Restauratiewerken aan Sint-Pietkerskerk eindelijk van start: “Ongehoord lang moeten wachten op subsidiedossier”

De Sint-Pieterskerk in Lo staat de komende veertien maanden in de steigers voor grondige restauratiewerken. Het dossier sleept al tien jaar aan, maar nu kunnen de werken eindelijk van start gaan. De totale kostprijs is 2,43 miljoen euro.

De werken omvatten onder meer het herstellen en reinigen van het metselwerk, de dakbedekking, het vernieuwen van de duivenwering en het nazicht van de topbekroning, de klokinstallatie en het uurwerk. Verder worden ook het hout- en ijzerwerk onder handen genomen, net als de bliksembeveiliging. Ook schilderwerken staan op het restauratieprogramma. “Eindelijk gaan de restauratiewerken van start”, zegt burgemeester Lode Morlion. “Maar eigenlijk is het ongehoord dat de stad meer dan tien jaar heeft moeten wachten op de goedkeuring van de subsidie. Pas nadat we een dossier aan de minister bezorgden waarbij enerzijds werd aangetoond dat de veiligheid van de kerkgangers binnenkort niet meer zou kunnen worden gegarandeerd en de kerk anderzijds ondertussen heel wat schade opliep, kwam er schot in de zaak. Ondertussen is het vroegere geraamd bedrag wel meer dan verdubbeld.”

Impact op omgeving

De totale kostprijs zal ongeveer 2,5 miljoen euro bedragen. Lo-Reninge krijgt hiervoor 937.000 euro subsidie van Onroerend Erfgoed. De rest is ten laste van de stad. De beschermde Sint-Pieterskerk is een typische hallenkerk en werd reeds vernoemd in 1119. De kerk maakte vroeger deel uit van de Sint-Pietersabdij. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep het gebouw zware schade op. Na de oorlog werd de kerk volgens de oude plannen heropgebouwd. De restauratiewerken zullen een serieuze impact hebben op de omgeving. De kerk wordt tijdens de restauratiewerken ‘ingepakt’ met stellingen. Het plein voor de kerk met de fontein wordt grotendeels afgesloten. De voetgangersdoorgang via de Ooststraat naar het kerkhof zal tijdens de werken eveneens afgesloten zijn. Het kerkhof blijft wel altijd bereikbaar. Als alles volgens plan verloopt, zullen de werken 14 maanden duren.

The post Restauratiewerken aan Sint-Pietkerskerk eindelijk van start: “Ongehoord lang moeten wachten op subsidiedossier” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Toch nog erfbelasting op 270 miljoen aan schenkingen in 2023

Omdat de ‘verdachte periode’ van drie jaar niet verstreken was voor het overlijden van de schenker, moet bij 4.000 van de 66.000 nalatenschappen in 2023 toch nog erfbelasting betaald worden op 270 miljoen euro aan niet-geregistreerde schenkingen. Dat schrijft De Tijd donderdag op basis van cijfers van de Vlaamse belastingdienst Vlabel.

Lees meer »

Schutters van Boezinge winnen Schaal De Spot

In Lo vond op de terreinen van schuttersgilde Willem Tell de finale plaats van de schutterscompetitie Schaal De Spot, een organisatie van het schuttersverbond Veurne Ambacht.
The post Schutters van Boezinge winnen Schaal De Spot appeared first on KW.be.

Lees meer »

Organist Claude Vindevogel uit Diksmuide over het bezoek van de Paus: “Ik snap dat het in onze huidige tijd geen hype meer is”

Binnenkort verschijnt het debuutalbum van Claude Vindevogel uit Diksmuide. Naast bedrijfsleider van Poetsland in Beveren-Roeselare is Claude echter ook al 35 jaar organist. Hij luistert de kerkdiensten op in Esen en Woumen, inclusief begrafenissen en huwelijksvieringen. Hoe staat Claude tegenover het recente bezoek van de Paus in België?
The post Organist Claude Vindevogel uit Diksmuide over het bezoek van

Lees meer »

Vlaams Belang schorst kandidaat in Brussel die openlijk heult met fascisme

Vlaams Belang schorst per direct kandidaat Emanuele Licari, die op de lijst van de partij in de stad Brussel staat. "Hij heeft Vlaams Belang misleid door informatie achter te houden tijdens de lijstvorming", stelt de woordvoerder van de partij. De Italiaan die al jaren in Brussel woont blijkt een lange geschiedenis in extreemrechtse kringen te hebben, zo maakte BRUZZ eerder

Lees meer »

IN BEELD – ‘Week van de ambiance’ vierde tiende verjaardag met 200 reizigers in Spanje: “Zelfs feesten in een discotheek”

Op zaterdag 21 september vertrokken zo’n 200 enthousiaste reizigers voor één week naar Lloret Del Mar aan de Costa Brava. Dit was de feesteditie van ‘Week van de Ambiance’.
The post IN BEELD – ‘Week van de ambiance’ vierde tiende verjaardag met 200 reizigers in Spanje: “Zelfs feesten in een discotheek” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Christine redde mishandelde kitten: “Ondertussen is Zimba hier de grote baas”

Op 4 oktober, Werelddierendag, zetten we graag onze huisdieren en andere beestjes in de kijker. Christine Bulckaen leeft echter altijd in een ‘Werelddierenjaar’, want haar liefde voor dieren vertaalde zich in 2016 toen ze een mishandeld kitten onder haar vleugels nam.
The post Christine redde mishandelde kitten: “Ondertussen is Zimba hier de grote baas” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Plus Dertien Beveren trapt nieuw werkjaar vol enthousiasme af

De start van het nieuwe werkjaar bij Plus Dertien Beveren was een groot succes. Met een prachtige opkomst werd de avond gevuld met vreugde, enthousiasme en heel wat plezier. Iedereen was blij om na de zomer terug samen te komen en er een onvergetelijke avond van te maken. “Dit jaar mogen we met trots melden
The post Plus Dertien

Lees meer »

Walz en Vance houden civiel debat zonder knock-out

Anders dan in het debat tussen de presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris, hielden hun running mates J.D. Vance en Tim Walz af en toe een ernstige beleidsdiscussie. Daarin was de geroutineerde Republikein duidelijk meer op zijn gemak dan zijn Democratische tegenstrever. “Ik kan soms een oen zijn.”

Lees meer »

“Toen je met Ruben Van Gucht in zee ging met óns idee. Dat pikte”: Jacques Vermeire en Luc Verschueren touren opnieuw samen

“We hebben nooit ruzie gehad, maar toen …” Luc Verschueren (70) en Jacques Vermeire (73) – die een laatste keer samen langs theaterzalen touren met ‘Zaalshow 2.0′ – zijn al bijna vijftig jaar vrienden én succesvolle podiumpartners. Tot een beslissing van Jacques de vriendschap onder druk zette en dat ook leidde tot een rechtszaak met sportverslaggever Ruben Van Gucht (37).

Lees meer »

Onze reporter achter de schermen van ‘The Masked Singer’: “De onthulling gebeurt in een sfeerloze, lege studio”

“Het concept is onnozel, maar ik hou van onnozel”, lacht Erik Van Looy in de coulissen van ‘The Masked Singer’. Samen met Véronique De Kock en Frances Lefebure maakt de presentator deze week zijn debuut als speurder. Onze reporter was bij hun eerste opname en zag wat u op televisie niet te zien krijgt. “Dat contract van 200.000 euro heb

Lees meer »

Veiligheidsraad steunt in Israël tot persona non grata verklaard VN-hoofd – Totale oorlog volgens Biden “vermijdbaar”

Israël heeft donderdagavond opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Beiroet, een bolwerk van de Libanese militie Hezbollah. Dat berichten internationale media. De spanning in de stad stijgt. Dat merkt ook de Vlaamse Anke Bert (30), die er actief is als coördinator voor het Rode Kruis in het Midden-Oosten. “Hier is geen luchtalarm. Bij een explosie waarschuwen mensen elkaar via WhatsApp-groepen”, stelt ze.

Lees meer »