“Moet de overheid zoveel blijven betalen?”: start van De Ronde kost Brugge dit jaar een half miljoen euro

De start van De Ronde van Vlaanderen kost de Brugse belastingbetaler dit jaar een half miljoen euro, in 2027 stijgt dat bedrag tot 550.000 euro. “Met alle gemeenten en steden moeten we stilaan eens afspreken waar de financiële grens van de overheid ligt”, zegt burgemeester Dirk De fauw, die de huidige wisselwerking met Antwerpen graag zou willen voortzetten.

Tussen 1998 en 2016 startte De Ronde van Vlaanderen negentien keer na elkaar in Brugge. Voor die eerste edities van de start betaalde de stad ‘amper’ 300.000 Belgische frank, zeg maar 7.500 euro, nadat burgemeester Patrick Moenaert het organiserende Het Nieuwsblad tijdens de onderhandelingen in snelheid had gepakt.

“Het contract met startplaats Sint-Niklaas liep ten einde, er was daar onzekerheid over de sponsoring en met Het Nieuwsblad besloten we – hoofdredacteur Pol Van Den Driessche en ik – om te anticiperen en verschillende andere steden aan te schrijven”, vertelde Rik Vanwalleghem, gewezen sportjournalist en tien jaar directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen, daar eerder over. “Patrick Moenaert nodigde ons uit in het stadhuis en vroeg ons hoeveel het moest kosten. We trokken onze stoute schoenen aan en zeiden 300.000 frank (7.500 euro, red.), wat bijna een verdubbeling was van wat we kregen in Sint-Niklaas. Een utopie, dachten we. Maar Moenaert zei: Waar moet ik tekenen? We keken verbouwereerd naar elkaar en vroegen of hij zijn schepenen niet moest raadplegen. Hij lachte veelzeggend en we hadden een deal. (lacht) Als wakkere vink zag hij het potentieel en had hij ons in snelheid gepakt. We konden daardoor niet meer bij de concurrerende steden luisteren.”

Patrick Moenaert was de organisatie van De Ronde te slim af en betaalde voor de eerste start amper 7.500 euro.
Patrick Moenaert was de organisatie van De Ronde te slim af en betaalde voor de eerste start amper 7.500 euro. © MVN

In 2011 kon Patrick Moenaert het contract met De Ronde voor vijf jaar verlengen, maar moest door Flanders Classics die de organisatie intussen overgekocht had wel steeds dieper in de buidel tasten. In 2012 moest Brugge 100.000 euro betalen, en daarna kwam er elk jaar 25.000 euro bij, tot 200.000 euro in 2016.

Daarna trok Flanders Classics voor vijf jaar met de organisatie van de start naar Antwerpen, dat het dubbele veil had voor Vlaanderens Mooiste: 400.000 euro. Onder meer door twee tegenvallende corona-edities in Antwerpen en de grote wil in Brugge om de start terug te halen, kwam er vanaf 2022 een creatieve oplossing voor de daaropvolgende vijf jaar. Antwerpen en Brugge organiseren afwisselend de start, waarbij het bedrag elk jaar wordt verhoogd. In 2023 moest Brugge 450.000 euro betalen, dit jaar 500.000 en binnen twee jaar 550.000 euro. Samen dus anderhalf miljoen euro voor drie startorganisaties.

Viptenten

En wat daarna? Burgemeester Dirk De fauw en zijn bestuur zijn voorstander om de huidige regeling een afwisselende start met Antwerpen na 2027 voort te zetten. Flanders Classics en Antwerpen melden dat er hierover nog geen gesprekken plaatsvonden en het nog te vroeg is om hierover te communiceren.

Veel zal afhangen hoe groot de financiële verwachtingen bij Flanders Classics zijn. Maar ook de vraag tot waar Brugge wil meegaan om de steeds duurder wordende organisatie te behouden. Burgemeester Dirk De fauw wil niet in zijn kaarten laten kijken, maar bepleit wel realisme.

“Met alle gemeenten en steden zal er binnenkort eens afgesproken moeten worden tot hoever we zullen en kunnen meegaan met zulke commerciële organisaties”, zegt Dirk De fauw. “We moeten stilaan afspreken waar de grens voor sponsoring ligt. Ik heb begrip dat zo’n organisatie veel geld kost, maar als ik zie hoeveel en welke reusachtige viptenten er op de heuvels kunnen worden opgetrokken, dan moeten we ook eens de vraag stellen of het niet anders aangepakt moet worden. Moet de overheid zoveel blijven betalen? En dan heb ik het niet enkel over De Ronde, maar over veel sport- en andere commerciële activiteiten.”

De Warmste Week

Brugge ontving de laatste twee jaar De Warmste Week, waar het aan de organisatie ‘amper’ 300.000 euro moest betalen. Is dat geen betere deal? “Pas op: met alle andere kosten erbij dan kostte De Warmste Week ons in totaal een 700.000 à 800.000 euro. Die organisatie duurde wel een hele week en werd non-stop uitgezonden. Met de start van De Ronde, die ons 500.000 euro kost, hebben we twee kleinere momenten – de start van de wielertoeristen en de eigenlijke start -, maar zorgt wel voor een veel grotere internationale weerklank. Beiden kan je volgens mij niet met elkaar vergelijken.”

The post “Moet de overheid zoveel blijven betalen?”: start van De Ronde kost Brugge dit jaar een half miljoen euro is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sony kondigt vier films over The Beatles aan, maar cast krijgt nu al veel kritiek: “Zelfs als ik mijn ogen toeknijp, zie ik het niet”

Sony brengt in april 2028 vier films uit over The Beatles. Elke film vertelt het verhaal van een van de vier leden, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. Ook de vier acteurs die in de huid van de legendarische muzikanten mogen kruipen, werden inmiddels al voorgesteld. Al kunnen fans van de Britse band zich niet meteen vinden

Lees meer »

Onze reporter bij eerste ‘feestnacht’ na spikingbom in Kortrijk: “Je kon als vrouw maar hopen dat je aan de juiste kant van de tussenmuur stond”

In Kortrijk is afgelopen nacht voor het eerst opnieuw gefeest na het spikingschandaal dat deze week aan het licht kwam. Onze reporter was erbij, en zag shotjes, voorzichtige meisjes, goede bedoelingen, maar ook argwaan en achterklap. “Je kon als vrouw maar hopen dat je hier aan de juiste kant van de tussenmuur stond.”

Lees meer »

Chauffeur van valse bankmedewerker krijgt celstraf met uitstel na oplichting vijftiger uit Knokke-Heist

Een 20-jarige Nederlander heeft voor de Brugse rechtbank twaalf maanden celstraf met uitstel gekregen voor oplichting en informaticabedrog. Nidal A. voerde een valse bankmedewerker rond en werd geklist na feiten in Knokke-Heist.
The post Chauffeur van valse bankmedewerker krijgt celstraf met uitstel na oplichting vijftiger uit Knokke-Heist appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vijf zaken die je moet weten nu de derde fase van de werken aan de Rijksweg in Izegem naderen

Na de paasvakantie gaat men van start met de heraanleg van het stuk Rijksweg tussen de rotonde aan de Meensesteenweg-Burgemeester Vandenbogaerdelaan (sportstadion) en de rotonde aan de Kortrijksestraat (Delhaize). Dat betekent onder meer dat de omleiding over de Bosmolens niet langer van toepassing is, maar het is nu de Rozenlaan die het verkeer van de omleiding krijgt te verwerken. Vijf

Lees meer »

Schoenenfabrikant Ambiorix wordt 130 jaar, maar is verre van versleten: “De jeugd wil weer klassieke schoenen”

Wat hebben koning Filip, Romelu Lukaku en Niels Destadsbader gemeen? Ze hebben geen last van zweetvoeten. Klinkt als een matige mop, maar bij Ambiorix in Tongeren — de 130-jarige schoenenleverancier bij vorst, voetballer en vedette — zijn ze doodserieus over wat we rond onze voeten strikken. “De mens is gemaakt om op blote voeten te lopen, maar niet om slechte

Lees meer »

Steven Vanmedegael (38) stopt na 12 jaar verrassend als coach van Knack Volley Roeselare

Knack Volley Roeselare maakt bekend dat Steven Vanmedegael zijn functie als hoofdcoach aan het einde van het seizoen 2024-2025 niet zal hernieuwen. Deze beslissing volgde op gesprekken waarin Vanmedegael aangaf meer tijd te willen besteden aan zijn gezin en zijn loopbaan een nieuwe wending wenst te geven buiten de volleybal. Ook speelt mee dat zijn vrouw Iris Cracco, met haar

Lees meer »

Denemarken reageert op zware uithaal van Amerikaans vice-president Vance tijdens bezoek aan Groenland: “Jullie toon wordt niet geapprecieerd”

Denemarken wil onderhandelen over meer Amerikaanse militaire aanwezigheid op Groenland, maar dan moet de toon van de Verenigde Staten ten opzichte van zijn bondgenoten wel veranderen. Dat zegt de Deense minister van Buitenlandse Zaken Lars Løkke Rasmussen in een diplomatische, maar scherpe reactie. "We staan open voor kritiek, maar de toon waarop die uitgesproken wordt, kan ik niet appreciëren."

Lees meer »

Filip keert terug naar Vietnam, waar hij de zaadjes plantte om koning te worden

Koning Filip (64) en koningin Mathilde (52) zijn in Vietnam aangekomen voor een staatsbezoek. Dertig jaar geleden plantte hij er “zaadjes waaruit nu een boom is gegroeid”. Hij gebruikt het als beeldspraak voor de evolutie van het Aziatische land, maar het slaat ook op zijn leven. Hier, in Vietnam, sprak de toenmalige kroonprins in 2012 voor het eerst écht zijn

Lees meer »