Jürgend en Veerle zijn trotse Wereldouders: “Ik droom van een sneeuwdag”

Jürgend Delbarge en zijn echtgenote Veerle Devlies wonen in de Maagdhoek, een stukje rust in de natuur met prachtige vergezichten, in Esen. Daar wonen ze momenteel niet alleen, want het koppel is Wereldouder van Chi Lok Cheung (17), een student uit Hong Kong.

Chi Lok Cheung is de derde jongere die in het gezin Delbarge wordt ontvangen. “De eerste jongere die we hier ontvingen bleef zes maanden en kwam uit Costa Rica. De tweede kwam uit Chili, en nu is Lok (de roepnaam van Chi Lok Cheung, red.) hier. Voor hem is het een enorme cultuurschok. Hij komt uit een wereldstad, en woonde met zijn ouders op de 27ste verdieping in een klein appartement. Op zijn slaapkamer had hij geen raam, en zijn gezin beschikt niet over een wagen. De stad waar hij woonde, leeft dag en nacht. Het contrast met hier, midden in het groen en waar er voortdurend rust en stilte heerst, kon haast niet groter zijn. Eerst was er afgesproken dat hij voor zes maanden zou blijven, maar hij wil graag het volledige schooljaar blijven. We zijn daarmee akkoord gegaan”, vertelt Wereldouder Jürgend.

de hemel zien

Lok zelf vindt het hier prachtig. “Ik kom terecht in een huis met een grote tuin, leuker kan gewoon niet. Mijn kamer is ruim en ik kan de hemel zien, de zon, de maan, de sterren”, glundert hij. “Als het regent, kan ik naar buiten blijven kijken, zo fantastisch vind ik dat. Ik heb zelfs mijn bed verplaatst om het nog beter te kunnen zien.”

Dat Lok aan de andere kant van de wereld kan genieten van die kleine ‘gewone’ dingen, heeft hij te danken aan zijn ouders en aan een beurs. “Wij zorgen enkel voor kost en inwoon. De student die naar hier komt betaalt zijn reis, en moet zorgen voor wat zakgeld voor de dingen die hij extra wil doen. De vorige studenten die we hadden kwamen uit gegoede families die zich quasi geen zorgen maakten om geld. Lok daarentegen, gaat heel verstandig met zijn centen om. Hij is erg dankbaar voor de kans die hij heeft gekregen. Daarnaast is Lok ook heel zorgzaam en behulpzaam. Hij kookte al enkele keren voor ons, steeds receptjes van zijn mama, die hij tijdens het koken dan opbelt. Voor ons een erg leuke manier om een andere cultuur beter te leren kennen”, lacht Jürgend.

legenestsyndroom

Om Wereldouder te worden, moet je als kandidaat een dossier indienen. Je vult er onder meer je woonplaats in, en geeft wat duiding over de school waar de student naar school zal gaan, welk vervoer er beschikbaar is, en je vertelt ook wat meer over je eigen normen en waarden. De student zelf moet ook een dossier invullen, met onder meer zijn schoolresultaten, hoe hij leeft, en wat zijn hobby’s zijn. De dossiers van studenten die voor België kiezen, worden dan aan kandidaat-Wereldouders voorgelegd, waarop een keuzemoment volgt. “Het is een engagement die je aangaat. Bij mij komt het vooral voort uit mijn legenestsyndroom sinds onze kinderen het huis uit zijn, ik heb graag mensen om me heen”, vertelt Jürgend.

Voor Lok, die in ‘t Saam campus Aloysius het zesde jaar humane wetenschappen volgt, was de eerste schooldag in België een bijzondere ervaring. “Er is geen uniform, je kent er niemand en ook de taal begrijp je niet. Nu gaat het al beter, ik begrijp de taal al meer en ik heb ook al een paar vrienden op school. Samen met anderen die ook via AFS naar hier kwamen en in de ruime buurt wonen, gingen we eens naar Antwerpen. Dat was leuk. Jürgend heeft beloofd me eens mee te nemen naar Parijs, daar kijk ik enorm naar uit. De school gaat ook nog naar Londen en op skireis, maar of ik zal meekunnen is nog maar de vraag. Mijn ouders moeten dat betalen en zij hebben het niet zo breed.”

chocopasta

Gevraagd naar de grootste verschillen tussen België en Hong Kong, moet Lok niet lang nadenken. “De taal en het eten! Hier wordt twee keer koud gegeten, vaak is dat dan brood. Wat voor mij een grote ontdekking was, is chocopasta. Zo lekker! Verder merk ik ook veel verschillen tussen het vlees. Thuis heb je vooral vlees met grote stukken vet aan, hier heb je mooi mager vlees”, vertelt Lok. Waar ik nog van droom hier? Eens in de sneeuw spelen. Ik hoop later, als ik goed en wel in het werk zit, hier nog eens terug te mogen komen. Ik heb hier een warme thuis gevonden.”

Wie meer info wenst over AFS, kan Jürgend contacteren op het nummer 0495 86 11 64.

The post Jürgend en Veerle zijn trotse Wereldouders: “Ik droom van een sneeuwdag” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Metaal op Maat groeit van eenmanszaak tot KMO

Onlangs kon Johnny Declercq samen met zijn medewerkers, klanten en vrienden, het 30-jarig bestaan vieren van zijn bedrijf ‘Metaal op Maat’. Het verhaal van het bedrijf begon toen Johnny na zijn opleiding garagist, niet echt gemotiveerd was om aan de slag te gaan. “Ik dacht dat ‘aan den dop’ zitten ook wel zou gaan, maar dat was buiten mijn ouders

Lees meer »

Dion De Neve is bij KV Kortrijk een belangrijke speler geworden: “Ik probeer nog meer lef in het voetbalspel te brengen”

Hoe belangrijk Dion De Neve (23) voor KV Kortrijk is geworden, blijkt ook wanneer hij er niet bij is, zoals vorige zondag tegen Union wegens een voetblessure die hij op training opliep. “Ik ben”, zegt hij, “mentaal sterker geworden.” Een gesprek over zijn progressie.
The post Dion De Neve is bij KV Kortrijk een belangrijke speler geworden: “Ik probeer

Lees meer »

Telecomoperator Orange laat Voo uitdoven

Telecombedrijf Orange is van plan om het merk Voo geleidelijk te laten verdwijnen. Het is de bedoeling om de verkoop van Voo-producten in september volgend jaar stop te zetten. Ook de winkels van Voo zullen de deuren sluiten.

Lees meer »

Was het pausbezoek wel zo’n succes als het leek?

De paus maakte een goede beurt tijdens zijn bezoek aan ons land, vooral in zijn veroordeling van het misbruik. Maar daarmee is het vertrouwen in de Belgische kerk nog niet hersteld. De bisschoppen hebben huiswerk gekregen. De vraag is nog maar of ze de beloften van de paus kunnen waarmaken.

Lees meer »

KSV Rumbeke en vzw Rista realiseren samen het project ‘Sporten op Water’: “Onder nieuwe padelvelden ligt waterbuffer van 680.000 liter”

Op het sportpark in Rumbeke werd vrijdagavond het project ‘Sporten op Water’ officieel geopend. Voetbalclub KSV Rumbeke en vzw Rista sloegen de handen in elkaar om op de site een nieuw kunstgrasveld voor de voetbalclub en een padelhal voor tennis-en padelclub Rumbeke te realiseren.
The post KSV Rumbeke en vzw Rista realiseren samen het project ‘Sporten op Water’: “Onder

Lees meer »

Dertigtal fietsers van Poperinge naar Antwerpen voor een beter klimaatbeleid

De leerlingen van de Poperingse Freinetschool De Torteltuin hebben het plan opgevat om de afstand tot de Noordpool per fiets af te leggen. De school wil daarmee leerlingen stimuleren om met de fiets naar school te komen, wat goed is voor het klimaat. De actie wordt georganiseerd in het kader van Ride The Tide, een fietstocht waarbij de deelnemers ijveren

Lees meer »

Parkeerplaatsen op vraag van De Levensboom geschrapt voor aanleg zebrapad

Op vraag van school De Levensboom is er in de Moorselestraat een aantal parkeerplaatsen geschrapt om er een zebrapad te kunnen aanleggen. Dat er hierover geen overleg is geweest met de omwonenden kan volgens Hendrik Vanhaverbeke (N-VA) niet. Hij kaartte het aan tijdens de gemeenteraad.
The post Parkeerplaatsen op vraag van De Levensboom geschrapt voor aanleg zebrapad appeared first

Lees meer »