Unieke camera’s van meer dan 100 jaar oud te zien bij Belle Epoque Centrum in Blankenberge: “Er is steeds meer belangstelling voor antieke fotografie”

De nieuwe tijdelijke expo ‘Belle époque door de lens’, nog tot 25 juni volgend jaar te bezichtigen in het Belle Epoque Centrum, focust deze keer op fotografie met onder meer enkele retropareltjes van collectioneur Nic Ottevaere. “Antieke fotografie zit vandaag opnieuw in de lift”, aldus de uitgeweken Blankenbergenaar.

‘Belle époque door de lens’ brengt de rijke geschiedenis van de fotografie tot leven. “De expo laat ons zien hoe revolutionair en vernieuwend de technologie was in de belle-époqueperiode, en hoe ze onze manier van herinneringen vastleggen voorgoed veranderde.”

“Het is voor de bezoekers een unieke kans om te ontdekken hoe fotografie van een luxeproduct voor de elite evolueerde naar iets dat vandaag zo vanzelfsprekend is”, zegt schepen Kathy Kamoen (Open VLD).

Iedereen is fotograaf

Aanvankelijk diende een fotocamera enkel voor professioneel gebruik, voor de fotograaf in zijn studio. Maar al snel kon je ook thuis aan de slag met je eigen draagbare camera met filmrolletje. In de tijdelijke expo ‘Belle époque door de lens’ ontdek je hoe fotografie vanaf de belle époque een ware rage werd.

“Fotografie is vandaag voor iedereen beschikbaar. We staan er niet meer bij stil: even je smartphone erbij nemen en ‘klik’, je hebt iets digitaal vastgelegd op beeld. Iedereen is fotograaf. Maar hoe begon het eigenlijk allemaal? In de 19e eeuw ontwikkelde de fotografie zich, onder meer door de uitvinding van de ‘Kodak’ plots razendsnel”, vertelt Charlotte Hoste van het Belle Epoque Centrum.

Toverlantaarn

De expo verloopt in samenwerking met FOMU Antwerpen, Huis van Alijn Gent, Cinematek Brussel, HEY Knokke-Heist, Het Letterenhuis Antwerpen, Stadsarchief De Benne-Blankenberge en enkele privéverzamelaars.

Zo leverde ook fotograficaverzamelaar Nic Ottevaere (78), oud-Blankenbergenaar en gewezen lid van de Blankenbergse cultuurraad maar tegenwoordig woonachtig in Edegem, enkele pareltjes voor deze expo: onder meer een Watson uit 1884, de beginperiode van de belle époque, een Zeiss Ikon uit 1908 en zowaar ook een lanterna magica of toverlantaarn, voorloper van de diaprojector.

De man is al decennialang verzamelaar en heeft thuis meer dan zeshonderd van die unieke toestellen liggen, maar dit is pas de eerste keer dat hij ermee naar buiten komt. Al vele decennia houdt Nic zich in zijn vrije tijd bezig met uiteenlopende vormen van fotografie. “Ik assisteerde als kind al in de fotozaak van mijn vader, waar ik mij vooral bezighield met retouches. De digitale fotografie heeft natuurlijk veel veranderd, maar ik herinner mij nog dat er aan het einde van een vakantieperiode vaak een lange rij klanten stond aan te schuiven om hun fotorolletjes te laten ontwikkelen”, zo vertelt Nic.

Antieke fotografie herleeft

Met de komst van de smartphones hebben veel mensen hun oude ‘fotorolletjescamera’ in de kast opgeborgen, maar toch zijn er nog steeds amateurs die nog op de ouderwetse manier bezig zijn. Ook Nic ziet vandaag weer meer liefhebbers van de antieke fotografie.

“Er is een hernieuwde belangstelling voor fotorolletjes met chemie, of zelfs met glasplaten die de fotograaf dan zelf lichtgevoelig moet maken. Toen ik dat proces zag bij een bevriende hobbyfotograaf in Gent, wekte dat ook bij mij de interesse op en nu fotografeer ik met een antieke houten camera uit mijn eigen verzameling, met lenzen van meer dan een eeuw oud, belichtingstijden van meerdere seconden en een chemisch proces waarbij zowel voor als na het maken van de foto van alles fout kan gaan”, klinkt het.

Na enkele omzwervingen vond Nic een eigen studio met museumruimte in Merksem. Hij is aangesloten bij fotograficaclub Lucifer in Deventer, Nederland en is geregeld terug te vinden op beurzen.

De expo ‘Belle époque door de lens’ is nog t.e.m. zondag 15 juni ‘25 te bezichtigen in het Belle Epoque Centrum in de Elisabethstraat. Ze is opgebouwd binnen de permanente collectie van het Belle Epoque Centrum en inbegrepen in de toegangsprijs. De openingsuren zijn van dinsdag t.e.m. zondag van 14 tot 17 uur. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie of via de website van het Belle Epoque Centrum: www.belleepoquecentrum.be/tickets

(WK)

The post Unieke camera’s van meer dan 100 jaar oud te zien bij Belle Epoque Centrum in Blankenberge: “Er is steeds meer belangstelling voor antieke fotografie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Als spektakel altijd voorrang krijgt, zijn we bezig met Romeinse Spelen”: Benoot vraagt dat UCI voor veiligheid kiest en meer technologie toelaat in koers

Had een tracker op de fiets het leven van Muriel Furrer kunnen redden? Hadden de hulpdiensten haar tijdig kunnen vinden als er een crashdetectiesysteem was geïnstalleerd? Na het dodelijke ongeval op het WK in Zürich klinkt de roep luid om meer technologische hulpmiddelen toe te laten in de koers. Tiesj Benoot: “Als je door het toelaten van technologie één mensenleven

Lees meer »

Oud-leerlingen VBS Houthulst halen herinneringen op tijdens reünie

Onlangs werden alle oud-leerlingen van VBS Houthulst, geboren in 2006 uitgenodigd. Deze jongeren staan als 18-jarigen op de valreep naar de volwassenheid en dan is een bezoek aan hun lagere school heel leuk. Ze haalden vele herinneringen aan de lokalen, de juffen en de meesters op. Ze bezochten ook als primeur de nieuwe sportzaal die
The post Oud-leerlingen VBS

Lees meer »

Strenge scores van Viktor in ‘Komen eten’ zorgen voor nare nasmaak bij de Verhulstjes: “Dit doe je toch niet bij familie”

Dat Viktor Verhulst zijn rol als jurylid in ‘Komen eten’ serieus nam, was duidelijk. In tegenstelling tot Marie, Gert en Ellen, was hij spaarzaam met tienen. Zo gaf hij Ellen slechts een zes voor sfeer en gezelligheid, en ook Marie’s kookkunsten kwamen net aan een voldoende. En die ‘slechte’ punten blijven ten huize Verhulst ook nu nog nazinderen. “Dat doe

Lees meer »

“Nee, Kortrijk is geen drugsstad”: Stand van zaken na 1 maand verhoogde politieaanwezigheid

Bij het begin van het nieuwe schooljaar startten de Politiezone VLAS en Stad Kortrijk, samen met De Lijn, NMBS, Securail en de spoorwegpolitie, met de aanpak van de (verkeers)veiligheid en overlast in de stations- en uitgaansomgeving in Kortrijk. Eén maand verder geven ze politie een tussentijdse stand van zaken over deze aanpak.
The post “Nee, Kortrijk is geen drugsstad”:

Lees meer »

Florida zet zich ‘opnieuw’ schrap voor zware orkaan van hoogste categorie: grootste evacuatie verwacht sinds 2017 door Milton

Twee weken na de verwoestende passage van zware orkaan Helene moet Florida zich opnieuw voorbereiden op de komst van een nieuwe zware orkaan: Milton. De orkaan zal volgens de weermodellen dwars over de staat heen gaan. Momenteel is Milton al in minder dan 24 uur uitgegroeid van een tropische storm tot een categorie 5 orkaan, de hoogste categorie. Opnieuw voorspelt

Lees meer »

‘Dag van de platte portemonnee’ sluit kermis Zarren af: “Vorig jaar groot succes”

Traditiegetrouw sluit Zarren een periode van twee maanden kermis in Groot-Kortemark af. De feesttent op het Zarrenplein vormt het kloppend hart, waar het feestcomité van Zarren iedereen met open armen verwelkomt. De Ruyterhoekvrienden nemen de laatste kermiszondag voor hun rekening.
The post ‘Dag van de platte portemonnee’ sluit kermis Zarren af: “Vorig jaar groot succes” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Laat je begoochelen door Alex Agnew of Brit Floyd: 7 ongelooflijke tributeshows voor een vurige herfst en winter

Heimwee naar het festivalseizoen? Niet nodig, want een veelheid aan daverende concerten belooft de komende maanden rijkelijk muzikaal in te kleuren. Voeren je nostalgische gevoelens je nóg verder terug dan de zomer, richting sixties en seventies? Helemaal perfect. Tal van tributebands warmen de koude periode immers stevig op met een ode aan het muzikale kruim van toen. HLN Shop verzamelt

Lees meer »

Burgemeester Bart De Wever knipt eerste illegale e-step doormidden: “Ze zijn levensgevaarlijk en moeten verboden worden”

In een opvallende actie heeft burgemeester Bart De Wever de eerste illegale e-step eigenhandig doormidden geknipt. Dit symbolische gebaar markeert de start van een strengere aanpak tegen gevaarlijke e-steps op de Antwerpse wegen. “In de afgelopen twee jaar hebben we meer dan 4000 processen-verbaal opgesteld voor step-overtredingen, en 320 steps in beslag genomen,” verklaarde De Wever. “Sommige halen snelheden boven

Lees meer »

Franse huurmoordenaar van amper 14 jaar opgepakt

Het Franse gerecht heeft een 14-jarige opgepakt voor een huurmoord gepleegd in Marseille. Opdrachtgever was een gevangene uit Aix-Luynes. “We weten dat criminele organisaties steeds vaker jongeren inschakelen om ‘hun vuile werkjes op te knappen’. Maar dit is ongezien jong om tegen betaling een moord te plegen”, zegt het gerecht.

Lees meer »

“Een introverte, maar keiharde werker”: wielermecenas en bekende Jabbekenaar Freddy Casteleyn overleden

Jabbeke moet afscheid nemen van Freddy Casteleyn (81). De voormalige zaakvoerder van Stock Van Houcke en MEZ-motoren is plots overleden aan de gevolgen van een darmoperatie. Hij laat zijn echtgenote Monique, twee dochters en vier kleinzonen na. “Ik kon altijd bij mijn hem terecht voor raad en daad”, reageert zijn broer en Jabbeeks burgemeester Frank Casteleyn.
The post “Een

Lees meer »