Een alerte douane-ambtenaar in burger kon op 31 juli 2023 op de parking aan een begraafplaats in Harelbeke een deal met 14 kilogram cocaïne verhinderen. Het was de start van een internationaal onderzoek naar drugshandel dat uiteindelijk vandaag een Brit, drie Nederlanders en een Bosniër voor de rechter bracht. Ze riskeren tot 4 jaar cel voor het transport met een straatwaarde van 389.000 euro.
De douane-agent zag op de parking hoe een shoppingtas van een Volkswagen Golf in een Audi A3 werd geladen en sloeg alarm. De Volkswagen Golf met Nederlandse nummerplaat stoof weg, de Britse chauffeur van de Audi liep te voet weg maar kon geklist worden.
Michael B. (41) vloog in de cel en zou er 17 maanden niet wegkomen. In de Audi bleek immers 14 kilogram cocaïne, 500 euro cash geld, witte overalls en latex handschoenen te liggen. De Audi bleek gehuurd, net als het appartement in Kortrijk van waaruit hij opereerde. Bij een huiszoeking stelden de speurders vast dat alles overhoop was gehaald, alsof iemand hen voor was geweest.
Nummerplaatherkenning
Wat volgde was verder onderzoek van de ANPR-camera’s in de buurt en de gsm van Michael B. De Audi bleek al 12 keer eerder naar de bewuste parking aan de begraafplaats te zijn gereden. Een witte Citroën Berlingo van Peter L. (25) en Amber K. (24), een Nederlands koppel, bleek in de verdachte periode ook regelmatig van Nederland naar Harelbeke te zijn gereden. Maar zij vroegen de rechter de vrijspraak.
“Hij heeft niets met verplaatsingen voor drugs te maken”, aldus de advocate van Peter L., de enige die ondertussen nog in voorhechtenis in de cel zit, al 14 maanden lang. “Er zijn enkel vermoedens, geen bewijzen”, trad advocaat Maarten Vandermeersch in naam van Amber K. haar bij.
Chauffeur
Via de nummerplaat van de Volkswagen Golf belandden de speurders ook bij Murat Y. (50) uit Rotterdam. Hij werd herkend als de chauffeur, bij een huiszoeking konden 11 gsm’s gevonden worden en onder de motorkap van de Golf was een holle ruimte. Hij gaf toe bij het drugstransport naar Harelbeke betrokken te zijn geweest.
“Na 19 jaar is zijn huwelijk uit elkaar gespat en kwam hij in financiële problemen”, aldus advocaat Thomas Gillis. “Hij liet zich ompraten om een drugsrit uit te voeren maar heeft er uiteindelijk niets aan verdiend.”
Er hangt niet alleen 30 maanden celstraf boven zijn hoofd, de openbare aanklager wil ook 189.000 euro, de helft van de straatwaarde van de drugslading, verbeurd verklaard zien. “Dat zou de burgerlijke dood betekenen”, aldus Gillis. Y. verbleef 4 maanden in voorhechtenis in de cel.
Uitdagende periode
Michael B. verbleef dus 17 maanden in voorhechtenis in een Belgische cel en mocht die pas begin dit jaar verlaten, na het betalen van een borgsom van 25.000 euro en een verbod om drie jaar lang nog naar de Schengenzone te reizen. Het had nogal wat voeten in de aarde om voor zijn proces terug naar België af te zakken.
“Sinds zijn vrijlating heeft hij zich opnieuw op zijn marketing- en webontwikkelingsbedrijf gestort”, aldus advocaat Toon Deschepper. “Hij besefte destijds niet goed waar hij instapte. Eigenlijk had hij het goed, een eigen bedrijf en een gezin. Wat hem dan heeft bezield? Geld.”
Hij vroeg de rechters hem niet terug naar de cel te sturen. De openbare aanklager vorderde een effectieve celstraf van 4 jaar, een boete van 2.000 euro en ook een verbeurdverklaring van 189.000 euro. “Het was een heel moeilijke en uitdagende periode in de cel”, vertelde hij zelf aan de rechters.
“Ik hoop de relatie met mijn dochter en mijn bedrijf opnieuw te kunnen opbouwen. De beloofde 3.000 euro die ik zou ontvangen, heb ik nooit gezien. Enkel op 31 juli 2023 voerde ik een drugsrit uit, niet op andere data.”
Tot slot stond ook Nedzad D. (25) uit Bosnië-Herzegovina terecht. Hij wordt er van verdacht in het appartement van Michael B. in Kortrijk te hebben ingebroken om er een andere lading drugs weg te halen. Hij ontkende, maar zat ook al 8 maanden in voorhechtenis.
Vonnis op 18 maart.
(LSi)
The post “Parking begraafplaats Harelbeke was locatie bij uitstek voor drugsdeals”: vijftal riskeert tot vier jaar cel is provided by KW.be.