Wandel- en fietsbrug van ruim 7 ton verbindt Torhoutse stadstuinen

Sinds zaterdag zijn de Torhoutse stadstuinen de Brouckere en ‘s Gravenwinkel met elkaar verbonden door een brug van 20 meter lang en een gewicht van ruim 7 ton. De brug, bedoeld voor fietsers en voetgangers, mag vanaf nu gebruikt worden. Ze bevindt zich in de directe omgeving van zaal Club de B.

De feestelijke opening ging gepaard met het knippen van een lintje, enkele toespraken en vrolijke muziek door de mobiele partyband De Toâpe Geraapte.

Met handpomp de wadi’s vullen

Eigenlijk zijn er niet twee, maar drie tuinen aan elkaar gekoppeld, want op de plaats op de Burg waar het oud-financiëngebouw gesloopt werd, is een derde, nieuwe tuin aangelegd. Het ontwerp ervan focust op ontmoeting. “Je vindt er picknickbanken en zitgelegenheden”, zegt schepen van Natuur en Groen Elsie Desmet. “Water en groen wisselen elkaar op een speelse manier af. Wie van avontuur houdt, kan via boomstammetjes de overkant van de wadi’s bereiken. Wie het minder avontuurlijk wil, kan kiezen voor de stapstenen. Kinderen kunnen zich uitleven met de handpomp die de wadi’s vult met regenwater uit een van de vele regenputten. De hangmatten op het houten terras nodigen uit om even languit te luieren. De tuin ’s Gravenwinkel heeft dan weer schaduwrijke plaatsjes om weg te dromen bij het lezen van een boek of om te kuieren door het park.”

Vertraging door de vele regen

Landschapsarchitect Yves Dehondt van Green-YD ging aan de slag om de drie centrale groene longen om te toveren tot één groot, gevarieerd park. Cruciaal in het ontwerp is een toegankelijke verbinding tussen de drie tuinen en tussen de twee handelskernen van de Burg en de Oostendestraat. In zijn ontwerp speelt hij met de openheid van de tuin de Brouckere en de meer beslotenheid van de tuin ’s Gravenwinkel.

De heraanleg van de tuin de Brouckere is nog aan de gang, maar zou tegen het eind van het jaar eveneens af moeten zijn.

“Ondanks de vertraging van de werkzaamheden door de vele regen sinds oktober vorig jaar zijn we blij dat we nu al de groene verbinding tussen de Burg en het stadscentrum kunnen openen”, zegt schepen Desmet. “Deze verbinding is een meerwaarde voor wandelaars en fietsers. Ook het feit dat de Villa de Brouckere en Club de B opnieuw vlot toegankelijk zijn, is een pluspunt. We kijken nu reikhalzend uit naar de afwerking van de tuin de Brouckere. Dan zal de oase van groen een ware verademing zijn.”

The post Wandel- en fietsbrug van ruim 7 ton verbindt Torhoutse stadstuinen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verkiezingsdebat in Ardooie draaide rond verkeersveiligheid, parkeerplaatsen… en een openstaande rekening

Unizo Ardooie-Koolskamp organiseerde donderdagavond een verkiezingsdebat. In een afgeladen ‘t Hofland werd duidelijk dat verkeersveiligheid hoog op de agenda staat bij zowel meerderheidspartij Groep 82 als de overige partijen. Bij momenten werd het een pittig en persoonlijk debat. Wij geven een uitgebreid verslag.
The post Verkiezingsdebat in Ardooie draaide rond verkeersveiligheid, parkeerplaatsen… en een openstaande rekening appeared first on

Lees meer »

De boeken van de week: Stefan Hertmans over vriendschap, prikkelende weetjes van Pieter Gaudesaboos en vrouwen in het verzet in Antwerpen   

‘Dius’ van Stefan Hertmans is uit. Hij baseerde zijn nieuwe roman op een persoonlijke vriendschap. Welke rol speelden vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen? Nico Wouters zoekt een antwoord samen met een team historici. Hoe worden tennisballen of kauwgom gemaakt? Pieter Gaudesaboos, winnaar van de Boon in 2022, gaat op onderzoek. Tijdens de coronapandemie verliest Marthe

Lees meer »

Oorlogsjournalist Robin Ramaekers en cameraman Stijn zien elkaar terug na dramatische nacht in Beiroet: “We zullen tijd nodig hebben om het allemaal te plaatsen en te verwerken”

VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers heeft een foto gedeeld waarop hij te zien is samen met cameraman Stijn De Smet. “Na de honderden lieve berichtjes en bezorgde vragen een groet vanuit Beiroet”, schrijft hij in een verklaring. De twee journalisten werden in de nacht van woensdag op donderdag aangevallen door een woedende Hezbollah-militie. De Smet werd in het been geschoten, Ramaekers

Lees meer »

Winkel Koerse opnieuw groot succes

De 168ste editie van Winkel Koerse, het jaarlijkse paardenkoersgebeuren in Sint-Eloois-Winkel, werd dinsdag een groot succes. Aanvankelijk bleef het vrij kalm langs het parcours in de Gullegemsestraat, maar na 16 uur stroomde het volk toe.
The post Winkel Koerse opnieuw groot succes appeared first on KW.be.

Lees meer »

Evenepoel maakt zich niet druk over het weer, ploegmaat Van Wilder pak strenger: “Organisatie moet verstand gebruiken”

Nieuwe dag, nieuwe Italiaanse najaarsklassieker. Vandaag kruist Remco Evenepoel opnieuw de degens met wereldkampioen Tadej Pogacar in de Tre Valli Varesine. De hevige regenval in de regio leek even roet in het eten te gooien, maar de (ingekorte) race gaat wel degelijk door. Twintig minuten later dan voorzien trokken Evenepoel en co zich op gang, kan onze landgenoot meedoen voor

Lees meer »

“Hij kan nu alles meer loslaten en plaatsen. Dat valt echt op”: Gianni Vermeersch (31) door de ogen van zijn vader en vriendin net voor WK gravel

Twee jaar geleden kroonde Gianni Vermeersch (31) zich in Italië tot eerste wereldkampioen gravel. Dit weekend krijgt de Klerkenaar in eigen land een nieuwe kans op een regenboogtrui. Wij spraken met zijn vader Stefaan en vriendin Shauny Vandekerckhove. “Gianni heeft veel meer zelfvertrouwen dan vroeger.”
The post “Hij kan nu alles meer loslaten en plaatsen. Dat valt echt op”:

Lees meer »

Cornelis viert honderdste verjaardag in Brugge

In de Residentie Ten Eeckhoute op de Garenmarkt in Brugge werd zaterdag de 100ste verjaardag gevierd van Cornelis Labeur. Hij werd op 28 september 1924 geboren in Sint-Agatha Berchem. Hij is van Nederlandse afkomst. Zijn hele familie Labeur woont in de provincies Zeeland en Noord-Brabant.
The post Cornelis viert honderdste verjaardag in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »