Hans schrijft mooiste monoloog over AI en wint schrijfwedstrijd Confrérie Gerard Vermeersch in Ieper

Met een schrijfwedstrijd voor monoloog met als thema ‘AI of IA’ heeft de Confrérie Gerard Vermeersch zondagavond 6 oktober de Tiende Gerard Vermeersch-prijs uitgereikt. Van de 43 inschrijvingen bleven er uiteindelijk vijf over die volgens de jury de moeite waard waren. De drie beste werden bekroond met een geldprijs en trofee.

De derde prijs van dé Academie en de Bib Ieper (250 euro) ging naar mevrouw Kris Callaert uit Herk-de-Stad, die met haar ‘niets nieuws onder de zon’ gelauwerd werd omwille van de mooie opbouw en intertekstualiteit. De jury smaakte ook heel fel de verwijzingen naar George Orwel en zijn ‘Animal Farm’.

De monoloog die met de tweede prijs van de Stad Ieper (375 euro) ging lopen kreeg de titel ‘Patroon’ en was van de hand van Hanneke Middelburg uit Goes (Nederland). De vergelijking tussen moeder en AI, alsook de creatieve invulling en de link met de realiteit vielen in de smaak bij de juryleden. Hanneke had twee jaar terug reeds brons behaald bij de Gerard Vermeersch-prijs 2022.

Eerste keer in Ieper

Tot slot werd de laureaat bekend gemaakt van de 10de editie: Hans Verhaegen uit Heist-op-den-berg, bracht met ‘All-In’ een verrassend vindingrijk verhaal over de diepgaande mens-machine-connectie. Zo sleept Hans naast een kristallen trofee met de beeltenis van Gerard Vermeersch ook nog 625 euro in de wacht van de Confrérie.

“Voor mij is het de eerste keer dat ik in Ieper kom. Ik had de wedstrijd op een website gezien en intensief aan mijn tekst gewerkt. Ik heb nog aan andere wedstrijden deelgenomen, maar het is de eerste keer dat ik in de prijzen val. Schrijven geeft me veel voldoening.”

Scheurkalender

In de marge van deze prijsuitreiking was er ook de lancering van ‘Djudedju – Gerards groot en dik lees-, kijk en luisterboek’ (20 euro) dat eigenlijk ook dienst kan doen als scheurkalender.

Dat vertelt voorzitter Mark Delreux. “Gerard is ooit nog een tijdje medewerker geweest van Het Wekelijks Nieuws en hij schreef kroniekjes met als titel ‘de Wereld draait Vierkant’. Die origineel getypte kopijen hebben we nu geschonken aan het Stadsarchief zodat ze nog een hele tijd beschermd blijven.”

“We hebben die ook opgenomen in de scheurkalender en via QR-codes kan men beeld- en geluidsfragmenten, interviews, schilderijen, teksten en krantenknipsels ophalen. Op die manier komt de erfenis van Gerard Vermeersch na de tentoonstelling die we van 16 november 2019 tot 19 januari 2020 organiseerden i.s.m. het Yper Museum en de Heilige Familie (waar Gerard ooit les gaf, red.) opnieuw tot leven.”

(SD)

The post Hans schrijft mooiste monoloog over AI en wint schrijfwedstrijd Confrérie Gerard Vermeersch in Ieper is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Anja Piepers kroont zich tot koningin vuurvogelschieting bij brandweerpost Kuurne

Maandagmiddag klonken er knallen op de parking van de brandweerpost in Kuurne, waar naar jaarlijkse traditie de vuurvogelschieting plaatsvond. Deze unieke sport, die steeds zeldzamer wordt, staat open voor zowel actieve brandweerlieden als erebrandweerlui. In totaal namen 46 brandweermannen en -vrouwen deel aan deze eeuwenoude traditie, waarbij ze met een geweer probeerden een doel te raken.
The post Anja

Lees meer »

Vlaamse regering wil enkelband met alcoholmeter invoeren: “Zou nut kunnen bewijzen bij misdrijven waar alcohol rol speelde”

Een enkelband die je alcoholgebruik detecteert – het klinkt misschien als sciencefiction, maar de nieuwe Vlaamse regering wil het werkelijkheid maken. Het toestel werd al getest in het buitenland, zat rond de enkels van meerdere Hollywoodsterren en blijkt verbazingwekkend efficiënt te zijn. Hoe werkt zo’n alcohol-enkelband en wie zal het moeten dragen?

Lees meer »

Brugse Zot wordt officiële partner van De Warmste Week: “Krachten bundelen”

Brouwerij De Halve Maan slaat dit jaar de handen in elkaar met De Warmste Week. Met het populaire biermerk Brugse Zot en zijn alcoholvrije tegenhanger Sportzot vlammen beide organisaties dit jaar voor het goede doel. Deze jaarlijkse solidariteitsactie van de VRT zal zoals vorig jaar afsluiten op ’t Zand in Brugge, op een boogscheut van de familiale brouwerij.
The

Lees meer »

Brunch & Talks: Een inspirerend evenement over circulariteit in (interieur)architectuur

Op vrijdagochtend 18 oktober nodigen Designregio Kortrijk, Allaert Aluminium, Joli, Modular Lighting Instruments, Vincent Sheppard en Wever & Ducré je van harte uit voor ‘Brunch & Talks’, een inspirerend evenement over circulariteit in (interieur)architectuur. Het brunchevent start vanaf 8.30 uur in de Budafabriek aan Dam. Gratis registratie, maar beperkt aantal plaatsen.
The post Brunch & Talks: Een inspirerend evenement

Lees meer »

Twee bestelwagens en woning vatten vuur na ontploffing, volgens buren door molotovcocktail: buurtbewoner naar ziekenhuis

In de Maria-Hendrikastraat in de Brusselse gemeente Elsene zijn zondagochtend twee bestelwagens uitgebrand. Ook een woning liep schade op. Een buurtbewoner moest met rookintoxicatie afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Volgens de buren werd een molotovcocktail gebruikt en is het al het vierde incident op korte tijd. De politie onderzoekt de zaak.

Lees meer »

Amerikaanse 16-jarige speelt als eerste ooit Tetris volledig uit

Een Amerikaanse tiener is er als eerste ooit in geslaagd de videogame Tetris – in een aangepaste versie – volledig uit te spelen en terug te keren naar het begin. De 16-jarige Michael Khanh Artiaga, die actief is onder het pseudoniem ‘dogplayingtetris’, deed er in een livestream op Twitch ruim 80 minuten over om voorbij level 255 te komen in

Lees meer »

Dropte Rusland ‘vader van alle bommen’ in Oekraïne?

Beelden van een immense ontploffing in het Oekraïense Vovchansk leiden tot speculatie over het type bom dat Rusland daar inzet. Pro-Russische bloggers stellen dat het gaat om de krachtigste niet-nucleaire bom van Rusland, maar een woordvoerder van het Oekraïense leger spreekt dat tegen.

Lees meer »