Dat de winnaar pas dinsdag gekend is, zal de supporters van The Belgian Butcher Bulls worst wezen. De mooi gevulde vitrine die het zeskoppige team afleverde als eindresultaat in Parijs was verbluffend. De strijd tussen de veertien teams om de wereldtitel Beste Beenhouwer, is ondertussen gestreden. De Belgen verschenen als een geoliede machine in de arena. “Dit wordt de bevestiging van onze intense trainingen”, klonk slager Jeroen vastberaden vijf minuten voor aanvang.
België nam voor het eerst in de geschiedenis deel aan deze prestigieuze wedstrijd. In slechts 3,5 uur moesten ze een half rund, een half varken, een lam en vijf kippen uitbenen en verwerken tot culinaire creaties. Buiten beenhouwer Jeroen Lievens (Beenhouwerij Jeroen en Joyce, Avelgem), bestond het team uit drie andere West-Vlaamse slagers: Bart Maertens (Slagerij Maertens, Brugge & Sijsele), Klaas Decupere (Beenhouwerij Decupere, Beselare & Wervik) en Robby Vandewiele (Slagerij Robby en Angelique, Dentergem). Twee Kempense slagers maakten het team compleet: Filip Ceursters (Slagerij Ceursters, Oud-Turnhout) en Robin Buermans (Slagerij Buermans, Herselt). Ze namen het op tegen collega’s uit onder andere de Verenigde Staten, Italië, Frankrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, Spanje, Roemenië en titelverdediger Duitsland. Jeroen Lievens nam het initiatief om deel te nemen aan het WK, terwijl Bart Maertens werd aangesteld als teamkapitein.
Stroompanne
De Belgen startten sterk om klokslag 12 uur en lagen na een kwartier al zes minuten voor op hun snelste schema. Tot een stroompanne van een tiental minuten hun stressvermogen onverwachts op de proef stelde. De cuttermachine viel stil en dat bracht vooral slager Bart Maertens in een moeilijke positie, aangezien zijn taken afhingen van het snijwerk van de cutter. “Dit was meer dan stress,” blikt hij terug. “Die cutter met zes messen draait op 6.000 toeren per minuut. Het vlees wordt zo snel fijn gesneden dat het niet de kans krijgt om op te warmen door wrijving. Op het moment dat de machine niet werkte, wist ik niet of dit tijdelijk was of voor de rest van de wedstrijd. Ik ging bijna dood!”, lacht hij. Dankzij de vele trainingsuren schakelde hij snel over naar een taak waarvoor de cutter niet nodig was en gelukkig was het probleem van korte duur. “Respect voor dit topteam dat ik het afgelopen jaar van dichtbij mocht coachen”, benadrukt coach Patrick Hauben uit Limburg. “Ze bleven allen bijzonder beheerst en deden gewoon verder.” Waarin The Belgian Butcher Bulls ook uitblonken, was het opkuisen van hun werkeiland. “Ook daar vallen punten mee te verdienen”, klonk het. “Elk stuk vlees werd ook volledig verwerkt. De lat lag hoog. De ontlading was enorm toen de jury de wedstrijd afklopte.”

Missie
“Als er iets misgaat, gewoon doorgaan en rustig blijven,” was de boodschap die Hauben hen vanmorgen nog eens meegaf. “Alles wat in hun handen ligt, is minutieus voorbereid.” De oorzaak van de stroompanne bleek te liggen bij een te hoge spanning van de inkomende stroom. “De testen vanmorgen verliepen nochtans vlekkeloos,” vervolgt de coach. “Maar de omstandigheden veranderden, zeker met alle bijkomende verlichting die veel stroom vereist.” Het team bleef echter gefocust dankzij hun maandenlange training in PIVA Antwerpen. Hun missie? “De Belgische beenhouwerij internationaal op de kaart zetten en jongeren inspireren. De Chairman van Nieuw-Zeeland Todd Heller was opvallend lovend oer het wedstrijdniveau: “It’s a very high level, most sophisticated so far”, klonk de chairman.
Belgische signatuur
De laatste minuut zette The Belgian Butcher Bulls de kers op de taart met een indrukwekkend paneel waarop de skyline van Brussel prijkte. “Elk product in onze vitrine heeft een link met België”, aldus Maertens. Dankzij steun van hoofdsponsor Claes uit Paal-Beringen kon het team rekenen op de beste machines, waaronder de nieuwste cutter en steamer. Veertien landen verwerkten in 3,5 uur tijd elk 350 kilo vlees tot een toppresentatie voor een gerenommeerde jury. Dinsdag wordt de winnaar bekendgemaakt, maar voor de Belgen is hun deelname nu al een succes! “Het was zot!”, klonken de zes. “Het was fantastisch!”, klonk het op de supportersbus die uit bijna allemaal slagers bestond. Een onvergetelijke dag, ook voor de journalist!

The post “Het was zot!”: Belgen zetten schitterend resultaat neer ondanks stresserende stroompanne op tiende World Butcher Challenge is provided by KW.be.