Eind maart gaat Luc Musschoot met pensioen als directeur van de gemeentelijke basisscholen Het Spoor in Sijsele en De Ooievaar in Damme. Luc was in totaal 37 jaar actief binnen het gemeentelijke onderwijs, waarvan 15 als directeur. “Een directeur in het lager onderwijs moet zich met alles bezighouden: van verstopte toiletten tot personeelsbeheer en educatief beleid”, blikt Luc terug.
Luc Musschoot is bezig aan zijn laatste dagen bij de gemeentelijke basisschool Damme. Hij wordt vanaf april opgevolgd door Kaat Van der Sluis. Als directeur stond hij 15 jaar lang in voor de dagelijkse leiding over de vestigingen Het Spoor in Sijsele en De Ooievaar in Damme centrum. “Ik ben echter al veel langer actief in het gemeentelijk onderwijs in Damme. In september 1988 ging ik van start als leerkracht in het vierde leerjaar in de gemeentelijke basisschool in Sijsele. Dat was toen nog een jongensschool”, zegt Luc Musschoot. “Na mijn opleiding aan de ‘normaalschool’ in Torhout kon ik aan de slag in een lagere school in de Brugse wijk Kristus Koning en nadien werkte ik een tijdje in de derde graad van de vrije basisschool in Oosterke-Damme. In Sijsele heb ik met uitzondering van het tweede leerjaar in alle klassen lesgegeven”, vertelt Luc.
Gemengde school
“Ik heb er in de jaren 90 de overgang meegemaakt van jongensschool naar gemengde school. Op een bepaald moment waren er enkele ouders die hun dochter naar de gemeentelijke school wilden sturen, in plaats van naar de vrije school die toen een zuivere meisjesschool was. Toen dat werd geweigerd zijn die mensen naar de rechtbank getrokken; waar ze dus in het gelijk gesteld werden.”
Luc heeft in zijn lange loopbaan ook meegemaakt hoe het lerarenkorps sterk vervrouwelijkt is. “Toen ik startte was ongeveer twee derde van het aantal leerkrachten in Sijsele een man. Vandaag zijn er nog twee mannelijke leerkrachten op een totaal van vijftien. Hoe dat te verklaren is? Misschien omdat ‘onderwijzer’ vroeger, toch ‘op de buiten’, meer een beroep met aanzien was. Zoals de pastoor, de dokter en de notaris. Dat aanzien is heel sterk verminderd en misschien zijn mannen daar wel nog meer naar op zoek dan vrouwen.”
“Nog een evolutie die ik heb gezien is hoe leerlingen alsmaar mondiger geworden zijn. Persoonlijk ervaar ik dat niet echt als een probleem. Iedereen is mondiger geworden, komt op voor zijn of haar rechten, en wil een uitleg krijgen over het waarom van bepaalde beslissingen”, gaat Luc voort. “Als je als leerkracht sterk genoeg in je schoenen staat, moet je daarmee om kunnen. Ik heb altijd het gevoel gehad dat de leerlingen graag naar mijn lessen kwamen. Misschien ook wel omdat ik hun creativiteit prikkelde en ook heel wat buitenschoolse activiteiten in elkaar stak, zoals toneelvoorstellingen en uitwisselingsprojecten.”
Eerste computer
En dan is er ook nog de technologisch ontwikkeling. “Ik heb de stencilmachines gekend, de zwart-wit-kopiemachines en de kleurenkopie. Vandaag worden er geen krijtborden meer gebruikt; het zijn allemaal digitale borden. Ergens vooraan in de jaren 90 heb ik de eerste computer op de school in Sijsele binnengebracht; een afdankertje van op het werk van mijn vrouw, nog van voor het Windows-tijdperk”, vertelt Luc.
In 2010 werd Luc aangesteld als schooldirecteur, een job die intussen tot de knelpuntberoepen gerekend wordt. “Zeker als directeur in een lagere school moet je echt met alles bezig zijn. Ik noem het graag een ‘goedbetaalde klusjesman’, want naast personeelsbeheer en educatief beleid moet je je ook zelf bekommeren om verstopte toiletten bijvoorbeeld.”
Dreigende sluiting
Wat de vestiging in Damme centrum betreft had Luc ook af te rekenen met heel wat onzekerheid wegens een dreigende sluiting door een tekort aan leerlingen. “Dat is al een echte rollercoaster geweest en bracht heel wat stress teweeg. Toen we er met veel inzet in slaagden om het leerlingenaantal op te krikken, heeft het stadsbestuur ons ook geholpen door te zorgen voor deze mooie nieuwe infrastructuur hier in de Burgstraat in Damme. Dit is echt een prachtige omgeving, in het centrum en toch in het groen. Hoe ik mijn pensioen zal invullen? Door er veel opuit te trekken met onze mobilhome. En ik zal meer tijd hebben voor mijn grote passie: tango dansen!”
The post Directeur gemeentescholen Luc Musschoot met pensioen: “Ik zal nu meer tijd hebben voor mijn grote passie: tango dansen” is provided by KW.be.