Natuurbegraafplaats vernieuwd: “Bomen, struiken, grassen en bloemen voeren er de boventoon”

Toen de begraafplaats aan de Warandestraat in 2018 ingrijpend heringericht werd en omgevormd tot Stiltepark De Warande, kwam er achteraan op het domein een natuurbegraafplaats bij. Die is nu gerenoveerd en in haar vernieuwde toestand heropend. Een deel van de oude sparren werd gerooid.

De heropening van de natuurbegraafplaats ging gepaard met live saxofoonmuziek, een koffiemoment en het planten van bloembollen door de aanwezigen, onder wie schepen van Begraafplaatsen Elsie Desmet. “In 2018 hebben we het nieuwe kerkhof, zoals het in de volksmond genoemd werd, omgevormd tot een parkbegraafplaats en omgedoopt tot Stiltepark De Warande”, zegt ze. “Een begraafplaats is namelijk niet enkel een plek waar we komen afscheid nemen van dierbaren, het is ook een plaats waar je tot rust kunt komen en de stilte opzoeken. Even mijmeren op een bank of zelfs een boek lezen.”

“Op dat moment hebben we het domein uitgebreid met de natuurbegraafplaats. Die wordt op een natuurlijke wijze beheerd. Bomen, struiken, grassen en bloemen voeren er de boventoon.”

In de vijver uitstrooien

“Op de natuurbegraafplaats stonden heel veel fijnsparren en de gezonde hebben we laten staan”, vervolgt de schepen. “Door de jaren heen waren echter almaar meer sparren aangetast door de letterzetter, een klein beestje dat de sparren uiteindelijk doodt. Dat was voor ons het signaal om de kapotte sparren te rooien en meteen de volledige natuurbegraafplaats aan te pakken. Zo konden we ze aanpassen aan de verschillende begraafvormen die op vandaag gangbaar zijn. Meteen konden we ook een nieuw ontwerp uitdokteren in functie van een eenvoudig beheer van dit stukje natuur. Dat ontwerp werd gemaakt door Jeroen De Costere, onze deskundige Groen. Hij ging in overleg met de begraafplaatsmedewerkers, de betrokken mensen van Burgerzaken en mij. Het plan werd vorig jaar in oktober door de gemeenteraad goedgekeurd en dit voorjaar uitgevoerd. Met nu de officiële heropening.”

“Op de percelen van 2 bij 2 meter kan er begraven worden met een biologisch afbreekbare urne, is er uitstrooiing mogelijk en lijkwade. De nabestaanden mogen zelf een plekje kiezen. Er mag ook in de vijver uitgestrooid worden.”

“Er kan gekozen worden voor een houten naamplaatje, dat een schijfje van een boomstam is. Die plaatjes worden bevestigd op de herdenkingsboomstammen aan de natuurbegraafplaats of gewoon genomen naar huis.”

The post Natuurbegraafplaats vernieuwd: “Bomen, struiken, grassen en bloemen voeren er de boventoon” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

N-VA heeft weinig begrip voor uitspraken Rousseau: “Moeten nog 5 jaar samenwerken”

Na 16 uur onderhandelen, hebben N-VA, Vooruit en CD&V gisteren een regeerakkoord bereikt. De leden van Vooruit hebben het akkoord al goedgekeurd met een overgrote meerderheid van 94 procent. N-VA en CD&V houden hun toetredingscongressen vandaag. Over de verdeling van de bevoegdheden is voorlopig nog niets bekend. Daarover wordt ook vandaag gecommuniceerd. Volg alles op de voet in onze liveblog.

Lees meer »

Antwerpse katholieken enthousiast na mis met paus Franciscus: “Het was mooi, met een grote verscheidenheid aan mensen”

Het was een zalige zondag voor Antwerpse katholieken Vincent Orroi (36) en zijn partner, en Clara Swinnen (35) en haar gezin. Ze woonden de misviering in het Koning Boudewijnstadion bij, geleid door paus Franciscus. Het was alles wat ze ervan gehoopt hadden. “Het is jammer dat het voorbij is. Het applaus na zijn strenge woorden was indrukwekkend.”

Lees meer »

KIJK. Joe Jonas schrapt verwijzing naar Diddy uit bekend nummer, ook in Sportpaleis zingt hij aangepaste versie

Joe Jonas (35) van de Jonas Brothers distantieert zich van Sean ‘Diddy’ Combs, nadat de Amerikaanse rapper is gearresteerd op verdenking van sekshandel en afpersing. De songtekst van de megahit ‘Cake By The Ocean’ is daarom aangepast. Wat eerst klonk als ‘I’ll be Diddy, you’ll be Naomi’, wordt nu gezongen als ‘I’ll be Watts, you’ll be Naomi’. Ook in het

Lees meer »

LIVE. Ook buiten Bosuil loopt het uit de hand: politie jaagt Antwerp-fans die Beerschot-bussen opwachtten weg met waterkanon

De derby tussen Antwerp en Beerschot is, zoals gevreesd, uit de hand gelopen. De bezoekende fans bleven rookbommen op het veld en scheidsrechter Lothar D’hondt besliste om de match definitief te staken. De Bosuil is intussen leeg, maar ook buiten het stadion is de sfeer nog grimmig – de politie moest zelfs al het waterkanon en traangas inzetten op de

Lees meer »

“Dit was met voorbedachten rade”: vrouw van slachtoffer parenclubmoord spreekt voor het eerst nu derde verdachte is aangehouden

In Nederland is een derde verdachte gearresteerd in het onderzoek naar de Maaseikse parenclubmoord. De 40-jarige ex-vriend van uitbaatster Siri C. (33) is mee in verdenking gesteld van moord op de 57-jarige Bert Heijmans, al ontkent ook hij elke betrokkenheid in de zaak. “Ik heb altijd al gedacht dat hier meer mensen mee te maken hadden”, getuigt de vrouw van

Lees meer »

IN BEELD – ‘Week van de ambiance’ vierde tiende verjaardag met 200 reizigers in Spanje: “Zelfs feesten in een discotheek”

Op zaterdag 21 september vertrokken zo’n 200 enthousiaste reizigers voor één week naar Lloret Del Mar aan de Costa Brava. Dit was de feesteditie van ‘Week van de Ambiance’.
The post IN BEELD – ‘Week van de ambiance’ vierde tiende verjaardag met 200 reizigers in Spanje: “Zelfs feesten in een discotheek” appeared first on KW.be.

Lees meer »