Freinetschool De Zonnebloem in Oostende verhuist naar gloednieuw gebouw: “Blikvanger is de speelplaats op het dak”

Na de herfstvakantie nemen 170 leerlingen van De Zonnebloem (GO!) een nieuwe school in gebruik. “Het is de 5e verhuis in 20 jaar”, zegt directeur Sofie Hillemans. Achter de oude gevel huist een zeer moderne school met als blikvangers speelplaatsen op het dak en in elke unit ruimte voor kringgesprekken.

“De Zonnebloem is een Freinetschool waarbij we uitgaan van de belevingswereld van de kinderen. We gaan via observatie, teksten en kringgesprekken na wat hun interesses zijn. Het thema wordt dan verder uitgewerkt in de lessen WO of muzische vorming. We trekken het door naar taal en rekenen.”

“Er zijn vaak kringgesprekken over wat ze beleefden en we bespreken er ook hun sociale vaardigheden. Elke vrijdag is er een forum waarbij de kinderen aan elkaar en de ouders presenteren waarrond ze hebben gewerkt”, zo duidt directeur Sofie Hillemans de niet zo traditionele aanpak.

Er zijn 170 leerlingen en 25 lesgevers/medewerkers. Er zijn geen traditionele leerjaren, maar graadsklassen of units.

Nieuwe school

Het voorbije anderhalf jaar was de school gevestigd in de Leon Spilliaertstraat terwijl de zijde aan de Ieperstraat werd verbouwd. “Enkel de gevel is gebleven. De oude klassen werden verbouwd, de loods/turnzaal werd gesloopt en er werd een polyvalante zaal bijgebouwd. Daar turnen kleuters en is ook de eetzaal”, zegt Sofie.

Er was weinig ruimte en daarom werd bijzonder creatief omgesprongen met de ruimte: gangen werden omgevormd tot een deel van de klas met extra ruimte voor de kinderen. Voor de kleuters zijn er zeer ruime klassen met mezzanine. De klassen op het gelijkvloers kunnen ook open richting Ieperstraat.

“Op de eerste en tweede verdieping zijn er de klassen voor de lagere school. Die worden aangevuld met open ruimtes en ook een recreatiezone die zich op het dak bevindt. Voor de oudste leerlingen is er de nieuwbouw op de zolder. Er is ook een sportveld op het dak. Elke vierkante meter wordt functioneel gebruikt. Met aandacht voor wat we belangrijk vinden voor de kinderen: mogelijkheden om in groepen te werken of te spelen.”

Verhuizen

De Freinetschool startte in het stedelijk onderwijs en behoort inmiddels tot GO! scholengroep Stroom. Ze hebben wel wat verhuizingen achter de rug: 5 in 20 jaar waarvan 3 in de laatste 7 jaar.

“Deze nieuwe school is voor ons een definitieve locatie. In de herfstvakantie zetten we alle zeilen bij om de verhuis in één week af te ronden. De leerlingen nemen de school op 4 november in gebruik en in februari komt er een openingsfeest”, kijkt de directeur vooruit.

(efo)

The post Freinetschool De Zonnebloem in Oostende verhuist naar gloednieuw gebouw: “Blikvanger is de speelplaats op het dak” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik heb nog altijd niet het gevoel dat ik volwassen ben”: toch is Rob Vanoudenhoven (56) intussen een trotse grootvader

“Carrièregewijs had ik dat programma misschien toch moeten doen.” Rob Vanoudenhoven (56), de ooit superpopulaire presentator van kijkcijferkanonnen als ‘De XII werken van Vanoudenhoven’ en ‘Via Vanoudenhoven’, is tegenwoordig publieksopwarmer én kunstenaar. Daarnaast is hij ook een liefdevolle partner van de Amerikaanse Angela én een toegewijde grootvader, vertelt hij in ‘Primo’. “Een geweldig gevoel, amper te omschrijven. Toch boezemt het

Lees meer »

“We willen ons leven niet riskeren”: verboden bivakmutsen alomtegenwoordig in ons voetbal, waarom is ingrijpen zo moeilijk?

De voetbalwet laat gemaskerde fans niet toe, toch zijn ze schering en inslag in de stadions. Kijk naar de ontspoorde Antwerpse derby vorig weekend, maar ook op de tribunes van Anderlecht, Genk, Standard of Club duiken ultra’s met bivakmuts op. En niemand grijpt in. Waarom gedoogt de politie het en andere hamvragen rond de bivakmuts: “Ze willen de sterkste, grootste

Lees meer »

Opnieuw zware luchtaanvallen in zuiden van Beiroet: “Mogelijke nieuwe leider Hezbollah was doelwit”

Israël heeft donderdagavond opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Beiroet, een bolwerk van de Libanese militie Hezbollah. Dat berichten internationale media. De spanning in de stad stijgt. Dat merkt ook de Vlaamse Anke Bert (30), die er actief is als coördinator voor het Rode Kruis in het Midden-Oosten. “Hier is geen luchtalarm. Bij een explosie waarschuwen mensen elkaar via WhatsApp-groepen”, stelt ze.

Lees meer »

DOVO ontmantelt 250 kilogram zware vliegtuigbom in Tienen: “Eind goed, al goed. Al had mijn zoontje liever een echte ontploffing gezien”

Een 2 meter diepe gracht, omringd door een muur van aarde en strobalen en iedereen binnen een straal van 1,3 kilometer moest binnenblijven. Het leek even of Tienen zich aan het voorbereiden was voor een veldslag, maar het waren veiligheidsmaatregelen van DOVO die in de Tassinstraat een 250 kilogram zware vliegtuigbom kwam ontmantelen. Voor de buurtbewoners was het de eerste

Lees meer »

Studio 100 presenteerde afgelopen weekend speciale voorstellingen van ’14-18′ voor slechthorenden en slechtzienden

Studio 100 presenteerde afgelopen weekend speciale voorstellingen van de spektakelmusical ‘14-18’. Op vrijdagavond werden tolken ingezet zodat doven en slechthorenden de voorstelling optimaal konden beleven. Zondagmiddag werden schermen geplaatst voor blinden en slechtzienden. “We zijn blij dat we deze ervaring ook kunnen aanbieden aan mensen met visuele of auditieve beperkingen.”

Lees meer »