OPINIE – Emoties tonen is in 2024 nog steeds taboe: “Waarom is het zo moeilijk om open te zijn over wat ons raakt, breekt of bezielt?”

Laura Schuyesmans (27) leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich als covoorzitster voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.

Emoties. We hebben ze allemaal, maar tonen? Dat blijkt anno 2024 nog steeds geen evidentie. Of het nu gaat om een topvoetballer, een politicus of iemand uit je eigen omgeving, de druk om emoties te verbergen, is immens. Waarom vinden we het nog steeds zo moeilijk om open te zijn over wat ons raakt, breekt of bezielt?

Toby Alderweireld, een van onze grootste voetbaltalenten, liet recent in Het Huis een ander stukje van zichzelf zien. In gesprek met Erik Goens vertelde hij hoe hij jarenlang kampte met heimwee, de enorme druk op zijn schouders en paniekaanvallen. Dit alles hield hij al die tijd verborgen. Het moment waarop hij dit deelde, voelde bijna revolutionair – alsof een mannelijke topsporter ineens toestemming kreeg om mens te zijn.

“Het tonen van emoties is geen zwakte. Het is een kracht”

In een heel andere arena – de politiek – is het niet anders. In het VRT-programma Hertoginnedal spraken vrouwelijke politici openlijk over de dubbele standaarden die hen worden opgelegd. Wanneer zij hun stem verheffen in een debat, worden ze afgeschilderd als hysterisch of labiel. Tranen tijdens een onderhandeling? Die zijn helemaal ondenkbaar, want die worden gezien als ultieme zwakte. Bij mannen daarentegen lijkt een woede-uitbarsting vaak juist te worden geprezen als “sterk leiderschap”. De boodschap is duidelijk: er is geen ruimte voor kwetsbaarheid.

Zware rugzak

Maar dit fenomeen beperkt zich niet tot de voetbalvelden of de politieke arena. Hoe vaak merk je niet dat vrienden, familie of collega’s maandenlang met een zware rugzak rondlopen zonder iets te delen? Hoe vaak doe je het zelf niet? Je vertelt wel hoe druk je het hebt of wat je plannen zijn voor het weekend, maar het blijft stil over datgene wat je écht bezighoudt. De schaamte om kwetsbaar te zijn, is diepgeworteld.

Toch is het tonen van emoties geen zwakte. Het is een kracht. Het is wat ons mens maakt. Het helpt ons om verbinding te maken, om elkaar te begrijpen. En het begint met kleine stappen: eerlijk zijn over hoe je je voelt, iemand anders de ruimte geven om hetzelfde te doen. Het is tijd om het taboe te doorbreken.

Laten we onszelf en elkaar de toestemming geven om kwetsbaar te zijn. Want als we elkaar durven zien – echt zien – kunnen we zoveel meer bereiken. Dus vertel me: welke emotie heb jij vandaag niet laten zien, maar zou je wel willen delen?

The post OPINIE – Emoties tonen is in 2024 nog steeds taboe: “Waarom is het zo moeilijk om open te zijn over wat ons raakt, breekt of bezielt?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

18 maanden cel voor voertuiginbraken in Oostende

De Brugse strafrechter heeft twee jonge Algerijnen tot 18 maanden effectieve gevangenisstraf veroordeeld voor een reeks voertuiginbraken in Oostende. De beklaagden konden dankzij bloedsporen aan de feiten worden gelinkt.
The post 18 maanden cel voor voertuiginbraken in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik huil vaak van eenzaamheid”: boer Alberic zoekt 17 jaar nadat zijn vrouw hem verliet voor zijn beste vriend nieuwe liefde

“Mijn zoon was vijf jaar toen mijn vrouw mij in de steek liet.” Fruitboer Alberic Tack (58) heeft zeventien jaar nadat z’n beste vriend er met z’n vrouw vandoor ging, de liefde nog niet opnieuw gevonden. ‘Boer zkt vrouw’ moet daar verandering in brengen. Aan ‘Dag Allemaal’ vertelt hij hoe hij uit een diep dal klom en aan welke vereisten

Lees meer »

Of De Wever (N-VA) tegen eind januari een regering op zak heeft, hangt vooral van één factor af: “Anders zal het mislukken”

Bart De Wever (N-VA) schakelt een versnelling hoger en onderhandelt vanaf nu aan een “intensief werkschema”. Het doel: een nieuwe federale regering tegen eind januari. Al dwingt de deadline van 7 januari de verschillende partijen om deze week al een eerste doorbraak te forceren. Of dat zal lukken is nog maar dé vraag. Dit staat er de komende dagen op

Lees meer »

Tuchtprocedure tegen YouTuber na livechat over geweld en drugs in Luikse gevangenis: “Als je de cipier 100 euro geeft, komt ze terug met coke”

De Nederlandse YouTuber ISAE is verwikkeld in een tuchtprocedure nadat hij via zijn telefoon deelnam aan een livechat vanuit de gevangenis. Daarin deelde hij schokkende verhalen over geweld, drugsdeals en corruptie in de gevangenis van Lantin, waar hij sinds december vastzit als verdachte van de brandstichting van zijn eigen auto.

Lees meer »
🍪 nieuwskoppen.be maakt gebruik van essentiële cookies ter verbetering van de website om u optimaal van dienst te zijn.
Cookies aanvaarden en doorgaan