Zopas werd in het woonzorgcentrum Amphora in Wingene de 102de verjaardag gevierd van Yvonne Vanpamel uit Ruiselede. Daarmee is Yvonne de oudste inwoner van Wingene. Tot september vorig jaar woonde ze nog bij haar enige dochter Viviane De Waele (77) en haar man Carlos in de Oude Tieltstraat. Yvonne heeft heel haar leven een kruidenierswinkel gehad en markten gedaan.
Yvonne Vanpamel werd geboren op 23 maart 1923 en is een geboren en getogen Ruiseleedse, als oudste in een gezin met drie zussen. Na haar schooltijd hielp ze mee in de kruideniers- en textielwinkel van haar moeder Irma en vader Modest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leert ze haar man Adiel Dewaele (1921-2003) kennen. Ze huwden in 1945 en twee jaar later werd dochter Viviane geboren.
Iedereen kende haar als ‘Yvonne van de Klaphulle’ omdat ze bijna haar hele leven in die wijk gewoond heeft in de buurt van de Bruggesteenweg, de Wingensesteenweg en de Vlaagtweg. Hul(le) betekent een hoogte in een wei of akker, een heuvel. Ze had een neus voor zaken en runde daar een kruidenierswinkel met stoffen en textiel, net als haar ouders. Menig Ruiseledenaar kwam er over de ‘zulle’ (dorpel, red.), om iets te kopen. Er stonden altijd klompen aan de ingang van de winkel.
Op de vlucht
“Er leefden in Klaphulle veel boeren, die in groep soms met boter en eieren naar de markt van Brugge trokken”, herinnert dochter Viviane zich. “Haar man Adiel was, letterlijk en figuurlijk, van veel markten thuis. Hij deed onder meer de boekhouding van de zaak, was haarkapper en speelde soms accordeon bij bruiloftsfeesten.”
“Mijn moeder heeft altijd een neus voor zaken gehad” – dochter Viviane
Samen deden ze ettelijke markten in de regio, vooral met werkkledij, zover als Brugge, Roeselare, Deinze, Tielt en Ingelmunster. Yvonne beleefde de Tweede Wereldoorlog als jong meisje. “Over de oorlog vertelt ze niet zoveel”, zegt dochter Viviane. “Zij en haar man Adiel hebben soms in de kelder moeten wegduiken, zijn een tijdje op de vlucht geweest en hebben ook vluchtelingen opgevangen. Het geluid van Duitse laarzen in de straat zullen ze nooit vergeten.”
‘Chance’
Het is pas in september vorig jaar dat Yvonne werd opgenomen in woonzorgcentrum Amphora in Wingene. Daar werd ze uitgebreid in de bloemetjes gezet door familie, vrienden en het gemeentebestuur. En dan de hamvraag: wat is het recept om 102 jaar te worden? “Hard werken, er niet te veel aan denken, graag onder de mensen zijn en een beetje ‘chance’ hebben”, luidt het antwoord.
The post Yvonne (102) is oudste inwoner van Wingene: “Mijn geheim? Er niet te veel aan denken” is provided by KW.be.