Stad Roeselare lanceert proefproject op Onze-Lieve-Vrouwemarkt om sluikstorters een halt toe te roepen: “Het is ons menens”

In het kader van de Week van de Handhaving, die van 7 tot 13 oktober loopt, pakt de stad Roeselare uit met enkele acties om sluikstorten en zwerfvuil tegen te gaan. Nieuw is een proefproject op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt, waarbij een lichtpunt aanslaat wanneer iemand een glasbol of textielcontainer nadert. “We merken dat veel sluikstorten na zonsondergang gebeurt.”

Vanuit verschillende hoeken in de stad gaat men de strijd met zwerfvuil aan. “Het onderhoud door de stadsdiensten van straten, pleinen en parken vergt veel inspanning. Dagelijks is men daar met achttien mensen mee bezig. In 2023 haalden ze maar liefst 177.020 kilogram afval op”, aldus schepen van Afval en Netheid Stefaan Van Coillie (CD&V).

Roeselare kan ook rekenen op een grote groep Mooimakers die in 2023 6.516 kilogram afval opruimden. 985 sluikstorters liepen in 2023 tegen de lamp en kregen een GAS-boetes. 171 van die GAS-dossiers werden behandeld rond sluikstorten bij glasbollen. “In de eerste helft van dit jaar zijn er al 155 dergelijke dossiers. Het is dan ook belangrijk dat we het sluikstorten rond glasbollen en textielcontainers harder aanpakken”, aldus de schepen.

Meer camera’s

De stad besliste om extra camera’s in te zetten rond die glasbollen en textielcontainers. “Per week zijn minstens twee camera’s actief op deze locaties, een aanzienlijke verhoging ten opzichte van vorige jaren.”

Uit recente cijfers blijkt dat die verhoogde camera-inzet ook loont. “Tussen 11 juli en 5 september hebben we op gekende plaatsen maar liefst 49 vaststellingen gedaan, 24 via nummerplaat, 25 via gezichtsherkenning.”

Nieuw is ook de inzet van verlichting. “We merken dat er vaak gesluikstort wordt na zonsondergang. Om dat te ontmoedigen, starten we nu een proefproject aan de Onze-Lieve-Vrouwemarkt in Krottegem op waarbij verlichting wordt geplaatst bij glasbollen en textielcontainers. Wanneer iemand in de buurt daarvan komt, slaat het licht aan. Een goed verlichte omgeving is minder aantrekkelijk voor sluikstorters.”

Hogere boetes

Wie toch de intentie heeft om zwerfvuil te dumpen, denkt toch best twee keer na. “De boetes liggen een pak hoger dan vorig jaar. Vorig jaar waren de boetes voor sluikstorten aan een glasbol gemiddeld 130 euro, dit jaar ligt dit bedrag al op 223 euro. Het is ons menens om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten verder te zetten.”

The post Stad Roeselare lanceert proefproject op Onze-Lieve-Vrouwemarkt om sluikstorters een halt toe te roepen: “Het is ons menens” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hubert geeft aan trainer Anderlecht te willen blijven: “Ik heb wel het gevoel dat deze job iets voor mij is”

Spannend werd de klassieker tussen Anderlecht-Standard nooit. Een duidelijke 3-0-zege voor paars-wit. En zo scoort David Hubert alweer punten. “Het is niet aan mij om een beslissing te nemen. Maar de band tussen spelers en coach is zeker aanwezig”, zegt Colin Coosemans. Ook Hubert zelf geeft aan zeker en vast niet rouwig te zijn om het definitief over te nemen.

Lees meer »

Sneuvelt cordon sanitaire na de lokale verkiezingen? Dit zeggen Vlaams Belangers als camera’s niet draaien: “Er komt een aardverschuiving aan”

Op 13 oktober heeft Vlaams Belang een afspraak met de geschiedenis: de partij wil dan het cordon sanitaire definitief doorbreken. Denken de eigen militanten ook dat het echt gaat lukken? Onze journaliste liep rond om te horen wat zij zeggen als de camera’s niet draaien. “Ik voel bij veel N-VA’ers dat ze met ons willen samenwerken.”

Lees meer »

Ook Gits Groeit aan boord van ‘High Five’-project

Na de uitrol van High Five voor de Hoogleedse centrumscholen, stapt nu ook de school Gits Groeit mee in dit project. Bij de start van de Week van de Mobiliteit kwam superheld Five van het project de aftrap geven in de school Gits Groeit.
The post Ook Gits Groeit aan boord van ‘High Five’-project appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Beelden tonen hoe jongeman (21) door groep mannen in elkaar wordt geslagen na parkeerruzie in Vilvoorde

Op bovenstaande beelden is te zien hoe een 21-jarige jongeman klemgereden wordt na een parkeerruzie in Vilvoorde. De aanvallers, zijn overburen, sleuren hem uit de auto en vallen hem aan. Het slachtoffer ligt in foetushouding op het koude asfalt, met zijn armen rond zijn hoofd, terwijl de mannen op hem inbeuken. Daarna arriveert nog een tweede wagen met drie andere

Lees meer »

Is het kiezersbedrog wanneer een kandidaat-burgemeester toch kiest voor ministerpost? Theo Francken vindt van niet “als je het de kiezer vooraf uitlegt”

Kandidaat-burgemeester zijn, maar tegelijk weten dat je misschien minister wordt: valt dit met elkaar te verzoenen? Theo Francken, opnieuw kandidaat-burgemeester in Lubbeek voor N-VA Plus maar ook genoemd als mogelijke minister in de volgende federale regering, ziet er alvast geen graten in, "als je het de kiezer op voorhand uitlegt". Hij heeft de inwoners van Lubbeek daarom een brief gestuurd.

Lees meer »

Veel ambiance op startavond Markant Langemark-Poelkapelle

Voor de startactiviteit van het nieuwe werkjaar zetten een vijftigtal dames van Markant Langemark-Poelkapelle de bloemetjes buiten met een muzikale bingo, inclusief live zangeres. “Er was heel veel ambiance”, lacht voorzitter Laurence Vanpeperstraete. “We zijn wel tevreden met de opkomst. Na een pauze van twee maanden zagen we veel bekende gezichten terug, maar ook veel
The post Veel ambiance

Lees meer »

Onderpastoor Henk Gevaert uit Moorslede krijgt een andere parochie, boze familie reageert: “De uitvaart van ons mama heeft hij verpest”

Dat onderpastoor Henk Gevaert van de Sint-Martinusparochie in Moorslede door het bisdom Brugge op non-actief is gezet en dit in de media kwam, zorgt vanzelfsprekend voor nogal wat reacties. Onder meer ook bij families die klachten hadden over ‘mijnheer pastoor’. Het bisdom bevestigt dat er voor priester Henk Gevaert een nieuwe opdracht wordt gezocht.
The post Onderpastoor Henk Gevaert

Lees meer »

Werken gestart voor nieuwe vrachtwagenparking langs A11 in Zeebrugge

In Zeebrugge zijn de werken begonnen voor een nieuwe vrachtwagenparking naast de A11. De nieuwe parking moet de parkeerproblematiek in de omliggende woonkernen oplossen. Op de parking zal plaats zijn voor zo’n 140 vrachtwagens. Er komt ook een restaurant, een supermarkt en sanitair voor de vrachtwagenchauffeurs. Tegen september 2025 moet de parking klaar zijn.

Lees meer »

‘EHBG’-stickers voor Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheidszorg

Van 1 tot 10 oktober vindt de jaarlijkse tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid plaats, dit jaar met het thema ‘omgaan met moeilijke perioden’. Stad Oostende grijpt deze tien dagen aan om mentaal welzijn in de kijker te plaatsen en slaat daarvoor de handen in elkaar met diverse partners. De stad lanceert daarbij een ‘EHBG’-sticker, die op verschillende plaatsen zal aanwijzen

Lees meer »

Winnaars autozoektocht ontvangen hun prijs

In oc ’t Zonnerad vond de prijsuitreiking plaats van de autozoektocht die georganiseerd werd door Prime Productions in samenwerking met de toeristische dienst van de gemeente Zonnebeke.
The post Winnaars autozoektocht ontvangen hun prijs appeared first on KW.be.

Lees meer »

Florida zet zich schrap voor nieuwe orkaan

Terwijl Helena al meer dan 200 doden heeft gemaakt en voor gigantisch veel schade zorgde, komt tropische storm Milton wellicht woensdag aan land in West-Florida. Gouverneur Ron DeSantis heeft de noodtoestand al uitgeroepen.

Lees meer »

Trump keert terug naar plek waar op hem is geschoten en roept vriend Elon Musk op podium

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is zaterdag teruggekeerd naar Butler (Pennsylvania), de plek waar op hem werd geschoten. Hij noemde schutter een “kwaadaardig monster” en gaf zijn politieke tegenstanders nog maar eens de schuld. Elon Musk sprak de menigte ook toe en zei: “De beste karaktertest is zien hoe iemand zich gedraagt als hij onder vuur ligt”.

Lees meer »