Na een loopbaan van 42 jaar neemt Brigitte Duyck (63) definitief afscheid van De Kaashoek. Er werd geen overnemer gevonden voor de kaasspeciaalzaak op de hoek van de Wijngaardstraat met de Nieuwstraat. Het pand wordt te koop gesteld.
De Kaashoek verkocht vorige week de laatste producten uit de winkel. “Met het einde in zicht en de werken in de straat – en dus minder passage – hebben we geen kazen meer bijbesteld. Afgelopen weekend boden we een drankje aan en hadden we wat meer tijd om te babbelen met de klanten. Ze gaven allemaal aan dat het jammer is dat de zaak niet opnieuw wordt ingevuld”, vertelt Brigitte.
“Steeds meer kleine ambachtzaken verdwijnen en dat is in Kortrijk vooral een probleem voor oudere mensen. Zij moeten zich te ver verplaatsen voor voeding. Mensen kopen op een andere manier: in het grootwarenhuis, waar ze alles in één keer meenemen.”
“Mensen kopen op een andere manier: in het grootwarenhuis, waar ze alles in één keer meenemen” – Brigitte Duyck
Maandag 31 maart, de allerlaatste dag van De Kaashoek, stond Brigitte niet meer achter de toonbank, maar ervoor. “Afgelopen zaterdag hebben we heel veel van ons materiaal kunnen verkopen. Vandaag wordt de rest opgehaald. Enkele kleine zaken die niet verkocht zijn, zoals onze potjes, geven we aan de school van onze kleinkinderen als knutselmateriaal.”
Hoewel ze het 42 jaar met passie en plezier heeft gedaan, is Brigitte klaar om het hoofdstuk af te sluiten. Haar man had het er wat moeilijker mee. “Het is nochtans de winkel van mijn vrouw, maar het definitieve afscheid deed toch pijn. Op zaterdagnamiddag de proevertjes uitdelen, als sinds de opening van de K vijftien jaar geleden, en die interactie met de klanten zal ik het meest missen”, vertelt Patrick Blondeel (65).
“Op zaterdagnamiddag de proevertjes uitdelen, als sinds de opening van de K vijftien jaar geleden, en die interactie met de klanten zal ik het meest missen” – Patrick Blondeel
“Onze kleinzoon wil geen andere kaas eten. ‘De onze was de beste’. Mijn dochter zei dat ik er kaassnobjes van gemaakt hebt”, lacht Brigitte. “Ja, ook voor ons wordt het aanpassen. Afgelopen vijf jaar, sinds het pensioen van mijn man, was het onze gewoonte om hier te ontbijten met een vers broodje uit de straat en kaas uit de winkel. Vorige week stond ik hier met mijn brood, maar zonder kaas (lacht). We waren volledig uitverkocht en zijn dan maar om confituur moeten gaan.”
The post Geen overnemer voor De Kaashoek: “Steeds meer kleine ambachtzaken verdwijnen” is provided by KW.be.