Zakenman en loodgieter in nauwe schoentjes na kraak Sky-ECC berichtenapp: “Veel geblaat, weinig wol”

“Hij smeet zijn Sky-ECC-telefoon stuk en gooide die in de zee.” De paniek bij een 55-jarige zakenman uit Roeselare was groot toen duidelijk werd dat op 9 maart 2021 de politie er was in geslaagd de onkraakbaar gewaande chatdienst Sky-ECC te ontcijferen. Daaruit bleek dat hij met vier anderen plannen beraamde om aanvoerlijnen van containers drugs vanuit Zuid-Amerika te organiseren. Op het proces in Kortrijk dat van start ging, riskeren ze allen 3 jaar cel. “Hij deed net niét mee, hield hen aan het lijntje, uit schrik na bedreigingen”, vroeg advocaat Joris Van Maele de vrijspraak.

Op 9 maart 2021 slaagde de politie erin de extra beveiligde chatdienst Sky ECC te kraken. Eén miljard chatberichten uit het drugsmilieu kwamen zo in handen van justitie. Een vloedgolf aan nieuwe drugsonderzoeken was daarvan het gevolg. Op drie jaar tijd werden al 586 dossiers aangelegd en 1093 personen veroordeeld, aldus de federale politie. Bijna 183 miljoen euro kon al in beslag genomen worden.

Het duurde zo’n twee jaar maar uiteindelijk leidden Sky-ECC-gesprekken ook naar een 55-jarige zakenman uit Roeselare, actief in internationale logistiek. Antwerpse loopjongens van de mocromaffia zagen in hem en zijn expertise een ideale schakel om er voor te zorgen dat containers met dekladingen zoals soja, textiel en tropisch hout vol harddrugs onder de radar van de douane zouden blijven. Ilias N. (33) uit Antwerpen, al genoemd in twee andere dossiers van Sky-ECC, werkte samen met een loodgieter uit Kortrijk. Die introduceerde op zijn beurt de zakenman uit Roeselare in het netwerk. Achter de schermen bracht ook Tom W. (41) uit Oudenaarde, een notoire drugscrimineel die door tal van veroordelingen al minstens tot 2039 in de cel moet blijven, spelers met elkaar in contact.

Gouden ei

Uit het onderzoek bleek dat de zakenman, de Kortrijkzaan, Ilias N. en ook Morad A. (35) uit Antwerpen via de versleutelde app op hun Sky-ECC-telefoon plannen smeedden om vanuit Zuid-Amerika harddrugs via containers in te voeren. In dat kader werden ook twee groepschats opgestart. De zakenman kreeg in november 2020 zo’n telefoon in de handen gestopt. “Hij wou er aanvankelijk niets mee doen, maar toen kwamen de bedreigingen”, aldus zijn advocaat Joris Van Maele. “Bedreigingen met granaataanslagen op zijn oprit, ontvoering van zijn gezin. Anderen zagen hem als een ‘gouden ei’ waarvan ze zouden kunnen profiteren. Hij moest kiezen voor de dood of de gladiolen, deed zogezegd mee, maar eigenlijk hield hij hen aan het lijntje. Hij stuurde vrachtbrieven voor China door in plaats van voor Zuid-Amerika, stuurde valse statistieken door. Hij was een fata morgana. Uiteindelijk is er geen euro gerold en geen gram drugs verscheept. Er was veel geblaat maar weinig wol.”

“Enkel met een blanco strafregister maakt hij nog kans op een terugkeer. Maar hij is gekraakt en gebroken” – advocaat Joris Van Maele

Het onderzoek berokkende de Roeselaarse zakenman ondertussen al flink wat schade. “Hij werd in zijn firma langs de kant geschoven”, aldus Joris Van Maele. “Enkel met een blanco strafregister maakt hij nog kans op een terugkeer. Maar hij is gekraakt en gebroken. Voor, tijdens en na het onderzoek kreeg hij meermaals bezoek van ongure types die hem bedreigden. Hij legde daar klacht voor neer en gaf berichten, audio- en videofragmenten aan het gerecht om hen te helpen die types te klissen. Hij stapte nog voor Sky-ECC was gekraakt al naar de federale gerechtelijke politie in Brugge.”

Grote geldsommen beloofd

Voor zijn vermeende aandeel in de voorbereidende handelingen voor een drugstrafiek en deelname aan een criminele organisatie vroeg hij dan ook de vrijspraak. De openbare aanklager eiste een celstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar effectief, en 8.000 euro boete. “Hij wist maar al te goed waar het over ging”, aldus de procureur. “Uit niets bleek dat hij bang was of bedreigd werd. Hij was grote geldsommen van 150.000 tot 200.000 euro beloofd.” “Er was helemaal geen financiële noodzaak om mee te doen, hij verdiende toen 15 tot 20.000 euro per maand”, diende Joris Van Maele haar van antwoord.

Ook voor voormalig zelfstandig loodgieter uit Kortrijk dreigt 3 jaar cel, waarvan 1 jaar effectief, en 8.000 euro boete. Omdat hij als tussenschakel tussen Tom W. in de gevangenis en de anderen fungeerde. “Hij raakte in contact met Tom W. en nam een reeks slechte beslissingen”, bekende advocaat Thomas Vandemeulebroucke. In een ander Sky-ECC-dossier kreeg hij begin 2024 al een werkstraf van 175 uren. Hij vroeg de rechter dat als voldoende te beschouwen.

Loopjongen

Volgens de openbare aanklager nam Ilias N. uit Antwerpen vanuit de Antwerpse mocromaffia het initiatief voor de plannen voor de aanvoerlijnen van harddrugs. “Hij was ook maar een loopjongen die in opdracht handelde”, aldus advocaat Koen Vaneecke. “Hij werd onlangs al veroordeeld tot 54 maanden effectieve celstraf en een boete van 40.000 euro in een ander Sky-ECC-dossier en er wacht hem mogelijks nog 6 jaar cel en een verbeurdverklaring van 2,7 miljoen euro in een ander Antwerps dossier.” Hij vroeg de Kortrijkse rechter dat als voldoende straf te beschouwen. Morad A. (35) ging voluit voor de vrijspraak. Hij ontkent dat zijn bijnaam op Sky-ECC ‘wingman’ is en zegt dus niet bij de gesprekken betrokken te zijn geweest. De openbare aanklager is een andere mening toegedaan. “Als ‘wingman’ in Turkije is, is ook hij daar. Op de dag dat ‘wingman’ terug in België is, is ook hij terug”, aldus de openbare aanklager.

Keizer zonder kleren

Tom W. uit Oudenaarde tenslotte kwam in dit dossier ter sprake omdat hij vanuit de gevangenis contacten samen bracht om de plannen te smeden. Hij zou ook in de beoogde winst meedelen. Later luidde het dat hij tegen betaling nog een Rus kon fiksen die Sky-ECC-gesprekken kon wissen. “Zijn verhaal wordt zielig”, vond zijn eigen advocaat Stijn Roels. “Het is een keizer zonder kleren geworden”, refereerde hij naar het sprookje van ‘De nieuwe kleren van de keizer.’ Iemand die zich altijd wil profileren, denkt dat hij nog gezag heeft, maar eigenlijk niets meer voorstelt. Hij moet minstens al tot 2039 in de cel blijven en er dreigen nog andere celstraffen van 6 en 7 jaar. Welk perspectief heeft hij nog? Hij was trots en fier, maar stelt op vandaag niets meer voor.”

Samen met de twee Antwerpenaren riskeert hij in dit dossier 3 jaar effectieve celstraf. Vonnis op 4 december. (LSi)

The post Zakenman en loodgieter in nauwe schoentjes na kraak Sky-ECC berichtenapp: “Veel geblaat, weinig wol” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Trump wil autonomie voor de Palestijnen, maar niet per se in de vorm van een tweestatenoplossing”: wat na de deal van 16 dagen?

De Israëlische regering keurde het akkoord met de Palestijnse beweging Hamas nog niet goed, maar het is nu al duidelijk waar het pijnpunt zal liggen: bij de overgang van fase één naar fase twee. Dan moet het tijdelijke staakt-het-vuren een permanente status krijgen. Pas als dat lukt, kan over fase drie onderhandeld worden, waarin akkoorden bereikt moeten worden over de

Lees meer »

KIJK. Octopus valt Italiaans model aan tijdens zwempartij op vakantie

Het Italiaanse model Federico Cola zal zich zijn vakantie op de Seychellen wellicht nog lang herinneren. Federico filmde zichzelf tijdens een zwempartij in de zee, wanneer hij plots wordt aangevallen door een octopus. Het dier klimt nadien omhoog op zijn been. Federico schrikt eerst, maar pakt het dan op om aan de camera te tonen. “De ware liefde gevonden”, titelde

Lees meer »

Reddingsactie illegale goudmijn afgelopen, 87 lichamen geborgen: “Mijnwerkers aten mensenvlees om te overleven”

De reddingsactie in de illegale goudmijn in Zuid-Afrika is afgelopen. In totaal zijn 87 lichamen geborgen. Enkele honderden illegale mijnwerkers zaten maandenlang vast in de verlaten mijn in Stilfontein, ongeveer 150 kilometer ten zuidwesten van Johannesburg. Volgens Zuid-Afrikaanse media hebben sommigen onder hen uit pure wanhoop mensenvlees gegeten om te overleven.

Lees meer »

Celstraf voor vrouwelijk duo dat wekenlang verbleef op hotel in Brugge en Blankenberge, maar de rekening niet betaalde

Twee 61-jarige vrouwen verbleven wekenlang op hotel in Blankenberge en Brugge, maar lieten de torenhoge rekening onbetaald achter. Dat levert hen bij verstek drie maanden effectieve cel op.
The post Celstraf voor vrouwelijk duo dat wekenlang verbleef op hotel in Brugge en Blankenberge, maar de rekening niet betaalde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kunstkring Wenghina exposeert in Sint-Andriesziekenhuis

Het Sint-Andriesziekenhuis heeft een rijke traditie als het gaat over het tentoonstellen van kunstwerken. Al sinds mei 1981 weet men cultuur en creativiteit uit te dragen door kunstkringen samen te brengen via de diverse tentoonstellingen. Een eer die voor de 260ste tentoonstelling weggelegd was voor Kunstkring Wenghina, een gevestigde waarde in en rond Wingene. Mia
The post Kunstkring Wenghina

Lees meer »

“Tot 200 kandidaten voor één huurwoning”: Gentse huurmarkt is oververhit, waarschuwt vastgoedfederatie CIB

Wie in Gent een appartement wil huren, moet steeds vaker een motivatiebrief schrijven. En intussen swingen ook de prijzen de pan uit. Volgens vastgoedfederatie CIB is het aanbod niet langer afgestemd op de vraag. Woordvoerder Kristophe Thijs ziet drie belangrijke oorzaken. “In 2024 zijn er zo’n 20 procent minder huurcontracten afgesloten in Gent. Dat is problematisch.”

Lees meer »

Jong en oud vechten om site Rogiers: Kinderboerderij en -opvang, of buurthuis voor senioren?

De site Rogiers zou eerst een inbreidingsproject worden, maar een bewonersactie zorgde voor een kentering. Het beleid neigt sindsdien naar een combinatie van kinderboerderij en kinderopvang, maar nu is er een petitie met vraag naar een buurthuis voor senioren.
The post Jong en oud vechten om site Rogiers: Kinderboerderij en -opvang, of buurthuis voor senioren? appeared first on KW.be.

Lees meer »