Crombez haalt superflitser per direct uit het verkeer: “Budgettaire mag niet de insteek zijn”

De superflitser zal niet meer ingezet worden in Oostende. Dat kondigde burgemeester John Crombez (Vooruit Plus) aan op de gemeenteraad. Het contract voor het huren van de ‘Lidar’ wordt niet verlengd, maar ook de al geplande inzet tijdens het lopende contract is geschrapt. “Het budgettaire mag niet de insteek zijn van het flitsen”, legt Crombez uit. De aanpak van snelheidsduivels en patserwagens zal niet wijzigen.

In het najaar van 2023 maakte Oostende kennis met de Lidar. De grijze bak, in de volksmond bekend als ‘de superflitser’, werd in de zone 30 ingezet. “Een efficiënt middel om te handhaven”, volgens sommigen. “Een manier om de stadskas te spijzen met GAS-boetes”, volgens veel anderen. Oostende huurde de Lidar voor 7.400 euro per week. De opbrengsten waren een veelvoud: drie weken flitsen in oktober 2023 leverde de stadskas 110.000 euro aan boetes op. In prognoses verwachtte het vorige stadsbestuur zelfs 5 miljoen euro per jaar te innen uit GAS-boetes. Het was nooit echt duidelijk hoeveel daarvan zou komen van flitsboetes, maar bij inwoners leefde wel het idee dat het vooral om flitsboetes ging. Het argument om de inwoners te sussen ‘dat twee derden van de flitsboetes voor niet-Oostendenaars waren’, werd niet gesmaakt. De stad Oostende had nog een contract tot begin januari 2025 en vanuit de stad was al netjes een planning gemaakt met locaties om de superflitser in te zetten. Daar steekt John Crombez nu een stokje voor.

Geen Lidar meer

“We zullen het contract voor de Lidar niet verlengen. En we zullen ook de geplande inzet van het lopende contract niet meer doen”, kondigde burgemeester John Crombez aan op de gemeenteraad. Hij motiveert: “Er was hier veel bijval voor de stelling dat de plotse omschakeling naar zone 30, gecombineerd met veel flitsen en zonder investeringen in verkeersveiligheid, het draagvlak voor de zone 30 niet ten goede is gekomen. Als we flitsen, dan moeten we in eerste instantie ingrijpen op de zware feiten, zoals de hoge snelheden en het spinnen van auto’s. (Spinnen is rondjes rijden aan hoge snelheid met een auto en uit een rijdende auto klimmen om stunts uit te voeren, red.) Het is niet de bedoeling dat de mensen die ‘s avonds laat aan 37 km per uur rijden in een zone 30 geflitst worden.”

“Als we flitsen, moeten we in eerste instantie ingrijpen op de zware feiten”, vindt burgemeester John Crombez (Vooruit Plus).
“Als we flitsen, moeten we in eerste instantie ingrijpen op de zware feiten”, vindt burgemeester John Crombez (Vooruit Plus). © EFO

Voor de zware overtreders en snelheidsduivels is Crombez scherp: “We hebben daar in Oostende iets te veel last van. Dat is in alle omstandigheden onaanvaardbaar en we zullen daarop extra inzetten. Maar dat doe je niet met een Lidar.” Crombez is duidelijk: “De zware overtreders moeten aangepakt worden. De opbrengst van die boetes is voor een ander niveau. Dat levert dan niets op voor de stadskas, maar dat is ook niet onze insteek.”

Zone 30

Ook over de zone 30 in de hele stad sprak de burgemeester zich uit: “We zullen de snelheid in bepaalde straten aanpassen naar 50 km per uur in functie van voetgangers en fietsers, maar ook in functie van tijdstip en drukte. In de Voorhavenlaan, waar ‘s avonds weinig verkeer is en er een voorrang van rechts is, kan het misschien met wisselende snelheden.”

Data zullen belangrijk zijn: “De politie verzamelt nu gegevens van het Agentschap Wegen en Verkeer en hun eigen cijfers over snelheid en drukte om te zien wat nodig is. In januari kan beslist worden.” Crombez noemt als voorbeelden de grote assen, zoals Zilverlaan, Stuiversstraat en Voorhavenlaan.

Niet straffeloos

Politie Oostende maakt momenteel een analyse van de zone 30. Korpschef Philip Caestecker: “Het is niet eenvoudig. We moeten er rekening mee houden dat een groot deel van de huidige zone 30 al bestond van voor de laatste toevoeging. Daarbij maken we ook een analyse van de ongevallen in de zone 30. Als iemand dronken tegen een wagen rijdt, dan heeft dat niets met een zone 30 te maken. We brengen de aan snelheid gerelateerde ongevallen in kaart.” Snelheidsduivels passen maar beter op hun tellen. Korpschef Philip Caestecker wees op de inzet van bemande flitsers: “We hebben ‘s avonds en ‘s nachts al geflitst om patserwagens (auto’s met asociaal en onverantwoord rijgedrag, red.) te vatten. Dat was onder meer het geval op de Schorre.”

De politie geeft geen cijfers over hoe vaak er (bemand) geflitst wordt, maar wijst er op: “Er zijn de onbemande trajectcontroles en flitspalen en ook de bemande wagen met flitser. Er is altijd één van die drie flitsmethodes actief in Oostende.”

Tom Lamont (Vlaams Belang): “Onze druk tijdens de verkiezingscampagne heeft gewerkt”

Tom Lamont (Vlaams Belang), die op de gemeenteraad vragen stelde over de investeringen bij de politie en de zone 30, reageert tevreden: “Onze druk tijdens de afgelopen verkiezingscampagne heeft gewerkt. De afgelopen jaren werd er jacht gemaakt op de automobilist en werden GAS-boetes gebruikt om de stadskas te vullen, dit mag niet de bedoeling zijn. De doelstelling van een snelheidscontrole moet altijd zijn om de verkeersveiligheid te verhogen, niet om de stadskas te vullen. Onze focus ligt de komende legislatuur op een degelijke beargumentering voor de keuze van de snelheidslimiet en op duidelijke aanduidingen en communicatie over de opgelegde snelheidsbeperkingen.”

The post Crombez haalt superflitser per direct uit het verkeer: “Budgettaire mag niet de insteek zijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe interim-president Zuid-Korea wil politieke crisis beëindigen

De nieuwe interim-president van Zuid-Korea, Choi Sang-mok, heeft vrijdag beloofd de politieke crisis in het land te overwinnen. De crisis in Zuid-Korea begon toen de geschorste president Yoon Suk-yeol op 3 december de krijgswet uitriep, omdat de oppositie er volgens hem alles aan deed om de regering te dwarsbomen.

Lees meer »

Waarom je vandaag zoveel reclame in tv-programma’s ziet: “Dit gaat over het redden van de creatieve sector”

Van fictiereeksen à la ‘Single Bells’ tot realityprogramma’s als ‘De rugzak’: met product placement krijg je bij zowat elk tv-programma ook een portie reclame cadeau. Dat die tactiek af en toe te ver gaat, bewijst de recente boete van 20.000 euro voor ‘Dagelijkse kost’. Al leggen bedrijven soms veel hogere bedragen op tafel om als commerciële partner te mogen opdraven

Lees meer »

Bewakers aan deur en psychologen voor personeel: Colruyt op Antwerpse Zuid weer open na aanslag op kerstnacht

Wel met twee stevige bewakers aan de deur, maar de Colruyt-winkel op de Gentplaats in Antwerpen is donderdagochtend op het gebruikelijke uur weer geopend. Enkele werkmannen zijn al vroeg in de weer om de beschadigde ramen van de inkomdeur te vervangen. De ravage door de aanslag op kerstnacht wordt opgeruimd, al hebben de gebeurtenissen van de laatste maanden wel een

Lees meer »

U17 A van RTH in Champions League volleybal

Dit is de U17 A van volleybalclub Rembert Torhout Heren: staande van links naar rechts Jona Rabaut, Massimo Masschelein, Boris Vandaele, Jitse Verbeke en Noah Soete en zittend Stan Denoo, Lars VandenBussche, Noah Teirlinck, Rune Dekeyser, August De Gres en Merlijn Cosyns. In de loop van het seizoen is ook Rube Dewilde vast bij het
The post U17 A

Lees meer »

Marcel Vanslembrouck (77) schrijft boek vol jeugdherinneringen: “Ik blijf sterk aan Kortemark gehecht”

Marcel Vanslembrouck, die al heel wat dichtbundels en biografieën op zijn naam heeft, is dit keer in de pen geklommen voor het autobiografische Een jongen van de Krekebeek. In dat boek vol jeugdherinneringen beschrijft de Torhoutenaar zijn jeugdjaren in Kortemark, waar hij tot z’n 25ste gewoond heeft.
The post Marcel Vanslembrouck (77) schrijft boek vol jeugdherinneringen: “Ik blijf sterk

Lees meer »

Broers openhartig over recent verlies van Jonah (23) na arbeidsongeval: “Op feestjes had hij altijd oog voor de stille mensen”

Dat ze deze kerst plots niet meer voltallig zouden zijn, had niemand zien aankomen. Jonah (23) raakte een kleine twee weken geleden betrokken bij een zwaar arbeidsongeval. De twintiger overleed twee dagen later in het ziekenhuis. Het gezin vroeg donaties voor De Warmste Week, in plaats van bloemen op de begrafenis. “Dit is ons laatste eerbetoon aan onze grote broer.”

Lees meer »

Beet man (41) vingerkootje van huisgenoot af? Of was het toch zijn pitbull? Tongerse rechter staat voor vraagstuk

Een 41-jarige man uit Blankenberge, die ervan verdacht wordt dat hij de pink van een van zijn huisgenoten in Maasmechelen heeft afgebeten, moet hiervoor mogelijk twaalf maanden de gevangenis in of een werkstraf van 120 uur uitvoeren. “Maar ik heb helemaal niet gebeten. Het was zijn pitbull”, zo verweerde de veertiger zich dinsdag tegenover de rechter. Hij vraagt dan ook

Lees meer »

Ouders opgepakt, ondervraagd en weer vrijgelaten na plots overlijden baby: “Twee uur na dood van ons dochtertje zaten we al in verhoorkamer”

De twee ouders uit Hoboken die zondag werden opgepakt na het verdachte overlijden van hun baby’tje Nadia Nour, zijn terug thuis. Volgens het parket is er geen sprake van geweld. Een opluchting voor de ouders, al wisten zij al die tijd dat zij niets hadden misdaan. “Nog geen twee uur na het plotselinge overlijden van onze dochter zaten we apart

Lees meer »