Het stadsbestuur en GML Estate NV uit Sint-Martens-Latem willen in het Begijnhofpark een nieuw wooncomplex bouwen op de plaats waar de Sint-Vincentiuskliniek stond, met 29 woonunits, een collectieve binnentuin en een parkeergarage. Volgens de initiatiefnemers past het perfect binnen de historische omgeving, maar er komt protest uit veel hoeken. “Dit is historische grond, waarvoor we al bescherming hebben aangevraagd”, zegt Ignace Van Canneyt.
Zeven jaar nadat aan de Groeningestraat de Sint-Vincentiuskliniek gesloopt werd, krijgt het terrein een andere invulling met een beperkte woonontwikkeling. Vijf kandidaten mochten een ontwerp voorstellen. Een jury met experten koos voor projectontwikkelaar GML Estate uit Sint-Martens-Latem. Die wil er 29 woonunits realiseren: 18 appartementen, vijf duplexwoningen en zes sociale woningen. “Het woonproject wordt perfect geïntegreerd in het park en de historische omgeving, rekening houdend met de kracht van monumenten zoals de Onze-Lieve-Vrouwekerk en met het stadsgezicht”, zei schepen van Stadsvernieuwing Wout Maddens nog bij de voorstelling.
Beschermd
Maar er is heel wat protest. “Samen met Antoon Malfait heb ik op 10 juli 1992 de bescherming aangevraagd van de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en op 23 februari 2001 heeft toenmalig minister Sauwens de bescherming goedgekeurd”, zegt Ignace Van Canneyt. “Men wou toen namelijk rechts van de kerk een parochiaal centrum bouwen. Het Begijnhof zelf is UNESCO-Werelderfgoed en de omgeving is beschermd. Er kan dus niet gebouwd worden.”
ABEKO, de Adviesraad voor het Bouwkundig Erfgoed Kortrijk, gaf een negatief advies voor de bouw. Ook SOS Patrimonium verzet zich tegen de plannen. “Dit is historische grond, die niet zomaar mag volgebouwd worden”, klinkt het. Volgens ABEKO is het volume veel te dominant tegenover de historische Onze-Lieve-Vrouwekerk, de gerestaureerde weermuur, de artillerietoren en het Begijnhofpark. Ignace Van Canneyt, antiekhandelaar uit de Onze Lieve Vrouwestraat en voorzitter van SOS Patrimonium: “Het totale project zal bijna een derde van het Begijnhofpark in beslag nemen. Dit is historische grond, het was 500 jaar lang de tuin van het klooster. Het is onverantwoord om hier te bouwen. Het zicht op de Onze-Lieve-Vrouwekerk wordt enorm beperkt.”
Opvallend: ook voormalig schepen van Cultuur en huidig fractieleider in het federaal parlement Axel Ronse is tegen het project. “Als voormalig cultuurschepen steun ik hen. Het park is nu prachtig zichtbaar van aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat, met Abby hebben we er een fenomenale landmark. Zo’n zonde om dat opnieuw dicht te bouwen.”
Bezwaarschrift
Het laatste woord over het omstreden woonproject is nog niet gezegd, ook niet op politiek vlak. Op de gemeenteraadzitting dienden Marleen Dierickx en Miet Callens van Groen een bezwaarschrift in. “De plannen voor de ontwikkeling van de site werden heel aantrekkelijk voorgesteld: wij waren vooral gewonnen voor de uitbreiding van het Begijnhofpark en de kans om deze historische grond optimaal tot zijn recht te laten komen met de mooi gerenoveerde site rond de kerk en Abby. Het weinige historische erfgoed in Kortrijk moeten we koesteren. De Broeltorens zitten al geprangd tussen appartementsgebouwen. Deze site is een echte troef voor de Kortrijkzaan en de bezoekers. Een woonproject aan de Groeningestraat mag het zicht op deze historische site niet privatiseren omwille van financiële belangen”, duiden Marleen en Miet.
Terug naar tekentafel
De raadsleden stellen drie aanpassingen voor. “Een bescheiden opmaak met respect voor de parkomgeving en de historische gebouwen. Het zicht tussen Abby en de site rond de kerk moet volledig open blijven. Ook een kleinere centraal gedeelde tuin zou gepaster zijn. De vraag is ook of we weer extra auto’s willen aantrekken in het hart van de stad met een ondergrondse parking? Een eigentijdsere invulling is hier deelmobiliteit en parking Houtmarkt. Onze vraag is dus om het project te herbekijken en weer aan de tekentafel te gaan zitten.”
Schepen Maddens reageert: “De laatste keer dat dit dossier op de gemeenteraad kwam werd het unaniem goedgekeurd. Nu is het openbaar onderzoek afgerond en worden de bezwaarschriften bestudeerd. Het vervolg is nog niet zo duidelijk: worden die ter harte genomen of weerlegd? We moeten het afwachten.”
The post Heel wat protest tegen woonproject Begijnhofpark in Kortrijk: “Dit is onverantwoord” is provided by KW.be.