“Er zit evenveel ketamine in het Brugs afvalwater als in Antwerpen Zuid”, hekelde gemeenteraadslid Karin Robert (Groen) tijdens de gemeenteraad maandagavond. “Er is nood aan een ambitieus en daadkrachtig drugbeleidsplan in Brugge.”
Dit jaar loopt het drugbeleidsplan af. Karin Robert (Groen) stelt vast dat het druggebruik toeneemt: “Er is nood aan een versterkt en daadkrachtig drugbeleidsplan. Niet alleen in de stad, zelfs in de gevangenis neemt het drugsprobleem toe. Hoe verklaart de stad dat er in Brugge evenveel ketamine, in het rioolwater aangetroffen wordt als in Antwerpen-Zuid? Zet straathoekwerkers in om het drugprobleem aan te pakken!”
Drie peilers
Pol Van Den Driessche (N-VA) toonde zich verheugd dat de partij Groen nu eindelijk ook voor meer repressie pleit. Karin Robert repliceerde: “We hechten veel belang aan preventie en toegankelijke gezondheidszorg.”
Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) stelt dat het nieuwe drugbeleidsplan in het najaar zal voorgelegd worden: “Er wordt een omgevingsanalyse opgemaakt en er worden 472 stakeholders bevraagd.”
“Er zijn drie peilers: preventie, repressie en curatie. Onze politie heeft voet- en fietspatrouilles. Ik krijg ook vel meldingen van burgers die verdachte activiteiten bij hun buren signaleren. Drugs is prioritair in zonaal veiligheidsplan : middelengebruik in parken en pleinen bekijken, beginnende gebruikers worden doorverwezen naar hulpverleners.”
Ketamine
“We voeren een lik op stuk-beleid. Ook bij het uitgaan en bij evenementen sturen we meer mensen op het terrein om drugdealers te pakken. Er is een partnerschap met het onderwijs, de vertrouwensband tussen politie en scholen is vergroot.”
“Wat drugs in de gevangenis betreft, stellen we vast dat die op vele manieren binnen gesmokkeld wordt. Met en katapult vanop het grasveld langs de Expresweg, maar ook via ingenomen capsules. Het is moeilijk om dat tegen te houden.”
“De aanwezigheid van ketamine is in tien jaar tijd met zeven à elf keer verhoogd. Samen met Antwerpen Zuid is Brugge de stad waar de hoogste concentratie gemeten wordt in het rioolwater. Er is een verhoogd gebruik in het uitgaan én thuis.”
“We kregen in 2024 en 2025 al meerdere klachten van spiking. Onder politiebegeleiding werden de slachtoffers overgebracht naar het AZ Sint-Jan voor bloedonderzoek. Dat bleek evenwel negatief….”, aldus Dirk De fauw.
The post Brugge is samen met Antwerpen koploper inzake ketamine in rioolwater: druggebruik piekt is provided by KW.be.