Bij de vijftien streekproducten die recent het label kregen van 100% West-Vlaams hoort het ambachtelijke roomijs van Made by Jade, alias Jamina Degraeve (43) uit de Zandvoordestraat in Geluveld.
Vijf West-Vlaamse producenten en vijftien streekproducten ontvangen het label 100% West-Vlaams. Dit kwaliteitslabel staat garant voor authentieke hoeve- en streekproducten die lokaal geteeld, gekweekt of ambachtelijk gemaakt worden met grondstoffen uit de regio. De erkenningen zijn toegekend door de erkenningscommissie streekproducten van POM West-Vlaanderen en onderstrepen het vakmanschap en de culinaire rijkdom van de provincie. Daarbij hoort het ambachtelijke roomijs met verse hoevemelk van Jamina Degraeve uit Geluveld.
“Natuurlijk ben ik heel blij met de titel”, reageert ze. “Er waren wel wat vereisten zoals hygiëne, etikettering, lokale producten. De melk die ik gebruik komt rechtstreeks van bij de lokale boer, alsook de aardbeien tijdens het seizoen. Voor mij betekent ambachtelijk handgemaakt, met liefde en met pure ingrediënten. Hierdoor bieden we een hogere kwaliteit. We gaan niet voor massaproductie, maar voor goede kwaliteit en smaak.”
Jamina is getrouwd met Bruno Blanckaert en moeder van Tiebe (+), Floor (15) en Ans (14). Zoon Tiebe overleed op 30 juli vorig jaar op 18-jarige leeftijd bij een fietsongeval. “Hij installeerde voor mij al mijn machines, werktafels, diepvrieskamer, rekken… Hij was daar goed in en hij was trots dat hij dit kon doen voor mij. Nu is hij mijn drijfveer om Made by Jade verder te zetten. Hij zou trots zijn op wat ik al bereikt heb”, zegt Jamina emotioneel.
Voor het vormsel van dochter Ans drie jaar geleden maakte ze enkele ijstaarten. “Iedereen was fan. Zo begonnen er mensen in de buurt te vragen om een ijstaart voor hen te maken. Ik gebruikte toen een kleine ijsmachine. Die werd vlug te klein en ik kocht een professionele ijsmachine. Het zou een hobby worden. Maar al vlug werd het meer dan een hobby.”
Topper
Vooral Jamina’s vanille-ijs waarbij ze echte vanillestokken gebruikt, die voor een rijke smaak zorgen met de vele vanillepuntjes, is een topper. Ook het aardbeienroomijs is gemaakt met aardbeien uit eigen streek, vers van de tuinder. Er is niet alleen de vele soorten schepijs in potten van een liter of individuele porties. Er zijn ook de ambachtelijke frisco’s, ijscoupes en ijstaarten. “Ik begon in december 2023 tijdens de kerstperiode met ijstaarten. Dit was toen al een groot succes. Dit jaar was het een stormloop. Ik verkoop aan particulieren, maar ook ijstaarten aan feestzalen, schepijs aan restaurants, potjes en frisco’s aan lokale winkels en ijscoupes aan lokale cafés. Heel leuk om zo samen te werken. Lokaal is altijd een goed idee!” Naast dit alles heeft Jamina ook een ijsfiets die ze verhuurt voor feestjes of evenementen. Zelf eet Jamina graag ijs, maar niet elke dag. Haar man en dochters kunnen wel elke dag ijs eten. “Als ze thuiskomen van school of werk, vragen ze bijna altijd of ik nog ergens een ‘restje’ of een ‘mislukte’ frisco heb. Ze raken dit nooit beu. Of als ik iets nieuws uitgeprobeerd heb, dan vinden ze het helemaal niet erg om proefpersoon te zijn”, lacht Jamina.
Toekomst
“Mijn toekomstplan is om een automaat te zetten, zodat de mensen altijd ijs kunnen kopen. Ik werk nu via thuisverkoop, dus heb geen echte winkel. De mensen kunnen altijd op woensdag en zaterdag langskomen van 10 tot 17 uur. Maar de mensen vinden dit soms wat raar om gewoon bij mij thuis aan te bellen. Een automaat zou makkelijker zijn, maar daar kan niet alles in. IJstaarten in een automaat zijn niet evident. Waar en wanneer de automaat zal komen, staat nog niet vast.”
Info: 0496 61 34 48 of [email protected] Bestellen kan via https://madebyjade.be/
The post Ambachtelijk ijs van Made by Jade is 100% West-Vlaams Streekproduct: “Gemaakt met pure ingrediënten” is provided by KW.be.