Korpschef Peter Billiouw (54) verlaat politiezone Spoorkin en wordt raadsheer bij Comité P. “Positief verschil kunnen maken”

Na ruim vier jaar verlaat korpschef Peter Billiouw (54) uit Izegem politiezone Spoorkin (Veurne/Lo-Reninge/Alveringem), de kleinste politiezone van Vlaanderen. Hij wordt nu raadsheer bij het Vast Comité P.

“Dit is een unieke opportuniteit die me te beurt viel maar kiezen is steeds een stukje verliezen. Ik laat de politiezone dan ook met spijt in het hart achter, maar samen met de politiezone konden we een positief verschil maken.” Commissaris Geert Verslype (55) wordt vanaf 21 november waarnemend korpschef.

Begin juli 2020 werd Peter Billiouw (54) uit Izegem aangesteld als korpschef van politiezone Spoorkin. Met 57 personeelsleden is dat de kleinste politiezone van Vlaanderen. Hij volgde toen hoofdcommissaris Devid Camerlynck op, die na drie jaar toe was aan een andere uitdaging.

“De uitdagingen en bijzonderheden in een klein korps zijn inderdaad niet steeds makkelijk, maar ik heb altijd met veel grinta en drive gewerkt bij Spoorkin”, zegt Peter Billiouw. “In die relatief korte tijd hebben we als organisatie een positief verschil kunnen maken op verschillende domeinen. We doorzwommen ook heel wat watertjes. Maar nu kwam een nieuwe uitdaging op mijn pad, een unieke opportuniteit.”

Vast Comité P.

Concreet wordt hoofdcommissaris Billiouw vanaf 21 november raadsheer bij het Vast Comité P in Brussel. Dat is het extern controleorgaan van de politie en bestaat uit vijf leden met een voorzitter, steeds een magistraat. “Ik was er al eerste plaatsvervanger maar nu kwam er onverwachts vroeger een plaatsje vrij”, vertelt Billiouw.

“Het is nog maar de derde keer dat een hoofdcommissaris deel uitmaakt van het Vast Comité, wat de unieke opportuniteit illustreert. Ik zie dit als de kers op de taart in mijn carrière. Algemeen toezicht is altijd een van mijn stokpaardjes geweest. Anderzijds was ik al bezig met mijn activiteitenverslag voor de verlenging van mijn mandaat als korpschef. Deze beslissing komt dan misschien wat als een verrassing maar ik ging niet over één nacht ijs. Kiezen is altijd een beetje verliezen.”

“Dat ik de fijne politiezone Spoorkin moet verlaten is met spijt in het hart. Ik wens alle medewerkers, overheden en iedereen waarmee ik samenwerkte te bedanken en ben ervan overtuigd dat ik de zone in goede handen achterlaat.”

Eer voor politiezone

Het politiecollege aanvaardde het vertrek van Peter Billiouw. “Wij vinden het zelfs een eer dat onze korpschef van deze kleine zone deze belangrijke promotie in ons land te beurt valt”, zegt burgemeester Peter Roose van Veurne, tevens voorzitter van het politiecollege.

“We wensen hem alle succes toe. De werking van politiezones staat momenteel voor een transitie en er staan ons grote uitdagingen te wachten in het politielandschap. Toch blijven we niet stilzitten en we voorzien nu al voldoende middelen voor 2025. Zo worden er onder meer nieuwe politiecombi’s geleverd die met het Battenburgpatroon gemarkeerd zijn.”

Waarnemend korpschef

Vanaf 21 november zal commissaris Geert Verslype (55) uit Veurne waarnemend korpschef zijn van Spoorkin. “Ik werkte vroeger reeds als wachtofficier in Spoorkin, voor ik acht jaar naar Westkust trok en mijn officierendiploma haalde”, zegt Geert Verslype, die sinds 1 april terug is bij Spoorkin.

“Mijn bedoeling is nu de visie en werking verder te zetten om de stabiliteit en continuïteit te waarborgen. Er wacht ons een grote uitdaging, zeker als de politiehervorming en het samengaan van meerdere zones er aan komt. Daarom zal ik samenwerkingsverbanden zoeken met andere zones, en het aanspreekpunt van iedereen in onze kleine zone worden. Ik ga deze uitdaging met heel veel zin aan.”

(JH)

The post Korpschef Peter Billiouw (54) verlaat politiezone Spoorkin en wordt raadsheer bij Comité P. “Positief verschil kunnen maken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Evenepoel klaar voor nieuwe clash met kersvers wereldkampioen Pogacar, zo meteen volgt de start

Voor het eerst in zijn rijke geschiedenis start de Ronde van Emilia (ProSeries) vandaag in Vignola. Het parcours is zwaar en veeleisend: 215,8 kilometer, circa 3.300 hoogtemeters. Remco Evenepoel verschijnt aan de start. Zijn tactiek: “Slim koersen en niet te kwistig omspringen met mijn energie.” Ook wereldkampioen Tadej Pogacar – met uiteraard aangepaste fiets – en Primoz Roglic rijden mee.

Lees meer »

“De crew van Chantal kwam hier vaak eten”: Olivier (51) baat al 18 jaar frituur ’t Forketje op de Markt in Lo uit

Olivier Vanhulle (51) baat al 18 jaar frituur ’t Forketje op de Markt in Lo uit. De frituur ligt centraal tussen verschillende dorpen die niet over een frituur beschikken. Naast de vaste klanten krijgt Olivier ook soms bekend volk over de vloer, zoals Maaike Cafmeyer.
The post “De crew van Chantal kwam hier vaak eten”: Olivier (51) baat al

Lees meer »

Dertigtal fietsers van Poperinge naar Antwerpen voor een beter klimaatbeleid

De leerlingen van de Poperingse Freinetschool De Torteltuin hebben het plan opgevat om de afstand tot de Noordpool per fiets af te leggen. De school wil daarmee leerlingen stimuleren om met de fiets naar school te komen, wat goed is voor het klimaat. De actie wordt georganiseerd in het kader van Ride The Tide, een fietstocht waarbij de deelnemers ijveren

Lees meer »

Trump keert terug naar plek waar op hem is geschoten en roept vriend Elon Musk op podium

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is zaterdag teruggekeerd naar Butler (Pennsylvania), de plek waar op hem werd geschoten. Hij noemde schutter een “kwaadaardig monster” en gaf zijn politieke tegenstanders nog maar eens de schuld. Elon Musk sprak de menigte ook toe en zei: “De beste karaktertest is zien hoe iemand zich gedraagt als hij onder vuur ligt”.

Lees meer »