Voorzitter van hondenschool Hond en Gezel in Oostkamp diep onder de indruk na zware brand: “Het was erg om te zien, die vlammen die door het dak sloegen”

De zware brand in de hondenschool in Oostkamp van zondagavond 6 oktober heeft ook bij Eddy Parret, de voorzitter van Hond en Gezel een diep indruk nagelaten.

“Toen ik die avond telefoon kreeg van de bewoners van de manege naast ons ben ik direct naar hier gekomen”, aldus Eddy. “Zij konden dan wel nog niet zeggen of de brand bij ons was of in het andere gebouw verbonden aan het kasteel Nieuwburg. Toen ik kwam aangereden in de Kortrijksestraat, zag ik dat de Edestraat afgesloten was door de politie.”

“Toen ik aan de agenten zei dat ik de voorzitter van Hond en Gezel was, mocht ik onmiddellijk doorrijden. Daardoor vreesde ik meteen het ergste. Het was erg om te zien, de vlammen die door het dak sloegen. Ik wist toen al dat het een zware impact zou hebben voor de club.”

Grote schade

Maandagmorgen werd pas echt duidelijk hoe groot de schade is. Het gebouw staat op de inventarislijst onroerend erfgoed. “De grootste schade situeert zich in het oudste deel van ons gebouw. Daar was de zolderroostering nog in hout waardoor het vuur snel uitbreidde van de zolder naar het gelijksvloers.”

“Het later bijgebouwde liep minder schade op. Daar hebben we een betonnen roostering. Maar hoe groot de schade echt is weet ik nog niet. Het terrein in nog verzegeld. Maar ik vrees het ergste als ik kijk wat er nu nog overblijft van de dakstructuur.”

Hoe groot de schade precies is, is nog niet duidelijk. © GS

Eddy vermoedt dat de brand waarschijnlijk ontstaat is in het gebouw palend aan de voormalige woning. Daar stond een kunststoffen mazouttank die pas gevuld was, een diepvries en een waterpomp, verder niets.

Rat of marter

“Het is niet onwaarschijnlijk dat een rat of een marter, die hier al gespot zijn, in een elektriciteitskabel gebeten heeft. Maar daar is ons nog geen uitsluiting over gegeven. Het is nog afwachten op het eventuele verdere onderzoek maar of er een branddeskundige zal aangesteld worden weet ik nu nog niet,” vertelt de voorzitter.

De hoeve is eigendom van de patrimonium vennootschap die de gebouwen van het kasteel Nieuwburg beheerd. In oktober 2021 nam de hondenschool Hond en Gezel zijn intrek in de kleine hoeve in de Edestraat in Oostkamp.

Na een lange periode in de Oude Ieperweg in Loppem getraind te hebben en een korte tijd in Zedelgem moesten ze immers noodgedwongen op zoek naar een nieuwe vaste locatie.

“We hebben al die tijd ook verder gewerkt aan het onderhoud en de instandhouding van ons gebouw. Zo lag de isolatie klaar voor het gebouw dat nu door de brand is vernietigd en gingen we zeer binnenkort boordstenen zetten om de terreinen beter af te bakenen” aldus Eddy.

Toekomst

Ondanks de zware brand kijkt de voorzitter van Hond en Gezel reeds vooruit. “ Normaal was hier volgend weekend een evenement gepland, dat kan nu niet doorgaan. Gelukkig hebben we een goede band met andere clubs waar we terecht kunnen.”

“Van zodra het terrein is vrijgegeven en we zeker zijn dat alles veilig is, willen we onze leden weer hier ontvangen. We kunnen werken met een tent en we hebben ook nog altijd het zaaltje aan de andere kant waardoor we vlug alles weer kunnen laten doorgaan.”

“Maar ik ben er mij van bewust dat er in de nabije toekomst veel geld nodig zal zijn om alles te herstellen. Al weet ik nu nog niet hoe alles zal uitdraaien met de verschillende verzekeringen, mede omdat het afgebrandde deel op de erfgoedlijst staat,” besluit Eddy Parret.

(GST)

The post Voorzitter van hondenschool Hond en Gezel in Oostkamp diep onder de indruk na zware brand: “Het was erg om te zien, die vlammen die door het dak sloegen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Vrijdag stond spookrijdster Jana D. nog terecht voor drugs achter het stuur”: Mario (63) overleden, vrouw en dochters zwaar gewond na frontale botsing

Vader Mario Laurier (63) overleden, zijn vrouw Nella (40) in levensgevaar en hun tweelingdochters van 13 gewond. De ravage die een 25-jarige spookrijdster zaterdagochtend aanrichtte op de A19 in Ieper is niet te overzien. Mario ontsnapte in 2002 al eens aan de dood, toen de ex-partner van zijn toenmalige vriendin hem aanviel met een mes, maar hij vond de liefde

Lees meer »

Genkse kinderarts veroordeeld tot gevangenisstraf van 1 jaar met uitstel voor overlijden 11-jarig meisje: “Grove nalatigheid met noodlottige gevolgen”

Een Genkse pediater is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar met uitstel en een boete van 800 euro voor de dood van een 11-jarig meisje. Het meisje overleed aan de gevolgen van diabetes die niet ontdekt werd. De behandelende kinderarts bleef vasthouden aan een verkeerde diagnose en daardoor ging het meisje snel achteruit.

Lees meer »

Unieke gamebus met nieuwste technologieën in JC Tranzit speelt verder in op interesses van jongeren

De bus in JC Tranzit staat er al tien jaar, maar was voorheen ingericht als repetitieruimte en opnamestudio. Nu winnen gamen, streamen en het creëren van digitale content steeds meer aan populariteit onder kinderen en jongeren. “Het is onze ambitie om vanuit het jeugdbeleid hen te ondersteunen in hun vrijetijdsbesteding. De gamebus is nieuwe ontmoetingsplaats”, duidt Bert Herrewyn, schepen van

Lees meer »

City verliest zijn technische directeur: Begiristain vertrekt eind dit seizoen, wat met toekomst van goeie vriend Guardiola?

Manchester City verliest een belangrijke pion. Volgens ‘The Athletic’ vertrekt Txiki Begiristain (60) de technische directeur, aan het einde van het seizoen. Begiristain is de man die tal van toppers – onder wie Kevin De Bruyne – naar het Etihad Stadium haalde. Én een grote vertrouweling van Pep Guardiola. Verandert dat iets aan de toekomst van die laatste?

Lees meer »

Olifanten bundelen de krachten om kalfje van verdrinkingsdood te redden: “Indrukwekkend om te zien hoe snel de kudde reageerde”

De Britse Vanessa Holden was in september getuige van een erg spannende reddingsactie in het Addo Elephant Park in Zuid-Afrika. Een olifantje was in een vijver belandt en stond op het punt te verdrinken. Holden kon filmen hoe de moeder van het kalf haar kudde alarmeerde, omdat ze zelf niet sterk genoeg was om het dier uit de diepe plas

Lees meer »

Natuurbegraafplaats vernieuwd: “Bomen, struiken, grassen en bloemen voeren er de boventoon”

Toen de begraafplaats aan de Warandestraat in 2018 ingrijpend heringericht werd en omgevormd tot Stiltepark De Warande, kwam er achteraan op het domein een natuurbegraafplaats bij. Die is nu gerenoveerd en in haar vernieuwde toestand heropend. Een deel van de oude sparren werd gerooid.
The post Natuurbegraafplaats vernieuwd: “Bomen, struiken, grassen en bloemen voeren er de boventoon” appeared first

Lees meer »

191 gezinnen uit Sint-Andries gaan in de tegenaanval: ze procederen voor een nieuw Clubstadion

191 bewoners van Sint-Andries hebben een advocaat onder de arm genomen om te procederen pro een nieuw voetbalstadion. Ze vinden dat de twintig tegenstanders van het Clubstadion met juridische acties hun leefomgeving hypothekeren. Want daardoor komen ook de plannen voor een nieuw buurtpark in Sint-Andries in het gedrang.
The post 191 gezinnen uit Sint-Andries gaan in de tegenaanval: ze

Lees meer »

Sociaal Fonds schenkt 42.000 aan Oostendse verenigingen

Het Sociaal Fonds van de Burgemeester overhandigde 42.000 euro aan verschillende jeugd-, sociale en andere verenigingen. Het ging om de opbrengst van het jaarlijkse ontbijt, dat zondagmorgen werd gehouden in Kursaal Oostende.
The post Sociaal Fonds schenkt 42.000 aan Oostendse verenigingen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Onze Amerikacorrespondent Romina Van Camp over de snelheid waarmee Donald Trump naar de slachtoffers van orkaan Helene reisde

Donald Trump stond zo snel hij kon in Georgia, één van de zes getroffen staten die de kracht van orkaan Helene over zich heen kregen — meer dan 130 mensen stierven, 600 zijn nog vermist en duizenden blijven dakloos achter. En nee, dat is géén toeval, stelt onze Amerika-correspondent Romina Van Camp die Trump als zijn schaduw volgt. “Een dodelijke

Lees meer »