Bijzondere voorstellingen voor spektakel-musical 14-18

Dit weekend vonden er bijzondere voorstellingen van de Spektakel-musical 14-18 plaats in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs, speciaal aangepast voor slechthorenden en slechtzienden. Het theaterbedrijf zorgde daarmee voor een indrukwekkende en toegankelijke beleving voor mensen met een visuele of auditieve beperking.

Anja Van Mensel, CEO Studio 100 Benelux: “Spektakel-musical 14-18 is een voorstelling die mensen raakt en die veel emotie oproept. We zijn blij dat we deze ervaring ook kunnen aanbieden aan personen met een visuele of auditieve beperking. Dat werd mogelijk gemaakt dankzij een uitgebreide voorbereiding en heel wat aanpassingen.”

Op vrijdagavond waren doven en slechthorenden aanwezig. Er ging heel wat voorbereiding en techniek aan vooraf opdat zij ten volle van de voorstelling konden genieten. De drie tolken zaten in dezelfde tribune als deze personen, maar dan wel binnenin de tribune in een op maat gemaakte constructie. Zij volgden daar de voorstelling via een scherm en namen elk verschillende rollen voor hun rekening. De beelden van de gebarentaal werden live gestreamd naar extra tv-schermen die voor de dove en slechthorende personen in de tribunes waren geplaatst.

Zo konden deze mensen de show zelf zien en tegelijkertijd op de schermen de dialogen, nummers en ook de audio-effecten zoals ontploffingen en schoten meevolgen. De tolken hebben dit wekenlang voorbereid, gingen kijken naar de voorstelling, overlegden wie welke rollen zou vertolken en maakten een vertaling van de dialogen en nummers.

Op zondagnamiddag waren ongeveer 200 personen aanwezig. De tolk zat in de technische container achter de schermen. Zij zag daar de voorstelling op scherm en gaf de audiodescriptie-beschrijving live door naar alle blinden en slechtzienden. Audiodiscriptie betekent dat de tolk alle visuele zaken benoemde, zoals welke personages op kwamen, hoe hun gezichtsuitdrukking was, welke handeling ze deden, welke decors er stonden enzovoort.

Voor het begin van de voorstelling gaf de tolk ook een inleiding voor de blinden en slechtzienden: zij omschreef het decor (de sfeer, wat er te zien was) en de kleding die de verschillende karakters droegen, zodat zij een perfect beeld kregen van de setting van de voorstelling. Ook deze tolk bereidde de hele voorstelling minutieus voor, om de perfecte beschrijvingen te geven op het juiste moment (wanneer er geen dialogen zijn, want die moeten ook gevolgd kunnen worden).

14-18 nieuwe versie

Al meer dan 150.000 mensen verzekerden zich van een ticket voor deze nieuwe versie van de Spektakel-musical 14-18. De nieuwe muziek, spectaculaire decors en rijdende tribunes zorgen voor een totaal nieuwe beleving van dit aangrijpende verhaal. De toeschouwer beleeft de Eerste Wereldoorlog door de ogen van vier boezemvrienden uit een klein Vlaams dorpje, wiens levens voorgoed veranderen wanneer ze aan het front gaan vechten. Hun verhaal is er een van vriendschap, liefde en de wil om te overleven onder de meest extreme omstandigheden.

Onze medewerker Mervyn was op vrijdagavond ter plaatse en kwam met volgende bijdrage terug: “Voor de slechthorenden werd een aparte tribune gereserveerd voor twintig gasten, waar zij via grote schermen de voorstelling konden volgen. Drie gebarentolken vertaalden zowel de dialogen als de liedjes in gebarentaal. Studio 100 benadrukte dat dit het resultaat was van intensieve voorbereidingen. De tolken werkten nauw samen, verdeelden de rollen, en zorgden ervoor dat elke nuance van de musical duidelijk in gebarentaal werd overgebracht. Zondagmiddag stond in het teken van blinden en slechtzienden. Ongeveer 200 bezoekers kregen via hoofdtelefoons audiodescriptie, waarbij een tolk vanuit een technische ruimte gedetailleerde beschrijvingen gaf van het decor, de kostuums, en de sfeer. Deze beschrijvingen waren zorgvuldig getimed om de dialoog en muziek niet te verstoren.

Met deze bijzondere voorstellingen maakt Studio 100 een belangrijke stap richting inclusie in de theaterwereld, waardoor mensen met een beperking dezelfde rijke culturele ervaringen kunnen opdoen als anderen.” (PADI & Mervyn)

Tickets & info: www.14-18.nu

The post Bijzondere voorstellingen voor spektakel-musical 14-18 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nederlands voetbalicoon Johan Neeskens (73) overleden

Op 73-jarige leeftijd is maandag Johan Neeskens overleden. Dat heeft de KNVB gemeld. De oud-speler van onder meer Ajax, FC Barcelona en New York Cosmos werd vooral bekend door zijn doelpunt in de WK-finale van 1974. Hij scoorde toen uit een strafschop tegen het toenmalige West-Duitsland.

Lees meer »

Opnieuw zware luchtaanvallen op Beiroet – Totale oorlog volgens Biden “vermijdbaar”

Israël heeft donderdagavond opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Beiroet, een bolwerk van de Libanese militie Hezbollah. Dat berichten internationale media. De spanning in de stad stijgt. Dat merkt ook de Vlaamse Anke Bert (30), die er actief is als coördinator voor het Rode Kruis in het Midden-Oosten. “Hier is geen luchtalarm. Bij een explosie waarschuwen mensen elkaar via WhatsApp-groepen”, stelt ze.

Lees meer »

Melania Trump gaat in tegen haar man en noemt abortus “een fundamenteel recht”: “Vrouwen bepalen zelf wat ze met hun lichaam doen”

De voormalige Amerikaanse first lady Melania Trump (54) neemt in haar nieuwe boek een opvallend standpunt in. Hoewel haar echtgenoot Donald Trump recent nog beweerde dat de Democraten baby’s “na de geboorte willen executeren”, is Melania ervan overtuigd dat elke vrouw het recht op abortus heeft. “Het is noodzakelijk dat vrouwen de autonomie krijgen om zelf te beslissen of ze

Lees meer »

Antwerps Sportpaleis verandert voor het eerst sinds 1933 van naam

Het Sportpaleis in Antwerpen verandert in 2025 van naam en ondergaat de komende jaren grondige renovatiewerken. Al sinds 1933 wordt het iconische gebouw ‘Sportpaleis’ genoemd, maar vanaf september 2025 komt er voor het eerst een naamsponsor. Er komt een oproep naar het publiek om samen een nieuwe naam te bedenken.

Lees meer »

Woensdag start proces tegen ‘Eveline’, die BV’s en tientallen onbekenden in hun blootje zette: “Als ik uit de gevangenis kom, wil ik graag iets met sociale media doen”

Sinds hij expliciete beelden verspreidde van Stan Van Samang, Peter Van de Veire en Sean Dhondt heeft het gerecht het twee keren aangedurfd: Gregory R. (31) vrijlaten. Telkens maakte hij bijna onmiddellijk nieuwe slachtoffers. “Het is een drang. Ik kan er niets aan doen.” Woensdag start in Gent het proces tegen ‘Eveline’, die onlangs ondervraagd werd over 231 beelden van

Lees meer »

Volledig Pannes podium in klasse 2 op BK zeilwagenrijden

Aan de traditionele Potjesregatta, die voor de Belgische piloten ook als Belgisch Kampioenschap gold, namen 99 piloten uit zes landen deel. De Potjesregatta was daarmee het grootste internationale zeilwagenevenement dit jaar na het WK deze zomer in Frankrijk.
The post Volledig Pannes podium in klasse 2 op BK zeilwagenrijden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Damesvoetbalploeg uit Alveringem moet onverwacht stoppen met spelen: “Gevochten tot de laatste snik”

In mei was er van onheil nog geen sprake en poseerden vijftien jonge dames van VVGA nog zeer enthousiast voor onze foto. Niettemin heeft de damesploeg haar laatste wedstrijd gespeeld. “Ik heb gevochten voor het voortbestaan, maar na veel trekken en sleuren heb ik de handdoek in de ring gegooid”, zegt Joyce Ooghe (21). Er zijn niet meer genoeg meisjes

Lees meer »

De laatste berichten van slachtoffers Hamas-inval jaar geleden: “Dat was het, ze zijn hier. Het is voorbij”

Het zijn Whatsapp-gesprekken die afscheidsbrieven zouden worden. De Duitse krant ‘Bild’ verzamelde de laatste berichtjes van enkele slachtoffers van de dodelijke inval van Hamas in Israël, exact een jaar geleden. Maar liefst 1.200 personen op het festival Supernova en verschillende kibboetsen zouden het niet overleven. “Dit was het. Het is voorbij.”

Lees meer »

“Poetsploeg kon denken dat we stevig hadden gefeest”: ook in Vlaamse musea werd er al per ongeluk kunst in de vuilbak gegooid

“Een kunstwerk dat op vuilnis of stof lijkt, en door de schoonmaakploeg wordt opgekuist: het is hier ook al gebeurd.” In Vlaamse musea kijken ze niet vreemd op van het verhaal van een liftmonteur die in een Nederlands museum een kunstwerk bestaande uit Jupiler-blikjes in de vuilbak heeft gegooid. Wat hebben ze in het Antwerpse MUHKA en het Gentse SMAK

Lees meer »

Florida zet zich schrap voor nieuwe orkaan

Terwijl Helena al meer dan 200 doden heeft gemaakt en voor gigantisch veel schade zorgde, komt tropische storm Milton wellicht woensdag aan land in West-Florida. Gouverneur Ron DeSantis heeft de noodtoestand al uitgeroepen.

Lees meer »