Dinsdagavond werd in Brugge een extra gemeenteraad gewijd aan het beleidsprogramma 2025-30. Het stadsbestuur legde zijn plannen ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. De oppositie gaf van jetje. “Een vaag plan met een woke sausje”, zei Maaike De Vreese (N-VA).
“Maanden hebben we moeten wachten op dit Brugs beleidsprogramma en dus stonden de verwachtingen hooggespannen”, hekelde Maaike De Vreese (N-VA). “Maar het bevat geen enkele verrassing. Als we deze verklaring naast die van vorige legislatuur zouden leggen, is het zoeken naar de 7 verschillen.”
“Tussen de lijnen door lees ik overduidelijk: de pot is op. Het vorig bestuur is te gulzig geweest, heeft teveel banken gezet, te veel verpatst… daarom is er geen nieuw beleid, geen verrassing… oh pardon, wel voor de pasgeborenen, die krijgen een slabbetje.”
Hervormen
“Het ontbreekt het nieuwe stadsbestuur aan moed om goed structureel te gaan hervormen, de uitgaven door te lichten. Verder blijft het gissen hoe we de toekomst van de Brugse mobiliteit moeten zien. Wijkmobiliteitsplannen zullen worden onderzocht en opgemaakt, parkeerbeleid wordt nog bekeken hoe men het zal aanpakken, het autoluw maken dat zal men ook nog eens onderzoeken.”
“Ook het toerisme van de toekomst wordt onderzocht, wanneer mogen we daar concrete plannen verwachten? Wat er wel is gebeurd: er zijn veel bloemen geplant. Te veel blijkbaar. Want daar zien we toch in de tekst een duidelijke ommekeer en een sneer naar de vorige schepen: we geven het openbaar domein in Brugge opnieuw de aandacht die het verdient, we keren terug naar de essentie: verstandig groen en propere wijken’.”
Het economisch luik telt slechts twee paginaatjes de centen krijgen een halve pagina. Dat toont dan ook de prioriteiten van dit bestuur. Wij hadden liever in detail gezien hoe jullie de Brugse economie zullen aanzwengelen, de motor van onze samenleving. Een langetermijnvisie ontbreekt. Wij willen ondernemerschap echt centraal zetten.”
Woke
Wat hebben we wel: een vaag beleidsplan dus met een woke en socialistisch sausje overgoten. Hoewel ik Brugge ken als een warme stad met een Brugse en Vlaamse identiteit moet die blijkbaar ‘mondiaal’ worden, Wat dat dan ook mag betekenen. En in het woonbeleid is men toch zeer gretig om in te grijpen in plaats van de vrije markt te laten spelen.”
“Van een overheid verwacht ik het recht op eigendom te respecteren. Wij zijn geen voorstander van praktijktesten en het vooroordeel van ‘iedereen racist’. Dat wantrouwen ten opzichte van de Bruggeling, die sfeerschepperij ten aanzien van ondernemers bijvoorbeeld, dat horen we dus niet enkel hier in de gemeenteraad maar lezen we ook. Ik hoop echt dat we hier niet de Gentse toer opgaan.”
Drugsvrij
“De felle bewoording die gebruikt wordt over de strijd tegen racisme en discriminatie, die absoluut moet gestreden worden, die hadden we zeker graag gezien in de strijd tegen overlast en criminaliteit. Maar we zien vooral dat er moet ingezet worden op preventie, sensibilisering…Maar we lezen niets over een repressief beleid: als we onze scholen, onze stad drugsvrij willen houden dan zullen we drugscontroles moeten houden. Dealers moeten worden geweerd aan de schoolpoort en gestraft.”
Maaikes collega Geert Van Tieghem vroeg zich af hoe de Brugse uitgaven betaalbaar zullen gehouden worden, zonder de schuldenberg te vergroten: “Ik maak mij ernstige zorgen over de toestand van de stadsfinanciën. In 2020 hadden we sparpot van 54 miljoen euro, eind 2025 zakken we naar 5,8 miljoen euro. De stadskas is ei zo na leeg, ondanks de generositeit van Vlaanderen de voorbije jaren. Hoe zal het stadsbestuur het tij keren? Dit beleidsplan is een mager financieel beestje, de derde stad van Vlaanderen onwaardig.”
Innovatief?
Nele Caus: “We zullen de afspraak met de toekomst verliezen, want uit dit plan blijkt niet dat Brugge het voortouw zal nemen inzake innovatief ondernemen.”
Martine Bruggeman vond dat Brugge inspanningen moet leveren om de Boon-prijs naar Brugge te halen. Pol Van Den Driessche verheugde zich dat trouwen in open licht eindelijk mogelijk wordt, maar vond niks terug over de versterking van de Vlaamse identiteit van Brugge in het beleidsplan..
The post Maaike De Vreese (N-VA): “Vaag Brugs beleidsplan met een woke en socialistisch sausje” is provided by KW.be.