Dat het nieuwe zwembad van Tielt op het voetbalterrein naast sporthal De Ponte komt wisten we al. Maar op de details achter die keuze was het wat wachten. Maandagavond werden de pro’s en contra’s van de drie mogelijke locaties toegelicht tijdens een aparte gemeenteraadscommissie. “Jammer dat we deze uitleg nu pas krijgen”, aldus oppositiepartij Team Burgemeester.
Er werden zoals bekend drie mogelijke locaties afgewogen. Ofwel zou het nieuwe zwembad op de huidige sportsite van Tielt komen, ofwel op Ter Borcht, ofwel op een perceel in de Kasteelstraat tussen Tielt en Meulebeke in. Die compromislocatie tussen Tielt en Meulebeke kwam er na de fusie, maar leek van meet af aan geen goed idee. Daar zou de stad niet alleen de grond nog moeten verwerven, daar zou ook een bestemmingswijziging van de gronden nodig zijn. Dat betekent dat er een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan opgemaakt moet worden. En dat houdt een administratieve procedure in die vlotjes twee tot zelfs drie jaar kan duren. Bovendien is daar ook een risico op beroepsprocedures van omwonenden. Als er gekozen wordt voor Tielt of Ter Borcht, kan het zwembad er in principe tegen 2028 staan. In de Kasteelstraat is die timing haast onhaalbaar. En dus gaf studiebureau Mondea die locatie een lagere score dan Ter Borcht of Tielt.
Stijn Werbrouck van Mondea lichtte maandagavond de studie toe voor de commissie. Hij benadrukte dat de studie op zich geen advies formuleert, maar eerder een afwegingskader. Daarbij werd behalve met timing en mogelijke juridische gevolgen ook rekening gehouden met mobiliteit en met de eisen voor het nieuwe zwembad. Dat laatste is belangrijk. Tielt wil namelijk geen recreatief zwembad met glijbanen en pakweg een wellness, maar wel een sportzwembad met zoveel mogelijk water voor baantjes. Iets waar zowel de sportclubs, de publieke zwemmers als de scholen volgens Mondea duidelijk ook om vragen. Concreet wordt er nagedacht over een zwembad van 25 op 21 meter, met een apart instructiebad, genoeg kleedkamers en een parking voor minstens 68 wagens en 119 fietsen. Fusiezwemclub TiMe liet eerder al duidelijk verstaan dat de locatie voor hen ondergeschikt was aan de timing en de inhoud.
Oppositie
Voor het schoolzwemmen ligt dat anders. Het studiebureau bracht de afstanden in kaart die alle Tieltse én Meulebeekse scholen, die samen 6.459 leerlingen tellen, zouden moeten afleggen naar het nieuwe zwembad. De locatie in de Kasteelstraat scoort op dat vlak even goed als de locatie in Tielt, maar Ter Borcht scoort (veel) slechter. Tachtig procent van alle schoolgaande jeugd zou een bus moeten nemen om te gaan zwemmen. Zeventien procent kan de fiets nemen, drie procent kan te voet. Bij een zwembad naast de sporthal kan 50 procent te voet gaan, kan 30 procent de fiets nemen en dient 20 procent de bus te nemen. Bij een keuze voor Ter Borcht zijn er met andere woorden vier keer zoveel busritten nodig.
“Jammer dat we deze uitleg nu pas krijgen”, aldus Jean-Marie Gunst van Team Burgemeester. De oppositiepartij vraagt al maanden om de studieresultaten en had willen betrokken worden bij de keuze. “Al wil ik wel meegeven dat het zwembad van Ter Borcht ons nauw aan het hart ligt. We vrezen dat het parkeren in Tielt niet evident zal worden, want nu al is het vaak niet makkelijk om een plaatsje te vinden. In de omgeving van Ter Borcht is echter nog plaats in overvloed. Al heeft een debat daarover nu nog weinig zin. er slot van rekening is de beslissing toch al genomen.”
The post Nabijheid van scholen gaf doorslag bij locatiekeuze zwembad Tielt is provided by KW.be.