun aanval op Wervik op 30 September 1918.
Naast Second Lieutenant Hugh Barr en Lance Corporal James Ball Baron kreeg Lance Corporal Samuel Chapman van de 1/4th Battalion The East Yorkshire Regiment een naam op zijn grafsteen. Bij die plechtigheid was nog een familielid van de gesneuvelde aanwezig.
“Ik mocht de ‘rededications’ van de Britse soldaten bijwonen en het is altijd een eer om namens onze gemeente de erkenning te kunnen geven die de gesneuvelde verdient”, zegt schepen Joachim Jonckheere (#Team 8980). “Een ‘rededication’ betekent dat men na meer dan 100 jaar eindelijk een naam kan plakken op een graf van een tot dan onbekende soldaat. Ongelofelijk dat we tegelijkertijd toch nog steeds vlakbij, in Oekraïne, en veraf, in Gaza en Congo, oorlog voeren. De mensheid leert jammer genoeg erg traag.”
The post Speurwerk van Michiel zorgt voor naam op graf van onbekende soldaat in Zonnebeke is provided by KW.be.