Ambachtelijk ijs van Made by Jade is 100% West-Vlaams Streekproduct: “Gemaakt met pure ingrediënten”

Bij de vijftien streekproducten die recent het label kregen van 100% West-Vlaams hoort het ambachtelijke roomijs van Made by Jade, alias Jamina Degraeve (43) uit de Zandvoordestraat in Geluveld.

Vijf West-Vlaamse producenten en vijftien streekproducten ontvangen het label 100% West-Vlaams. Dit kwaliteitslabel staat garant voor authentieke hoeve- en streekproducten die lokaal geteeld, gekweekt of ambachtelijk gemaakt worden met grondstoffen uit de regio. De erkenningen zijn toegekend door de erkenningscommissie streekproducten van POM West-Vlaanderen en onderstrepen het vakmanschap en de culinaire rijkdom van de provincie. Daarbij hoort het ambachtelijke roomijs met verse hoevemelk van Jamina Degraeve uit Geluveld.

“Natuurlijk ben ik heel blij met de titel”, reageert ze. “Er waren wel wat vereisten zoals hygiëne, etikettering, lokale producten. De melk die ik gebruik komt rechtstreeks van bij de lokale boer, alsook de aardbeien tijdens het seizoen. Voor mij betekent ambachtelijk handgemaakt, met liefde en met pure ingrediënten. Hierdoor bieden we een hogere kwaliteit. We gaan niet voor massaproductie, maar voor goede kwaliteit en smaak.”

Jamina is getrouwd met Bruno Blanckaert en moeder van Tiebe (+), Floor (15) en Ans (14). Zoon Tiebe overleed op 30 juli vorig jaar op 18-jarige leeftijd bij een fietsongeval. “Hij installeerde voor mij al mijn machines, werktafels, diepvrieskamer, rekken… Hij was daar goed in en hij was trots dat hij dit kon doen voor mij. Nu is hij mijn drijfveer om Made by Jade verder te zetten. Hij zou trots zijn op wat ik al bereikt heb”, zegt Jamina emotioneel.

Voor het vormsel van dochter Ans drie jaar geleden maakte ze enkele ijstaarten. “Iedereen was fan. Zo begonnen er mensen in de buurt te vragen om een ijstaart voor hen te maken. Ik gebruikte toen een kleine ijsmachine. Die werd vlug te klein en ik kocht een professionele ijsmachine. Het zou een hobby worden. Maar al vlug werd het meer dan een hobby.”

Topper

Vooral Jamina’s vanille-ijs waarbij ze echte vanillestokken gebruikt, die voor een rijke smaak zorgen met de vele vanillepuntjes, is een topper. Ook het aardbeienroomijs is gemaakt met aardbeien uit eigen streek, vers van de tuinder. Er is niet alleen de vele soorten schepijs in potten van een liter of individuele porties. Er zijn ook de ambachtelijke frisco’s, ijscoupes en ijstaarten. “Ik begon in december 2023 tijdens de kerstperiode met ijstaarten. Dit was toen al een groot succes. Dit jaar was het een stormloop. Ik verkoop aan particulieren, maar ook ijstaarten aan feestzalen, schepijs aan restaurants, potjes en frisco’s aan lokale winkels en ijscoupes aan lokale cafés. Heel leuk om zo samen te werken. Lokaal is altijd een goed idee!” Naast dit alles heeft Jamina ook een ijsfiets die ze verhuurt voor feestjes of evenementen. Zelf eet Jamina graag ijs, maar niet elke dag. Haar man en dochters kunnen wel elke dag ijs eten. “Als ze thuiskomen van school of werk, vragen ze bijna altijd of ik nog ergens een ‘restje’ of een ‘mislukte’ frisco heb. Ze raken dit nooit beu. Of als ik iets nieuws uitgeprobeerd heb, dan vinden ze het helemaal niet erg om proefpersoon te zijn”, lacht Jamina.

Toekomst

“Mijn toekomstplan is om een automaat te zetten, zodat de mensen altijd ijs kunnen kopen. Ik werk nu via thuisverkoop, dus heb geen echte winkel. De mensen kunnen altijd op woensdag en zaterdag langskomen van 10 tot 17 uur. Maar de mensen vinden dit soms wat raar om gewoon bij mij thuis aan te bellen. Een automaat zou makkelijker zijn, maar daar kan niet alles in. IJstaarten in een automaat zijn niet evident. Waar en wanneer de automaat zal komen, staat nog niet vast.”

Info: 0496 61 34 48 of [email protected] Bestellen kan via https://madebyjade.be/

The post Ambachtelijk ijs van Made by Jade is 100% West-Vlaams Streekproduct: “Gemaakt met pure ingrediënten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kevin (31) krijgt dankzij AI een stem en is te horen in nieuwe podcast: “Ik wilde niet te laag klinken”

Een bijzonder verhaal bij de West-Vlaamse zorginstelling Dominiek Savio. Groep Gidts, waar ook maatwerkbedrijf Mariasteen deel van uitmaakt, lanceert een reeks podcasts. In een nieuwe aflevering is de 31-jarige Kevin Debruycker te gast. “Kevin heeft cerebrale parese en kan niet praten. Dankzij artificiële intelligentie hebben we hem een stem kunnen geven.”

Lees meer »

Eetfestijn benefiet helpPascal haalt 8.500 euro op

Pascal Defever volgt momenteel na een zwaar herseninfarct een revalidatietherapie die stukken van mensen kost. Daarom richtten zijn vrouw Hannelore en dochter Lisa de vereniging ‘helppascal’ op om de hoge kosten te helpen dekken. Het eerste benefiet was een eetfestijn dat 8.500 euro opbracht.
The post Eetfestijn benefiet helpPascal haalt 8.500 euro op appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ex-mol Elisabet Haesevoets runt drukke beautykliniek: “Ik overweeg om een tweede arts aan te werven”

“Het was behoorlijk stressvol om volledig onvoorbereid in de rol van ‘mol’ te stappen.” Esthetische arts Elisabet Haesevoets (39) saboteerde er in 2019 op los in ‘De mol’, al wist ze dat pas tijdens de allereerste proef. In ‘TV Familie’ schijnt ze als ervaringsdeskundige haar licht op het nieuwe seizoen en vertelt ze over haar pas geopende beautykliniek. “Steeds meer

Lees meer »

Groene lentepasta met mosterd-tahinsaus

Tahin is een eiwitrijke pasta gemaakt van geroosterd sesamzaad. Met zijn beige kleur ziet deze Midden-Oosterse klassieker er weinig prikkelend uit, maar de diepe nootachtige smaak is verrassend veelzijdig en komt perfect tot zijn recht in deze pasta met groene asperges, doperwtjes en shiitakes. Het is volop aspergeseizoen, trouwens.

Lees meer »

Bevriende kunstenaars exposeren in Huis De Leeuw: “Verschillende stijlen, dezelfde passie”

Tijdens de eerste twee weekends van april verwelkomen hobbykunstenaars Robrecht van Oijstaeijen en Chris Vanhee iedereen in Huis De Leeuw. Robrecht stelt er zijn abstracte schilderijen tentoon terwijl Chris zijn stone- en led-art exposeert.
The post Bevriende kunstenaars exposeren in Huis De Leeuw: “Verschillende stijlen, dezelfde passie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Van renner naar ploegleider: leidt ‘onze’ Jens Keukeleire topfavoriet Mathieu van der Poel naar de zege in De Ronde van Vlaanderen?

Nu Jens Keukeleire de fiets aan de haak hing, start zondag geen geboren en getogen Bruggeling meer onder de renners in de Ronde van Vlaanderen voor mannen. In twaalf deelnames mocht Jens Keukeleire zeven keer in eigen stad het startpodium op. Zondag wordt het voor de 36-jarige Bruggeling helemaal anders, als ploegleider in de volgwagen van Alpecin-Deceuninck én van topfavoriet

Lees meer »