Gistel maakt zich stilaan op voor de opening van het Dokter Egide Defeverpark. Ongeveer een jaar lang werd op de site gewerkt om een nieuwe groene long in het stadscentrum in te richten. Maar alvorens het park definitief opent, voert boomexpert Robin Uzeel (51) minutieus een controle uit.
Het parkproject kent natuurlijk al een veel langere aanloop, maar vorig jaar in april startten de eigenlijke werkzaamheden. Die zitten nu in een laatste fase. Heel Gistel kijkt al uit naar de opening, voorzien op 25 mei.
Maar na de (grond)werken van de voorbije periode wordt nu een grondige inspectie uitgevoerd door Robin Uzeel van ArboArt uit Lo-Reninge. Hij is gespecialiseerd in het beveiligen van bomen, ziektebestrijding en bodemverbetering, en beoordeelt bomen op veiligheid, stabiliteit en vitaliteit. “In 1993 nam ik het bedrijf van m’n vader over, maar mijn familie is al zeven generaties in de sector actief. Ik ben als kind opgegroeid in de natuur en ging al van jongs af aan mee met m’n vader op inspectie en snoeien”, kadert Robin, die ook boom- en houtkunstenaar is. Op zijn website www.arboart.be promoot hij mooie creaties en ook op Facebook is hij als Arbo Art Treecare en Arbo Art Sculptures zeer actief.
Veiligheid
Robin heeft een Europese erkenning op zoek en mag zich European Tree Worker noemen. Hij voert VTA’s uit, ‘visual tree assessments’ of visuele boomanalyses. “Zo beoordeel ik de veiligheid van bomen. Puur op basis van kennis en ervaring ga ik na wat er mogelijks met een boom aan de hand kan zijn. Ik kijk naar symptomen als rotting, zwammen, breuken in de stam of zogenaamde plakoksels, het raakvlak tussen de stam en steil omhoog gaande takken. Vergelijk het met een dokter die met een stokje in de mond van een patiënt kijkt. Nu, bij een plakoksel bestaat het risico dat de boom zou gaan uitbreken. Om dat te voorkomen, gaan we bijvoorbeeld een inox draadstang dwars door de boom boren. Die boring zal je na twee jaar niet meer zien.”
Tijdens z’n rondgang merkte Robin enkele aandachtspunten op, die niet per se met de parkwerken te maken hebben. Zo was een van de oudste eiken aangetast door honingzwam. “Dat is een agressieve parasiet die de wortels doet wegrotten en waardoor de stabiliteit van de boom in gevaar komt”, duidt Robin. “Daar hebben we een ecologische velling toegepast: de stam tot op zekere hoogte laten staan zodat vogels en insecten toch hun ding kunnen blijven doen. Ik merkte ook een paardenkastanje op die te leiden had onder de kastanjemineermot. Die boom hebben we moeten inperken. Ook een Italiaanse populier moesten we inkorten om de windbelasting te verlagen en de stabiliteit te verhogen. Kijk, in een bos is een omgevallen boom voeding voor andere bomen. Maar in een park komt de veiligheid voor elke bezoeker op de eerste plaats.”
Betere drainage
“Dit Defeverpark heeft potentieel. Er is een onaangeroerd stuk bos met hazenpaadjes, en het geheel vormt een mooi en groen rustpunt. De meeste bomen zijn van na WO I ofwel aangeplant ofwel uitgeschoten maar er zijn hier een paar prachtige zogeheten koningsbomen van meer dan 200 jaar oud, zoals een linde en beuk.” Robin zal ook bekijken om in de toekomst de techniek van drainjet toe te passen. “Dat is een techniek waar ik zo’n twintig jaar aan gewerkt heb. Kijk, door de werken kan de grond mogelijks verdicht zijn. Door het ‘openblazen’ van de bodem en injecteren van poreus lavagesteente en meststoffen, kunnen we de verticale drainage verbeteren. Boomwortels kunnen zo beter en dieper naar water zoeken zeker in droge periodes en kan het water ook beter weg.”
Burgemeester Gauthier Defreyne (Team Burgemeester) bevestigt dat het park eind mei definitief opent. “Alle werken zullen dan achter de rug zijn. Binnenkort installeren we nog bankjes. Tegen de opening zal nog niet alle beplanting volgroeid zijn. Daar is nog wat tijd voor nodig. Maar we zijn vooral blij dit mooie project open te kunnen stellen voor alle inwoners en bezoekers.”
The post Boominspecteur Robin Uzeel onderzoekt nieuwe Defeverpark: “Groene long met potentieel” is provided by KW.be.