Fietsbieb, Babytheek en sociale kruidenier De Stamper onder één dak in Izegem

Wie het iets minder goed heeft in onze maatschappij of wie duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, kan voortaan terecht bij Circuliz, een gloednieuwe trekpleister waar enkele sociale initiatieven vanaf nu onder één dak te vinden zijn.

Zowel de Fietsbieb, babytheek, Huis van het Kind en op termijn sociale kruidenier De Stamper maken gebruik van dezelfde ruimte. “Dat moet tot een wisselwerking leiden waar de gebruiker alleen maar voordeel bij heeft”, klinkt het.

Niet altijd even bereikbaar

Tot nu bevonden alle initiatieven zich wat kriskras verspreid door de stad en waren ze ook niet allemaal even vaak open en dus bereikbaar.

“Door de Fietsbieb, babytheek en De Stamper samen te brengen wordt dit meer dan gewoon maar een verzameling van diensten”, verzekeren schepen van welzijn Ann Van Essche (CD&V) en dienstverantwoordelijke Inge Rots.

“We kozen voor een centraal pand in de Roeselaarsestraat (waar vroeger nog Focus Brandstore zat – nvdr.) dat zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar is, want er is veel parking voor de deur. We willen het aanbod dichter bij de mensen brengen.”

Voordelen

“Zo’n samenwerkingsverband heeft tal van voordelen, zoals het efficiënter inzetten van infrastructuur, mensen en logistiek materiaal. In eerste instantie zorgen we er voor dat alle diensten hier een nieuwe thuis vinden, daarna kunnen we in detail bekijken hoe een ideale kruisbestuiving tussen al die diensten er in de praktijk zal uit zien.”

“Als stad bieden we een ondersteunende functie, maar de initiatieven zelf worden door vrijwilligers gerund. Nieuwe helpers zijn voor al die initiatieven overigens nog steeds welkom om een handje toe te steken.”

Ook armoedenetwerk ’t Kringske en Krijo zullen er ontmoetingsmomenten organiseren. “Onze centrale ruimte ‘Het Ei’ leent zich daar uitstekend toe”, aldus Inge. “Op termijn zouden we er ook graag andere initiatieven zoals de Pamperbank en het Repair Café in onder brengen. Er is ook een bar aanwezig, zodat mensen in een gemoedelijke sfeer met elkaar kunnen praten.

Sociale kruidenier

De vroegere voedselbank De Stamper, die intussen is verveld tot een sociale kruidenier, krijgt er binnenkort dus ook een plekje. Het initiatief huist voorlopig nog in een pand aan het Patersdomein. “Deze bundeling is heel waardevol”, meent voorzitter Christine Vanden Avenne.

“We zouden graag tegen januari 2025 verhuizen en hopen tegen dan ook wat subsidies te hebben om een keukentje te kunnen bij bouwen. Bedoeling zou zijn om op die manier met voedseloverschotten onder andere soep te maken. We zijn blij dat we zo voortaan deel van een groter verhaal kunnen uitmaken.”

“We zullen op termijn ook alleen maar op voedsel meer focussen. Vroeger verdeelden we ook tweedehands speelgoed en kledij aan wie het nodig had, maar die functies overlappen nu wat met de Fietsbieb en Babytheek. Daardoor zullen we ons nog meer kunnen toeleggen op voedsel voor wie het nodig heeft. Op die manier kunnen we wie het nodig heeft nog beter helpen en dat is uiteindelijk het doel.”

Opening

De opening werd druk bijgewoond door verschillende politici, waaronder ook de Vooruit-fractie, die het item in het verleden meerdere keren op de raad bracht.

“Blij dat er nu werk is van gemaakt is, al dromen we op termijn van een gezamenlijke locatie die eigendom is van de stad. Zo willen we van de bib, eens die naar de Cultuurfabriek verhuist, een Sociaal Huis maken met plek voor al die initiatieven en zit de stad ook niet langer met een huur die ze moet betalen”, besluit raadslid Eva Bossuyt.

(vadu)

The post Fietsbieb, Babytheek en sociale kruidenier De Stamper onder één dak in Izegem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Candid Quizzers organiseren vijfde quiz voor het goede doel

Ze noemen zich de Candid Quizzers, hebben dezelfde leeftijd (33 jaar) en zijn allen afkomstig uit Torhout. Al voor de vijfde keer organiseren ze de Candid Quiz ten voordele van het goede doel.
The post Candid Quizzers organiseren vijfde quiz voor het goede doel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Golfkarretje van wijnboer Joris gestolen, net nadat het viraal is gegaan op sociale media: “Hopelijk gaat het om een joyride”

Het golfkarretje van wijndomein den Eeckhout in Houwaart is gestolen. Eigenaar Joris Eeckhout vond ’s avonds slipsporen op zijn domein, waarna hij ook de diefstal ontdekte. De wijnboer hoopt dat het om een kwajongenstreek gaat en het karretje snel weer opduikt. Toeval of niet, een video van het golfkarretje ging onlangs viraal op sociale media.

Lees meer »

Onze man in de VS: “Precies één maand voor presidentsverkiezingen is het duidelijk dat 5 november een nagelbijter wordt”

Met president Joe Biden als kandidaat leken de Democraten tot midden juli op een zekere nederlaag af te stevenen. Ze wisten dat tij te keren met vicepresident Kamala Harris als kandidaat. Maar hoewel zij een goede kans maakt om haar verblijf in het Witte Huis met vier jaar te mogen verlengen, is ze volgens alle verkiezingspeilingen nog steeds verwikkeld in

Lees meer »

1 op de 5 leerlingen mag geen smartphone gebruiken op middelbare school

1 op de 5 leerlingen uit het secundair onderwijs mag geen smartphone gebruiken op school. Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Scholierenkoepel bij 11.439 leerlingen uit Vlaanderen en Brussel. In veel middelbare scholen mogen leerlingen enkel hun smartphone gebruiken tijdens de pauze. De nieuwe Vlaamse regering moedigt een strikt smartphonebeleid in het secundair onderwijs aan. De scholierenkoepel is

Lees meer »

“Belgisch leger klaar om Belgen te evacueren uit Libanon” – Israëlisch leger meldt dood van acht soldaten in Libanon

De zuidelijke buitenwijken van Beiroet zijn in de vroege uren van woensdag minstens vijf keer getroffen door Israëlische aanvallen, nadat Iran gisteravond 200 raketten heeft afgevuurd op Israël. Het is momenteel onduidelijk of er slachtoffers gevallen zijn bij de aanvallen. Het Israëlische leger is Libanon maandag binnengevallen voor een “beperkte grondoperatie”. Volg alle ontwikkelingen over de oorlog in het Midden-Oosten

Lees meer »

Tweejaarlijks Gallo-Romeins Weekend op De Balokken: “Waar rook is, is vuur”

Zaterdag en zondag vindt telkens van 10 tot 18 uur het tweejaarlijks Gallo-Romeins Weekend (GRW) op het recreatie-eiland De Balokken plaats. “De vorige editie hadden we 4.000 bezoekers. Ons evenement is uniek omdat zowel het leven uit de ijzertijd als dat van het oude Rome aan bod komt”, zegt Febe Biesbrouck. “Zowel het dagelijkse leven met verschillende ambachten, als het

Lees meer »

“Soudal Quick-Step is één van de opties”: afscheidnemend bondscoach Vanthourenhout over zijn toekomstplannen

Waar ligt de toekomst van Sven Vanthourenhout (43)? Nu hij afscheid genomen heeft van de nationale ploeg, wil de ex-bondscoach de komende dagen en weken verder gesprekken voeren met geïnteresseerde teams. Een nieuwe samenwerking met Remco Evenepoel of een overstap naar de ploeg van kersvers wereldkampioen Tadej Pogacar zijn alvast opties, zo zegt hij aan VTM NIEUWS.

Lees meer »

Na exit bij ‘Thuis’ duikt Lut Hannes als Madame Pipi in ‘Iedereen beroemd’: “Ik wilde minder Angèle en meer Lut zijn”

Precies een jaar geleden nam Lut Hannes (70) in alle stilte afscheid van haar rol als Angèle in ‘Thuis’, na liefst 25 jaar. De actrice gooide haar leven volledig om en kocht een mobilhome om door Europa te reizen. Hoewel ze ook wil blijven acteren – zoals nu haar nieuwe rol als toiletdame in ‘Iedereen beroemd’ bewijst – legt ze

Lees meer »

Stad Antwerpen neemt nieuwe regels op in politiecodex tegen onzedelijk gedrag

De stad Antwerpen heeft enkele nieuwe regels ingeschreven in de politiecodex van de stad, om ongepast of aanstootgevend gedrag tegen te gaan. Dat deed ze nadat een aantal zaken uit het Strafwetboek zijn gehaald. De nieuwe regels moeten onder meer wantoestanden in het Schipperskwartier tegengaan. Maar oppositiepartijen Groen en PVDA vinden de regels te vaag en vrezen dat er nu

Lees meer »