Concrete plannen voor gesubsidieerde nieuwbouw kunstacademie: “Is masterplan nog up-to-date?”

De Poperingse gemeenteraad, als inrichtende macht van de stedelijke kunstacademie, zet een volgende stap richting gesubsidieerde nieuwbouw van een academie op de Vroonhofsite. Dat gebeurt met de goedkeuring en ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst met de DBFM-vennootschap Scholen van Vlaanderen.

De Kunstacademie van Poperinge heeft voorlopig nog haar hoofdvestiging in het voormalige Mariaziekenhuis langs de Oostlaan. “Of het masterplan ook effectief uitgevoerd wordt, zoals goedgekeurd in 2020, is onzeker. Een update van dat masterplan moet duidelijkheid brengen”, duidt schepen van Onderwijs Loes Vandromme.

Investeringsprogramma

“In uitvoering van het Masterplan Scholenbouw 2.0 en het Relanceplan Vlaamse Veerkracht kondigde de Vlaamse Regering op 10 december 2021 het decreet voor een nieuw DBFM (design, build, finance & maintain)-investeringsprogramma af, zeg maar een nieuw kader voor publiek-private samenwerking in scholenbouw.”

Voor het eerst kon ook het deeltijds kunstonderwijs een dossier indienen, wat de stad Poperinge ook effectief deed in het voorjaar van 2022 conform het masterplan. “In dat plan is geen opsplitsing mogelijk tussen de bouw van een ondergrondse parking, podiumzaal en academie. De verwevenheid tussen die functies/gebouwen is immers te groot. Wat concreet betekent dat ook de niet-subsidiabele investeringen, zoals de bouw van de parking en de podiumzaal het best aan dezelfde groep bouwpartners (het consortium) gegund worden.”

(lees verder onder foto)

Schepen Loes Vandromme.
Schepen Loes Vandromme. © gf

Samenwerking

Op vrijdag 1 juli 2022 zegde de Vlaamse regering de subsidie toe. “Dit betekent dat de stad vanaf de terbeschikkingstelling van de academie een (jaarlijkse) bruto beschikbaarheidsvergoeding (BBV) betaalt gedurende 30 jaar waarvan voor het gedeelte voor de kunstacademie Vlaanderen 71,5 procent subsidieert van de bouw en 90 procent van het onderhoud. Deze BBV dient betaald te worden vanaf de officiële opening van de nieuwbouw”, vult burgemeester Christof Dejaegher aan.

“Op woensdag 10 juli 2024 deelde toenmalig Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts mee dat er een overeenkomst is tussen de Vlaamse overheid, het consortium Schoolkracht als private partner en School Invest als publieke partner voor de realisatie van het programma Scholen van Vlaanderen – Perceel 1 waar het Poperingse project deel van uitmaakt. Het consortium Schoolkracht omvat de private partners AG Real Estate, Epico2, Ethias en Rebel.” Elke inrichtende macht diende tegen 24 december 2024 al dan niet formeel in te stappen door de goedkeuring en ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst in functie van een constructieve samenwerking in de aanloop naar een DBFM-overeenkomst, te ondertekenen (eind 2027) in functie van de start van de effectieve bouwfase (2028-2030).

Nieuwe informatie

“Sinds de goedkeuring van het masterplan is er belangrijke nieuwe informatie. Recent is dit terrein gecatalogeerd als overstromingsgebied D (middelgrote kans op overstromingen). Tegelijk zijn de vereiste energienormen voor publieke gebouwen verstrengd. In de voorbije jaren zijn ook de prijzen van grondstoffen en de loonkosten enorm gestegen. Door die nieuwe gegevens wil de stad een onderzoek of de uitgangspunten van het masterplan nog up-to-date zijn”, aldus schepen Vandromme.

Bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst bedraagt de jaarlijkse BBV (vanaf 2030) voor het maximale scenario (academie + podiumzaal in DBFM) 1.019.076,12 euro. De stad betaalt nu alvast de eerste zekerheidsstelling voor dit maximale scenario. “Indien na onderhandelingen in de eerste helft van 2025 zou blijken dat dit scenario gedownsized wordt, worden uiteraard ook de BBV en de zekerheidsstellingen verlaagd. Indien enkel voor de bouw van een (gesubsidieerde) kunstacademie binnen deze DBFM-formule geopteerd wordt, bedraagt de raming van de BBV 301.406,84 euro.”

The post Concrete plannen voor gesubsidieerde nieuwbouw kunstacademie: “Is masterplan nog up-to-date?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meer economische werkloosheid bij Daikin Oostende door terugval warmtepompen

Daikin Europe trekt het aantal dagen economische werkloosheid op in de fabriek in Oostende. De sputterende verkoop van warmtepompen doet de fabriek op beperkte capaciteit draaien. Zo schrijft De Tijd woensdag en het nieuws wordt bevestigd door woordvoerder Sofie Sap. De maatregel geldt voorlopig voor de eerste drie maanden van het jaar.
The post Meer economische werkloosheid bij Daikin

Lees meer »

BEKIJK – Verzekeraar reinigt voetpad en geeft zo het goede voorbeeld: “Draag zorg voor je medemens”

Door de sneeuwval liggen de voetpaden er gevaarlijk glad bij. “Het is aan de bewoners om deze veilig te maken”, waarschuwt een verzekeraar, die zelf het goede voorbeeld geeft aan z’n kantoor in de Ieperse binnenstad.
The post BEKIJK – Verzekeraar reinigt voetpad en geeft zo het goede voorbeeld: “Draag zorg voor je medemens” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bepaal mee de affiche van de Poperingse Parkconcerten

Van 1 tot en met tot 31 januari kan je je favoriete artiesten nomineren voor de volgende editie van de Zomerse Parkconcerten. Het concept wordt al voor de vierde keer toegepast en blijft hetzelfde zoals de vorige jaren. Geef je favorieten door via www.poperinge.be/parkconcerten.
The post Bepaal mee de affiche van de Poperingse Parkconcerten appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Samen versterken we onze zorg op maat”: Bemok maakt officieel deel uit van Groep Zorg H. Familie

Sinds januari maakt Bemok officieel deel uit van Groep Zorg H. Familie. Bemok is een bijzondere basisschool voor buitengewoon onderwijs (type 3 en 9) en een Multifunctioneel Centrum (MFC) voor kinderen met gedrags- en emotionele problemen en/of een autismespectrumstoornis. “Samen versterken we onze zorg op maat, met het welzijn van elk kind centraal”, aldus Alizé Verdonckt, communicatieverantwoordelijke Groep Zorg H.

Lees meer »